Kummitusrunoja ja kirjan arvonta


Hannu Hirvonen (lorut) Virpi Penna (kuvitus) 2017, Hui hai haja-mieli! Loruja lapsille, kissoille ja kummituksille. Hämeenlinna: Karisto.

Haluatko seikkailulle kummituskaupunkiin? Hannu Hirvosen mukaan sinne pääsevät lasten ja eläinten lisäksi myös aikuiset, jos heillä on sopiva appsi. Kaksi kaupunkia, kuten kirjan avausruno on nimeltään, toden ja sadun valtakunnat, ovat nimittäin limittäin ja jännempää elämä on näin, kun välillä pelottaa vähän.Kirjassa on runoja muistakin aiheista, mutta suurin osa niistä käsittelee hajamielistä Kummitus-Kaijaa, joksi naapurin mummi Maija on muuntunut, ja hänen seikkailujaan kissansa kanssa.

Runoissa on mummoenergiaa ja vähän epätyypillinen rakkaustarina. Kaijan toive runossa kuvataan Kaijan haaveilevan ukosta, vaikkei kummitusseuroissa juuri kihlajaiskahveja juoda. Puolisoksi löytyykin Robotti.  


...Niin täyttyi Kaijan salainen haave:
miehen sai rautaisen
aave.


Seuraavassa runossa naapurit sitten kummastelevatkin kummaa perhettä, jossa vanhuksilla on karvainen lapsi. 


Hirvonen on taitava kynäilijä ja Virpi Pennan tyyli kuvittajana on myös taattua. Meillä lapset tykkäsivät tästä kirjasta. Vallankin vanhemmasta lapsesta nämä runot olivat hauskoja ja saivat hänet muistelemaan aikaisempia kauhurunosuosikkejaan, joita hän pienempänä opetteli ulkoa. Myös kirjan korkea mutta kapea malli on hyvin käteen sopiva.

Itseeni iski nyt ehkä hiukan rasittavasti eniten runo, joka kertoo käsiään pesevästä lääkäristä ja erilaisista bakteeri- ja virusnilviäisistä. Meillä on tänä kesänä ollut keskivertokesiä enemmän flunssaa käsipesusta huolimatta, ja alkaa jo riittää...


Lääkäri
pesee käsiään

Lääkäri pesee käsiään,

vaikkei tiedä ensinkään,
onko niissä
pöpö tai kaksi
tai MEGA-GIGA-DEKA-MAKSI
bakteeri- tai viruskanta,
                  joka ikisellä kaulapanta
                  ja päässänsä piikikäs keesi,
                  tauteja täynnä takapaksi
                  jo matkalla sieraimeesi.

Sillä eihän kukaan voi nähdä pöpöjä,

edes niitä
- rusettikaulaisia
- punapaulaisia
- vauvannukkaisia
- kiharatukkaisia
tai muuten vaan hirveän söpöjä
                    höpö-nöpö-pöpöjä.


Myös runo Leipomo hakee nuolijaa hurmaa. Kissa kiinnostuu tästä työstä, käy haastattelussa, jossa kieltänsä näyttää ja päälle naukaisee ja saa paikan: ... Hiiret kissan päivätyöstä iloitsee! Myös kirjan viimeinen runo, Kissan ohjeet kissalle, on kaikkine hassutuksineen (osa ohjeista sopii kyllä mainiosti ihmisillekin)  mukava ja piirroshahmonakin tuo kissa on kovasti mieleeni. Taitaa hänellekin ystävä viimeisen runon ja muutamien viimeisten kuvitusten perusteella löytyä.

Jos kummitusrunot innostavat niin kannattaa tutustua myös  Tuula Korolaisen kirjaan Aaveaakkoset eli haamuhetki kullan kallis. Kirjan kuvittaja on Tiina Paju ja joissakin kuvituksissa onkin aistittavissa Maisa ja Kaarina -sarjakuvien henkeä.


Tuula Korolainen (runot) ja Tuula Paju (kuvitus) 2005 (alunperin 2000), Aave-aakkoset eli haamuhetki kullan kallis. Helsinki: Tammi.

Aave-aakkoset on mielestäni yksi lastenrunokirjojen suomalaisista klassikoista. Kirjan huippu on mielestäni runo pikku kummitus Artusta, joka joutuu vahingossa pesukoneeseen.
... Retki päättyi tavalla karulla:
aave roikkui pyykkinarulla
nolona, nutistettuna,
sentillä kutistettuna.

Toinen suosikkini on kirjan nimikkoruno, jossa haamuperhe on haamupalalla. Kaikkineen runoista löytyy jännitystä, huumoria ja tehokasta riimittelyä.

Tässäkin kirjassa on muuten yhdessä runossa mummo muuttanutkin olomuotoaan ja lentelee taivaalla, josta vilkuttelee alas. Lohdullinen puolensakin näissä kirjoissa siis on.  Lapset kun monesti kyselevät onko kummituksia. Itse lähestyn asiaa useimmiten niin, etten  usko heitä olevan enkä ole tavannut yhtään. Koska olen taipuvainen ehkä liialliseen rehellisyyteen  ja maailman kummallisuuksien selittämiseen, olen lapsille myös puhunut siitä, että nekin, jotka uskovat kummituksiin uskovat, että he ovat täällä meitä suojelemassa eivätkä pelottelemassa. Sehän on lohdullinen ajatus, että kummitus onkin joku menneisyydestä, joka huolehtii esimerkiksi talon nykyisistä asukkaista.

Arvon teidän lukijoiden kesken kirjan Hui hai haja-mieli! Kommentoi tänne blogiin tai Pienten taikapiirin Facebookissa tämän postauksen alle 30.7 klo 22 mennessä niin olet arvonnassa mukana. Laitathan myös yhteystiedon, jota kautta sinut on mahdollisuus tavoittaa. Nyt nimittäin muistan, että aikaisemman arvonnan voittajaa Tuikkua en ole vieläkään onnistunut tavoittamaan. Otahan siis minuun päin yhteyttä niin saadaan kirja leppäkertusta matkaan.

Ja nyt hetkeksi ihan muuhun asiaan: Jos jotakuta kiinnostaa liput Sotamuseoon Suomenlinnassa niin minulla on niitä vielä oman arpaonneni seurauksena kuusi kappaletta lippuja jäljellä. Kommentoi siis, miten monta lippua haluat, niin lähetän ne varausjärjestyksessä halukkaille.

Hui hai haja-mieli! on saatu pyynnöstäni kustantajalta.Kommentit

 1. Mielenkiintoisia runokirjoja. :) Jos lippuja vielä on, niin kolmella lipulla saisin vietyä pojat museoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Laitan sinulle sähköpostia niin voin laittaa liput tulemaan.

   Poista
 2. Mukana kirja-arvonnassa :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 3. Jos lippuja jäljellä, niin kahdesta olisin iloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan! Lippuja on jäljellä (yksi jää vielä ylikin) joten laitan liput tulemaan. Laitan vielä viestin.

   Poista
 4. Mukana. Tykätään kovasti tällaisista hassuista runo-loru-kirjoista. Robotit on lisäksi sekä oma että poikani rakkaus ^_^ kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan! Mietin kun kirjoitin tuosta kirjasta, että se on oikeastaan vielä parempi kun ensilukemalla huomasi. Siinä on paljon sellaisia merkityksiä, jotka tulee esille vasta vähitellen ja monta kiinnostavaa mietittävää juttua aikuisellekin.

   Poista
 5. Mukana kirja-arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Kuulostaapa ihanalta kirjalta! :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta :)

  rand.milla@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Mukaan kirja-arvontaan :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 10. Mukana kivassa arvonnassa.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
 11. Hei! Arvonta on suoritettu ja arpaonni suosi nimimerkkiä Hiisukas. Onnittelut! Laitan viestin voittajalle.

  VastaaPoista
 12. Kiitos, kiitos!
  Sähköpostiin vastattu.
  Hiisukas

  VastaaPoista

Lähetä kommentti