Kirja erilaisten ystävystymisestä + arvonta

Julian Gough (teksti), Jim Field (kuvitus) ja Peikko Pitkänen (suomennos) Karhu ja kaniini. Kaverin kamalat tavat. (englanninkielinen alkuteos Rabbit & Bear - Rabbit´s Bad Habits) 2017 Helsinki: Otava.


Sain pyynnöstäni kustantajalta Julian Goughin kirjan "Karhu ja kaniini. Kaverin kamalat tavat". Kirja on humoristisella otteella kirjoitettu tarina ystävällisestä, vähään tyytyväisestä ja kiitollisuutta pienestäkin tuntevasta karhusta ja ärtyisästä ja viisastelevasta kaniinista. Tuossa kannessakin kaniini on näköjään sormi pystyssä opettamassa hyväntahtoista karhua. Karuhkon kuoren alla kaniinin omatunto kolkuttaa sen vuoksi, että hän on varastanut karhun ruokavarastot.


Jim Fieldin kuvitus on reipasta ja mukaansatempaavaa. Värityksen sininen piristys mustan, valkoisen ja harmaan sävyjen rinnalla antaa  kuvitukselle raikkautta ja innostaa katselemaan kuvia. Liikkeen tuntu kuvataan kirjassa myös mainiosti. Oleellinen osa juonta ovat esimerkiksi lumipallojen pyörittely,  alamäkeen painovoimaa hyväksikäyttäen tai ylämäkeen huhkien. Painovoiman lakeihin tutustumisen lisäksi kirjasta oppii myös hauskan yksityiskohdan jäniseläinten papanoista. Kirja liittyykin siihen iloiseen lastenkirjallisuuden joukkoon, jossa kakasta, tässä tapauksessa papanasta, tehdään hauskaa huumoria.Kirjan ikäsuosituksena on kuusivuotiaasta ylöspäin.  Kirja sopii hyvin lukemaan opettelevalle lapselle. Tekstin määrästä saa hyvän käsityksen kirjan sivuista ottamistani kuvista. Yli satasivuiseksi kirjaksi tämä tuleekin luettua tosi nopeasti. Me tosin teimme taas niin, että luin suurimman osan seitsemänvuotiaalle, joka itse luki vain reilun sivullisen verran tekstistä. Sekin oli iltasatuaikaan jo aika paljon. Vastaahan se suunnilleen yhtä koulun lukuläksyä ensimmäisellä luokalla. Sanoisin, että kirjan voi lukea kuutta vuotta nuoremmallekin, joka on vähän pidemmistä tarinoista kiinnostunut. Vieressä leikkinyt kolmevuotias innostui kohtauksesta, jossa susi yrittää saada jäniksen kiinni ja karhu pelastaa ystävänsä jopa yllättävän nokkelasti. Tällöin hän tuli viereen kuuntelemaan ja katselemaan vauhdikkaita kuvia.  Kirjan toinen huippukohta on se, jossa susi päättää huonolla menestyksellä ryhtyä kasvissyöjäksi koska: "Olen kyllästynyt siihen, että ruokani pötkii pakoon kuudenkymmenen kilometrin tuntivauhtia." Gough kertoo alkusanoissaan, että hänen tyttärensä Sophie oli vaatinut tämän lauseen jättämistä kirjaan. Meillä oli myös niin, että juuri tätä lausetta seitsemänvuotias muisteli jälkikäteen. Hienoa on tietenkin myös se, että karhusta ja kaniinista tulee ystävät erilaisista elämänasenteistaan huolimatta. Kaiken sähellyksen keskellä hassutus on kuitenkin tässä kirjassa ehkä se enemmän mieleen jäävä osio. Ja niin saa ollakin. Onhan ystävyys iloinen asia!


Jos sinä haluaisit tämän meillä luetun kirjan luettavaksi  niin kommentoi tänne blogiin tai Pienten taikapiirin Facebook -sivuilla  mitä tahansa tähän tekstiin liittyvää. Arvontaan voi osallistua 26.2 klo 22 asti. Olisi myös mielenkiintoista kuulla siitä, miten innokkaasti teillä ovat lukutaitoiset lapset itse lähteneet lukemaan kirjoja. Onko tämä innostus syttynyt ajan kanssa lukutaidon kohennettua vai onko lapsi ollut heti sitkeä  harjoittelija? Riittääkö lukuinnostusta ylipäätään kaiken muun kivan tekemisen rinnalla? Oletteko kannustaneet tai jopa painostaneet jotenkin lukemisen pariin? Jos omat lapsesi eivät vielä lue olisi toki mielenkiintoista kuulla myös aikuisten lukumuistoja.  Olen aiemminkin todennut, että lukeminen oli itselleni tosi hankalaa ensimmäisellä luokalla. Mutta kun opin tuntui, että mieletön aarrearkku aukeni. Ehkä siksi, että lukeminen on itselleni ollut niin tärkeää, mietin paljon sitä, miten innostaisin lapseni lukemaan.

Kommentit

 1. Voi, miten ihanalta kirjalta kuullostaa :)! Varmasti innostaa lukemaan! Mukaan arvontaan.
  nelliina at yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan arvontaan. Kiitos viestistäsi!

