Muutamia mahdollisuuksia kokea Pähkinänsärkijä

Kuva: Kansallisbaletti

Esittelen tässä postauksessa muutamia vaihtoehtoisia tapoja tutustua lasten kanssa jouluiseen Pähkinänsärkijän. Pähkinänsärkijä on klassinen vanha joulusatu, joka pohjautuu noin kaksisataa vuotta vanhaan tarinaan.

Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas Kansallisbaletissa

Kävin viikonloppuna puolison kanssa katsomassa baletin Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas Kansallisbaletissa. Esitystä suositellaan yli viisivuotiaille ja jonkin verran lapsia olikin aikuisvoittoisen yleisön seassa.

Me  päädyimme siihen, että lapset jäivät hoitajan kanssa kotiin. Arvelimme, että tämä oli hyvä ratkaisu, vallankin  nelivuotiaan osalta. Kokonainen balettiesitys on  pitkä, vallankin päivänä jona lapset olivat jo juhlineet esikoisen koulun liikuttavassa Suomi 100 juhlassa, jossa Suomen historia sadan vuoden ajalta käytiin läpi pikakelauksella.

Baletit saattavat sisältää myös todella jännittäviä kohtauksia. Näin on Pähkinänsärkijässä ja hiirikuninkaassakin. Siinä on taistelua, haavoittumisia ja suuria tunteita.





Kaikki tanssijat olivat minusta sulavia liikkeissään. Pähkinänsärkijää katsoessa ja musiikkia kuunnellessa pääsee melkein osaksi satumaailmaa. Lumihiutaleiden tanssia, hurjia hiiriä sähkösilmin, kissan suurta jahtaava tassua... Tšaikovskin taikainen musiikki tehostaa vaikutelmaa.


Kuva: Kansallisbaletti

Esityksen muodonmuutoselementti on kiinnostava. Pähkinänsärkijä on välillä elävä ihminen ja välillä nukke. Toisaalta Klaarakin kokee ison muutoksen tarinan aikana. Hän on välillä lapsi, välillä aikuinen.

Erityisesti väliajan jälkeen vauhti kiihtyi. Eksotisointia oli omaan makuuni ehkä liikaakin kun kierrettiin ympäri maailman eri aikoihin ja paikkoihin. Toisaalta puvut ja tyylit ovat mahtavia ja kiinnostavia.



Kuva: Kansallisbaletti

Balettia ja oopperaa lapsille

Oletteko te tutustuneet baletin tai oopperan maailmaan lasten kanssa? Me olemme nähneet joitakin lapsille suunnattuja oopperoita ja niistä  lapset ovat  pitäneet. Balettiin sen sijaan emme juurikaan ole tutustuneet paikan päällä. Olemme katselleet balettia muutamaan otteeseen Yle Areenasta kotisohvalta lasten kanssa. Tämä on ollut helppo ja edullinen tapa tutustua tähän taidemuotoon vaikka eväitä syöden ja tarvittaessa lelut käsissä ja ympäriinsä liikkuen.

Erityisesti Kansallisbaletin Pieni merenneito teki ison vaikutuksen lapsiin. Esikoinen katseli sen kanssani kokonaan. Pienempi taas nukahti kesken kaiken, mikä oli ehkä hyvä, koska väliajan jälkeen seurasi aika moista jännitystä ja tuskaa, mutta oli hyvin kiinnostunut. Tänä syksynä katsoimme esikoisen kanssa Oslossa filmatisoidun Joutsenlammen, joka teki vaikutuksen erikoisine elementteineen ja aidon veden tuomisella lavalle. 

Varsinkin Kansallisbaletin osalta olen aina liian myöhän liikkeellä. Nyt olisi tosi kiinnostava Taikurinhattu tulossa alkuvuonna ohjelmistoon, mutta liput näyttävät jo menneen. Ei sovi hajamieliselle, asioiden viime tinkaan jättäjälle siis tämä laji. Mutta koska kysyntä vaikuttaa olevan kovaa olisi varmasti hyvä jos tarjontaakin olisi hiukan enemmän! Ja mielellään tarjontaa saisi olla enemmän myös päiväesityksiin.


