Ötökkäkirjoja ja musiikkia pikkuisille + arvonta


Magali Attiogbé (2017) Minimaailma Muurahainen (Alkuteos Ma Petite Nature, La Fourmi 2016) Suomennos Maisa Tonteri. Helsinki:  Lasten Keskus. Magali Attiogbé (2017) Minimaailma Leppäkerttu (alkuteos Ma Petite Nature, La cocinelle 2016) Suomennos Maisa Tonteri. Helsinki: Lasten Keskus.Lasten Keskus  on julkaissut kaksi vahvoin pahvisivuin varustettua pikkuotuksista kertovaa kirjaa, jotka sopivat hyvin tutkittaviksi vauvaiästä lähtien. Kirjoissa on hauskoja kurkistusaukkoja. Kurkistusaukot ja kuvitus pelaavat näissä kirjoissa hienosti yhteen. Toisella sivulla kurkistusaukosta voi näkyä vaikka kukan nuppuja ja sivun käännettyä niistä paljastuukin sudenkorennon siivet. Kummastakin kirjasta saa tietoa pienen otuksen elämästä ja muodonmuutoksesta. Kirjoissa on lyhyet tekstit ja ne on kirjoitettu riimittelymuodossa. Tärkeintä tällaisessa kirjassa on kuitenkin varmasti houkuttelevat kuvat ja pienille käsille sopivat sivut.

Nämä kirjat sopivat tietenkin luettavaksi koska tahansa mutta nyt kesällä, kun ulkona voi seurailla erilaisten pikkuotusten elämää, nämä ovat kyllä ihan parhaimmillaan. Vaikka vain polun varren etanoiden seuraamisessa saavat lapset kulumaan ison osan päivästä. No kumpi kirjoista sitten on parempi? Tämä on tietenkin ihan makuasia. Itseni hurmasi  Leppäkertun kirkas ja iloinen värimaailma. Leppäkertun näkeminen luonnossakin piristää aina päivääni. Seitsemänvuotias taas oli ehkä hiukan ironisesti sitä mieltä, että kirja muurahaisesta on parempi, koska siinä ei ole saalistajia eikä syödä toisia. Leppäkerttu parka uhkaa joutua linnun haukattavaksi, ja toisaalta leppäkerttu itse herkuttelee sumeilematta kirvoilla eikä puurolla tai hutulla kuten perinteisissä lastenloruissa. Tässäkin siis todiste, että nämä kirjat ovat nimenomaan tietokirjoja pikkuisille! Seitsemänvuotias myös arveli, että kirjat sopisivat parhaiten 0-2-vuotiaille kuulijoille ja katselijoille. Kolmevuotiaalla oli huono hetki ja hänestä kummatkin kirjat olivat kysyttäessä ihan onnettomia. Todellisuudessa hän oli kyllä aiemmin päivällä seurannut mielenkiinnolla Leppäkerttukirjan erilaisia eläimiä ja laskenut muurahaisia.

Minimaailma -sarjan kirjat on saatu pyynnöstäni kustantajalta. Arvon toisen kirjoista teidän blogin lukijoiden kesken. Toinen jää meille vielä tarkempaan syyniin ja kulkeutuu varmaan muutamien viikkojen päästä päiväkotiin pienten ryhmään luettavaksi. Osallistu kilpailuun kommentoimalla tähän postaukseen Bloggerissa tai Facebookissa 2.7 klo 22 mennessä haluaisitko voittaa kirjan muurahaisesta vai leppäkertusta. Voit myös vinkata kivoista ötökkäkirjoista. Alla vielä muutama ehdotus omista suosikeistani:

Ihana klassikko pienille suunnattujen eläinkirjojen saralla on  Eric Carlen Pikku toukka paksulainen, josta olen kirjoittanut täällä.  Elina Kynsijärven kirjoittaman ja Benjam Pöntisen kuvilla varustettu Loruja ötököistä on myös oiva kirja luonnon pieniin ihmeisiin tutustumisessa. Heidän yhteistyön tuloksena on muutenkin syntynyt joukko hauskoja eläinkirjoja upein kuvin ja hauskoin ja opettavaisin loruin.