   Poista
 2. Meillä ei vielä osaa pojat itse lukea. Mutta kovasti on kiinnostuneita kirjaimista ja luetaan kirjoja aivan valtavasti. Mukana siis :) elina_jokitalo(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukemaan oppiminen on mielenkiintoinen prosessi ja on kiinnostavaa seurata sitä, miten se etenee esimerkiksi juuri tuosta kirjaimista kiinnostumisesta eteenpäin. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan!

   Poista
 3. Hauskan näköisiä kuvia, ja papanahuumori kyllä usein vetoaa lapsiin! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni kirjan kuvat ovat oikein onnistuneita ja papanahuumori on ainakin jossakin vaiheessa lasten mielestä parasta huumoria. Kiitos viestistä ja tervetuloa mukaan arvontaan! Blogisi on tosi kiinnostava. Tuo Lapsuuteni kirjasuosikit haaste kiinnostaisi kovasti itseäni!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja tervetuloa mukaan arvontaan!

   Poista
 5. Meillä esikoululainen oppi juuri lukemaan, ja lukee nyt pikkusisaruksillekin kirjoja. Vähän haparoiden, mutta taito kehittyy hurjin harppauksin joka päivä. On ollut jo pitkään kiinnostunut kirjaimista ja kirjoittamisesta, yhtä-äkkiä vain lähti lukemaan itse. Tässä kirjassa viehättää kuvat, ehkä jopa vähän vanhanaikaiset. Itse opin aikoinani lukemaan 5-vuotiaana, kun vaari opetti tavaamaan uutisia sanomalehdestä :) riiti81(At)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana esikoululainen, aarre pienemmille sisaruksille! Kiitos tämän jakamisesta ja tervetuloa mukana arvontaan.

   Poista
 6. Ihana kirja! Tämä olisi juuri sopiva lahjaksi pienelle lukijalle.
  miianblogi(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tervetuloa mukaan arvontaan!

   Poista
 7. Ihana kirja, itselläni ei omia lapsia vielä ole mutta veljelläni on kolme lasta joille olen lukenut. Vanhin poika osaa lukea jo itse ja pienemmät tykkäävät siitä että heille luetaan :)

  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Mukava kun mietit läheisten lasten lukemisia. Lapsille lukeva tai kirjalahjoja antava sukulainen on ihana juttu!

   Poista
 8. Olisipas ihana kirja :) Meillä lapsi ei vielä ole siinä iässä, että lukeminen kiinnostaisi, mutta olisi ihana lukea tätä itse lapselle :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 9. Tytär lukee mielellään kunhan löytää oikein kiinnostavan kirjan.
  Pojalle luen ääneen iltaisin ja hän sitten lukee vuorostaan minulle.
  vaatehuttuja@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Meilläkin on käytössä tuo, että luemme vuorotellen lapsen kanssa. Minun vuoroni on vain hurjan paljon pidempi kuin lapsen.

   Poista
 10. Ystävyys onkin meillä ollut aiheena poikieni 10 ja 11v kanssa..mietittiin onko eroa ystävällä tai tuttavalla :)..Kaninkakka uppoaa poikiin taatusti..kerroinhan heille juuri mitenkä äiti teki soppaa pienenä plikkana papanoista :)) ..Vaikka lapseni ovatkin jo aika isoja, rakastavat he juurikin iltasatujen lukemista..silloin minustakin tuntuu etteivät he niin isoja lapsia vielä olekkaan mitä ulkomaailma antaa ymmärtää..jotenka ilolla mukana!
  bikkenpilttuu@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Upeaa kun luet pojillesi. Kävin lukemassa blogiasi ja minulla on tippa linssissä. Onnea arvontaan ja paljon voimia koko perheellesi!

   Poista
 11. Oi miten ihanat kuvitukset ja samaistuttavat hahmot <3 Ja tarinakin vaikuttaa mukaansatempaavalta. Meillä muksu ei vielä osaa lukea vaikka kirjaimista onkin ollut aina todella kiinnostunut. Tämä lisätään ehdottomasti meidän yhteisten lukuhetkien kirjalistalle!

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Ihana kirja. Kun kotona luetaan ääneen lapsille ja vanhemmat ovat itse kiinostuneita lukemisesta,kyllä lapsetkin innostuvat. Tutkikaa yhdessä kirjoja kirjastossa, kirjakaupoissa yms. Siitä se lasten lukuinnostus lähtee.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, uskoisinkin lukuinnostusta lopulta lapsilla löytyvän. Viime kädessä tietenkin päättävät itse asiasta mutta kannustaa toki voin. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan!

   Poista
 14. Lapset tykkää kovasti kirjojen lukemisesta niin olispa kiva voittaa.
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 15. Meidän perheessä luetaan ahkerasti, joten ehdottomasti mukaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Arvonnan suoritan joko myöhään tänä iltana tai viimeistään huomenna.

   Poista
 16. Kiitos kaikille osallistuneille! Suoritin äsken arvonnan pikkulapuin lakistani vetämällä ja onnettaren suosikkina oli Prinsessa-77.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti