Tonttu Toljanteri seikkailee uutuskirjassa


Annukka Kiuru (teksti) ja Sirkku Linnea (kuvitus) 2016 Tonttu Toljanteri ja joulupukin salainen tehtävä. Helsinki: Minerva.

Jokaiseen joulunalusaikaan tarvitaan mielestäni vähintään yksi tonttutarina. Annukka Kiurun kirjoittaman Tonttu Toljanteri ia ioulupukin salainen tehtävä -kirjan kautta pääsee tutustuman joulupukkiin, -muoriin ja moneen erilaiseen tonttuun. Tonttu Toljanteri toimisi hyvin joulukuun alusta aattoon asti jatkuvana jatkokertomuksena tai joulukalenterina sillä siinä on 24 lukua. Tonttu Toljanteri päätyy sijaistamaan tonttujen tonttua. Tonttujen tontun tehtäviin kuuluu tonttujen tekemisten seuraaminen ja niistä joulupukille raportoiminen. Monenmoista raportoitavaa ja kummasteltavaa löytyy. Toljanteri säheltää, saa selvitellä tekemisiään joulupukille ja muillekin ja on usein itse merkittävämpi vaikuttaja erilaisiin tilanteisiin kuin tarkkailtavat itse. Vai mitä sanoisitte jos joku tarkkailisi teitä salaa ja luulisitte hänen olevan vaikka kaapin henki? Tarinasta löytyy myös oikea huolenaihe. Pohjaton lahjavarasto  ei tahdo täyttyä vaikka lahjoja valmistetaan jatkuvasti. Joulu lähestyy ja varasto vain pysyy lähes tyhjänä. Syyksi voi epäillä isompaakin rikosketjua ja Toljanteri ehtii jo monta kertaa sanella kehvatsu ja mavonsilmä mutta vähitellen selviää, että kyseessä on varsin inhimillinen tapahtumasarja. Jotta joulupukin reki saadaan täytettyä tarvitaan jonkin verran juonikkuutta, pehmittelyä ja ennen kaikkea inhimillisiä kohtaamisia tonttujen välillä. Toljanterin apuna ovat muun muassa tonttujen tonttu Juuli, lapsitontut Eevertti ja Inkeri, ihmetonttu Ylermi ja partiotonttu Viänänen

Kirjan jokainen luku loppuu  koukuttavasti pieneen vihjaukseen seuraavasta päivästä. Kirjasta huomaakin, että se on laadittu vankalla kokemuksella. Annukka Kiuru on Tonttu Toljanterin alkuperäinen luoja ja tv-sarjan käsikirjoittaja. Itse en ole katsonut muistaakseni yhtään Tonttu Toljanteri tv-sarjaa kokonaisuudessaan. Olen kuitenkin nähnyt useita yksittäisiä jaksoja ja Tonttu Toljanterin tv-persoona Kunto Ojansivun esittämänä on jäänyt vahvasti mieleen. Tämän vuoksi valokuvakuvitus olisi mielestäni sopinut kirjaan luontevasti. Hyvä on kuitenkin myös Sirkku Linnean tekemä perinteisen oloinen  kuvitus.  Oma lapseni ei varmaan edes muistanut televisiosarjaa vaikka on siitä tainnut palasen nähdäkin niin hän ei varmasti valokuvakuvitusta osannut kaipailla. Itseäni  viehätti hiukan vanhanaikainen tapa liittää kuvien yhteyteen katkelmia tekstistä. Ihan pienille kuulijoille tämä kirja ei ehkä ole paras koska kuvia on vähän ja luvut ovat pitkiä mutta vähänkin pidemmistä tarinoista innostuvan lapsen kanssa tämä kirja on suositeltava.Otin jo aikaisemmin Joulupukin lahja -teattteriarvion kanssa tosi aikaisen varaslähdön jouluun. Tonttu Toljanteri -kirjan lukeminen ja kirja-arvion kirjoittaminen tuntui vielä vähän aikaiselta mutta joulupuhina tuntuu olevan jo läsnä vähän siellä ja täällä ja sääkin on tuonut meille tänä vuonna aikaisen talven. Meillä oli hauskaa esikoisen kanssa  tätä lukiessa ja oli mukavaa kun meillä oli mahdollisuus lukea monta lukua illassa sen yhden sijasta. Montaa iltasatuiltaa ei kulunutkaan kun kirja oli jo saatu loppuun.

Kirja on saatu pyynnöstäni Minerva Kustannukselta.

Kommentit

  1. Ihana vinkki, voisin hankkia tän ihan itselle. :D Toljanteri on kautta aikojen mun lempparijoulukalenteri - tai jouluohjelma ylipäätään. Harmi, ettei Toljanterista tuu enää uusia kausia..

    https://breezesfrommyatlas.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Musta ainakin aikuisten olisi joskus hyvä lukea lastenkirjoja ihan vain itselleen ja lasten elokuvia tykkään myös katsoa. Mä tykkään itse hirmu monesta joulukalenteriohjelmasta. Nukketeatteri Sampon Joulukalenteri -dvd on kuitenkin oma henkilökohtainen suosikkini, niistä, joita olen tähän mennessä nähnyt.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti