Ammuu musiikkia!

Kuva: Sami MannerheimoIhana Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu! on tehnyt laulukirjan, joka sisältää cd-levyn. Tämän Ammuu! kirjan ja levyn laulut on koottu levyiltä Metsään, Pieni ja soma, Piippola ja Traktori.

Ammuun! musiikissa yhdistyy soittamisen ja laulamisen taito ja pieni iloinen huumori. Tarttuvat sanoitukset leikkivät kielellä. Jos Lastenorkesteri Ammuu! ei ole vielä tuttu suosittelen tutustumaan heidän eläimelliseen musiikkiinsa.

Kokonaisuus on monipuolinen mutta eheä. Laulut sisältävät arkisia havaintoja, enimmäkseen eläinten maailmasta, parissa laulussa ollaan myös traktorin ratissa
Piippolassa. Ripaus taikaa on kuitenkin mukana. Esimerkiksi Polskin, polskin laulussa polskitaan ammeessa, mutta pian ollaan jo purossa, avannossa ja meressä:

Polskin, polskin,
ajassa polskin.
Meillä on aikaa,
vedessä on taikaa.

Loitsuslaululussa tietenkin loitsitaan ja  erityisesti Hämmäskäärme laulun sankari on jännittävä olento jo itsessään. Sateen tanssi tuo  mieleen lastenmusiikin klassikkon Soili Perkiön ja Hannele Huovin kirjojen ja levyn Vauvan vaaka  runot, laulun ja musiikin.

Kokonaisuus sisältää myös suloisia vauvalauluja. Esimerkiksi laulussa Viiteen lasketaan sormia. Menninkäisen tuutulaulu taas on saanut ihan oman keksityn kielensä, kuten

nandu liidui lulla tuuti,
laidu löötvi utu tiiti,
          kotter diidui laidu kaah kiih.


Unitukka oravakuvineen taas vie mielen  Aleksis Kiven oravan joka makaa pehmeässä sammalvuoteessaan. Lastenmusiikkiorkesteri Ammmuu! Laulukirja. Kuvitus Terttu Hartikainen. 2017. Mukana cd-levy. (Kaikki sovitukset Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu!, äänitys, miksaus ja tuotanto Esko Grundström ja masterointi Riku Kantola). Helsinki: Teos.

Lyhyt ja nopeatempoiseksi kiihtyvä Pöllöäidin pesässä puolestaan puhuttelee hauskasti varmasti sekä vanhempia että lapsia, joiden on helppo samaistua opinhaluiseen, uteliaaseen ja muiden kuin omasta mielestään, liian virkeään viikariin.

nukkuu,
        nukkuu,
                nukkuu,
                        nukkuu,
                                 kukkuu!

Tahdon lentää!!

Nyt nukutaan.
Kun herätään niin lennetään.

Tämä on hauska levy ja kirja on Terttu Hartikaisen tekemine kuvituksineen hurmaava. Ensin kaipailin kuvia yhtyeestä, mutta mitä enemmän, olen tutkinut kirjan kuvitusta, sitä enemmän siitä pidän. Tyyli on pehmeä, lämmin ja vähän lapsenomainen. Innostus henkii kuvista samalla tavalla kuin levyn musiikista.
Kirjassa on myös kysymyksiä lukijoille. Ideoita kotipuuhiin!

Ammuu, ammuu 
nyt lehmä innostuu!
Ammuu, ammuu,
ja häntä heiluu! 

Ammuu!  laulu vie riimeineen ja jazzahtavine sointeineen kohti illan saapumista ja kuuta. Minä innostuin Pöllöäidin pesässä laulun lisäksi ehkä eniten tästä nimilaulusta.

Juhlallinen mutta humoristinen Saunavuorolaulu innosti meillä lapsia.  Laulussa eri eläimet viettävät saunavuoroaan. Jo ajatus lehmistä, hevosista, hiiristä, kissoista ja possuista saunavuorolla saa hymyn huulille. Kun tähän vielä yhdistyy Balkanin niemimimaalta haettu melodia ja rytmiikka on vauhti taattu.saunassa höyryä, 
possu heittää löylyä.
Kiuas ryskää löyly-yskää,
possulle riittää!Tässä on hyvä lahjaidea vaikka yhteisiin hetkiin! Muista levyn (tai soiton) sisältävistä laulukirjoista kirjoittamani jutut löytyvät näiden linkkien takaa:

Hilla ja Liisi
Pikku Papun laulukirjat
Risto Räppääjän laulukirja
Soiva kansanlaululukirja

Myös Freijan Kiekkumaralla kirjasta ja cd-levystä on meillä nautittu pitkään ja hartaasti. Niina Bell on tehnyt oivallisia kirjoja, joiden laulut ovat cd:llä. Niistä suurinta osaa ei enää saa kirjakaupoista mutta niitä voi löytyä kirjastoista. Lisäksi Hannele Huovin ja Soili Perkiön laulukirjat ovat tehneeet meillä vaikutuksen.

Mistä laulukirjoista teillä on pidetty?

Olemme saaneet  kirjan  ja cd:n Ammuu! arvostelukappaleena kustantajalta.

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia laulujen sanoista.

Kommentit