Vanha Pähkinänsärkijä kirjauutuudessa

Pähkinänsärkijän maailmaan voi tutustua myös kirjan lehdiltä. Me olemme lukeneet  lyhyttä kauniskuvaista versiota. Kävin ostamassa sen esityksen nähtyämme koska lapsia selvästi kiinnosti kun kerroimme esityksestä kotona.



E. T. A. Hoffmanin tarinan pohjalta uudelleen kertonut Rachel Elliot, kuvitus Valeria Docampo ja suomennos Sari Luhtanen. Pähkinänsärkijä. 2017. Helsinki: Gummerus.

Tämä kirja on kaunis ja houkutteleva kuin karkki ja karkkimaailmaanhan Pähkinänsärkijässä matkustetaankin.




Pähkinänsärkijä on tunnelmallista luettavaa näin joulun alla. Lapseni eivät olleet ensin kiinnostuneita. Annoin heidän katsoa Kansallisbaletin Pähkinänsärkijän ja hiirikuninkaan trailerin ja johdattelin heidät sillä kirjan maailmaan. Jännittävä lumous  hiipi paikalle. Sen jälkeen myös nelivuotias, joka ei läheskään aina malta pysähtyä kuin juuri sen hetkisten kirjasuosikkiensa äärelle, pysähtyi kuuntelemaan.

Kirjassa ollaan toisaalta hyvin herkissä ja hempeissä värimaailmoissa. Toisaalta siinä on myös synkkyyttä ja tummemmat värit vaaran uhatessa. Sanoja ei kirjassa ole paljon, joten siinä mielessä kirja on nopeaa ja kevyttä lukemista lasten kanssa. Samaa sarjaa näyttää imestyneen kirja myös Lumikuningattaresta.
 




 Muita paikkoja, joissa Pähkinänsärkijän voi kokea


Pähkinänsärkijästä on mahdollisuus nähdä myös Nukketeatteri Sytkyjen versio Talvipuutarhalla joulun aikaan. Jos vain ehdimme,  niin vien lapset katsomaan Sytkyjen esitystä, sillä käynnit Talvipuutarhalla ovat meille kiva perinne.  Lisäksi siihen voi luottaa, että Sytkyjen esitys on lapsille sadun taiasta huolimatta kyllin ymmärrettävä ja lyhyt niin, että sitä voi suositella, (näin ennalta sitä näkemättä tosin), jo pikkuisillekin kuuntelijoille ja katselijoille.

Lappeenrannan kaupunginteatterissa on mahdollista nähdä 5.1.2018 saajja kaupunginteatterin ja Lappeenrannan Tanssiopiston tuottama baletti  Pähkinänsärkijä - Klaaran ja Nikolaksen tarina. 

Pähkinänsärkijää esittää myös Taidekoulu Helmet. Heidän satubalettinsa on mahdollista nähdä Järvenpää-talolla 13.12, kahtena eri pituisena versiona.

Pähkinänsärkijä on  niin suosittu jouluinen esitys, että arvelen, että sitä hyvinkin voidaan Suomessa esittää muissakin kuin löytämissäni paikoissa. Ilahtuisin jos vinkkaisit omat mahdolliset havaintosi esityksestä.

P.S. Iso kiitos meidän kivalle lastenhoitajalle, jonka ansiosta meillä on ollut mahdollisuus tänä syksynä käydä kahdestaan puolison kanssa   ulkona muutamaan otteeseen! Saimme jopa palata baletista siistiin kotiin, koska toimelias lastenhoitaja oli jopa imuroinut poissa ollessamme.

P.P.S. Tekstiä on muokattu 7.12 siihen lipsahtaneen virheen vuoksi. Olemme siis katsoneet televisiosta Pienen merenneidon emmekä Rumaa ankanpoikasta, kuten väitin aiemmin. Tuo baletti oli siksikin aivan oiva, että siinä kerrottiin H.C. Andersenin elämästä kytkettynä hänen satuihinsa.

Kommentit