Joulupukin lahja -jouluteatterikauden voi jo avata!


Kuva: Mikael Ahlfors

Sain kutsun Nukketeatterikeskus Poijun Joulupukin lahja -esityksen ensi-iltaan, johon menin kahden lapseni kanssa. Jouluinen tarina tuntui aikaiselta lokakuussa, mutta pianhan se joulu on jo täällä. Meillä on ollut joulun alla perinteenä käydä katsomassa useita teatteriesityksiä ja uusia on aina hauska nähdä. Lapset lähtivät mielellään mukaan katsomaan joulupukkia ja aloittamaan meidän joulukauden. Joulupukin lahja on useiden jouluesitysten tapaan kertomus lahjan antamisesta ja siihen  liittyvästä ilosta. Tarinaan liittyy myös kirje joulupukille ja esitys muodostuu tavallaan monesta esityksestä. Ainoa näyttelijä, Timo Ruuskanen eläytyy lapsen rooliin ja aikuisena muistelee itseään lapsena ja toisaalta hän hyppää hetkessä takaisin aikuisen, joulupukin tai tarvittaessa muidenkin rooleihin. Joulupukki taas esittää metsäneläinten kanssa esityksen nukkelapsille. Esityksessä käytiin läpi joulupukin ulkonäössä tapahtuneita muutoksia menneisyydessä. Esitys leikittelee sillä voisiko joulupukki olla toisenlainen kuin on. Voisiko hän olla nykyaikainen, laiha ja parraton? Nukkelapset Leena ja Leevi osoittavat pukille aivan hurjia lahjatoiveita. Nämä litaniat olivat yksi esityksen hauskimmista osuuksista. Eläinten joulujuhla, joka järjestyy kun kaikki pystyvät luopumaan itsekkyydestään yhteiseksi hyväksi, oli vanhemman lapsen mielestä parasta esityksessä.

Nuorempaa lasta kiinnostivat sukat, joista kutoutuivat mahtavat käsinuket ja lapsi teki sen myös tiettäväksi esityksen aikana.  Esitys on kevyesti ja pienimuotoisesti lavastettu. Siinä missä hiljakkoin näkemäni Poijun  Onnellinen prinssi on massiivisen ja komea lavastukseltaan on Joulupukin lahja helposti kuljetettavissa esimerkiksi päiväkoteihin. Eläimet ja nuket ovat pieniä mutta ehkä sen vuoksi lapsista myös söpöjä ja samastuttavia. Kummatkin lapsista tykkäsivät esityksestä. Pienemmällä meinasi ote jo loppua kohti herpaantua ja pientä levottomuutta alkoi olla ilmassa. Mutta näinhän kolmivuotiaalle iltaesityksissä tuppaa käymään. Toisaalta puheista saattoi kuitenkin havaita, että esitystä oli kuunneltu vaikka penkeillä pomppiminen alkoikin olla lopussa jo aika tavalla mielessä.

Joulupukin lahjan voi nähdä sekä Nukketeatteri Sampossa että KokoTeatterissa. Esityksiä on tulossa  näissä teattereissa vielä 12 kappaletta 12.12 saakka.

Esitykseen saatu kaksi lippua ilmaiseksi Nukketeatterikeskus Poijusta.

Kommentit