Jos ötökkäteemaan haluaa perehtyä muutenkin kuin kuvakirjoissa suosittelen Pikku Papun laulukirjoja, joihin kuuluu myös cd:t.  Pikku Papun laulukirjat levyineen ovat ihan mahtavia! Kuvitus ja riimit ovat Liisa Kallion kynästä. Kumpi tahansa näistä kirjoista levyineen on  erinomainen hankinta lastenmusiikin saralla kotiin. Kuvitus on kummassakin monipuolinen ja ihana. Kumpikin toimii sekä levynä että lorukirjana. Vain tuoreemmassa Pikku Papun orkesterissa on nuotit mukana.

Kummassakin teoksessa tavoitetaan aivan ihanasti lasten, kasvien ja ötököiden kasvamisen teemat. Mukana on arki ja juhla leikkeineen. Rytmit ja riimit tempaavat mukaansa. Aivan kuin Pikku Papu orkestereineen olisi kasvanut huiman henkisen harppauksen toiselle levylle. Tunteet ovat enemmän mukana tuon levyn lauluissa. Toisaalta huumoria ja hauskutusta on valtavasti ensimmäisellä levyllä ja voi olla, että sen laulut jäävät lyhyinä ja ytimekkäinä paremmin päähän soimaan. Itselläni ainakin soi usein päässä päässä pätkiä Pikku Papu puutarhurista  tai koko loru laulusta Hyttynen hyrränä:

Hyttynen hyrränä
hyrisee ja surraa.
Hyttysen ystävät 
huutavat hurraa. 

Minimaailma sarjan kirjat saatu pyynnöstäni kustantajalta.

Kommentit

 1. Leppäkerttu-kirja kiinnostaisi. Pikku Papun laulukirjaa odotellaan postista saapuvaksi. Hyvää kesää!
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 2. Muurahaiset ovat jänniä otuksia, joten se! Taukoa sateesta toivotellen ja viikonlopun helleaaltoa (?) odotellen...
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Muurahaisten keot ja toimintatavat ovat kyllä kiinnostavia. Nyt on ainakin ihana sää, mukavaa kesää!

   Poista
 3. Leppäkerttukirjaa olisi kiva lueskella kummilapsen kanssa! :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja ihanaa kun luet kummilapselle! Onnea arvontaan!

   Poista
 4. Siskonpojan kanssa olisi kiva tutustua lähemmin muurahaisten elämään. :)
  piivoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Leppäkerttu -kirja näyttää ihanalta :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Leppäkerttukirja, koska lapset bongailevat mielellään luonnossakin leppäkerttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan! Leppäkerttuja on kiva seurata ja niistä on hyötyä puutarhassa!

   Poista
 7. Leppäkerttukirja olisi ihana pikku Oliviallw, Mummun kullalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan!

   Poista
  2. Hei Tuikku! Arpaonni suosi sinua. Laitatathan minulle viestin Pienten taikapiirin Facebook sivun kautta tai piia.myllykoski[miukumauku]gmail.com, en nimittäin pysty laittamaan sinulle viestiä.

   Poista
 8. Muurahaiset on pojalleni nyt iso juttu, sellainen kirja siis 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Vaikka leppäkerttu vaikuttaa saavan enemmän suosiota osakseen kommenteissa, on hauska nähdä, että jotenkin arkisemman oloisten muurahaisten suosijoitakin löytyy.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Muurahaiset kiinnostavat meitä :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 11. Leppäkertut kiinnostaa lapsenlastani kovasti. jaaouma@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Leppäkerttu olisi ihana meidän pienelle tytölle!
  Varmasti isommatkin ilahtuisivat kirjasta.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kirja kiinnostaa kyllä varmasti isompiakin vaikka pienemmän kanssa katsellessa. Ensisijainen kohderyhmä kyllä varmati on pikkuiset tällä kirjasarjalla. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan!

   Poista
 13. Leppäkertut kiinnostaa meitä :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 14. Leppäkerttu kiinnostaa :) sari.lamminpaa (a) gmail.com

  VastaaPoista
 15. Kiitos kaikille osallistuneille! Onni suosi arvonnassa Tuikkua, jolle lähtee kirja leppäkertusta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti