Kirja päärynästä, rohkeudesta ja ystävyydestä! +kirjan arvontaRéka Király (2017) Pieni suuri tarina ystävyydestä. Helsinki: Etana Editions.

Juuri on ilmestynyt todella suloinen kirja pikkuisille! Réka Királyn  Pieni suuri tarina ystävyydestä on ihana,  kansistaan alkaen. Jotenkin ihan erityisesti hienon eläinkuvituksen ohella kansissa miellyttää se, että niissä on myös vähän tunnustelupintaa, kuvio on osittain koholla. Tässä kirjassa on väriä ja meininkiä ja yksinkertaiset mutta valtavan ihanansuloiset eläinhahmot ovat kovasti mieleeni.


Tarinassa on muun muassa runoilua, kanelikaakaota ja yksi meidän perheen suosikkihedelmistä, päärynä. Kuten näkyy ylimpään kuvan rakentamastani lavastuksesta, on hedelmä kuvassa lähdössä kiireesti syöjän suuhun! Kirjassa eläimillä on meneillään rattoisa yövierailu. Eläimet kertovat erilaisista peloistaan, paitsi runoileva jänis, joka ei pelkää mitään. No kuten arvata saattaa löytyy ehkä lopulta kuitenkin jotakin, jota hänkin pelkää. Kaikista tilanteista kuitenkin selvitään yhteistyössä ja lopussa syödään yhdessä päärynää:  "- Ei mitään hätää, Hiiri sanoo ja antaa jokaiselle palan päärynää.  - Kyllä me selviämme, olemme yhdessä!"

Kirja päättyy vähän jännittävästi. Vähän epätyypillisesti lastenkirjalle tilanne jää lopussa hiukan auki. Mutta jätetään se nyt vielä salaisuudeksi, millaisessa tilanteessa eläimet tarkalleen ollen lopussa ovat.   Lapset tarttuivat mielellään haasteeseen keksiä, mitä seuraavaksi tapahtuu ja tällainenkin lukeminen ja itse keksiminen on välillä kivaa. Kirja ei myöskään jää liian pelottavasti kesken, meillä ainakin lapset loivat mielessään  heti tarinalle onnellisen lopun.


Suosittelen kirjaa ensisijaisesti vielä vähän pienemmille kuulijoille ja katselijoille kuin omani, joista pienempikin lähestyy jo neljää vuotta. Olemme lukeneet Etana Editionsin kirjoja aikaisemminkin, vaikka blogiin en ole tainnut niistä kirjoittaa. Heillä on aika monta mainiota kirjaa, joihin kannattaa tutustua. Meillä erityisen suosittu on ollut   Reka Kiralyn kirjoittama pieni  kuvakirja Yksi vielä. Tuo tarina on mahtava ja hulvaton: Autio talo kutsuu luokseen yhä uusia eläinasukkaita, kunnes ei enää kestä vaan repeää liitoksistaan. Näin kirjoitettuna tuon kirjan juoni kuulostaa ihan hullulta, jopa ehkä vähän pelottavalta, mutta luku- ja kuvakokemuksena kirja on hullunhauska ja sen nyrjähtänyt huumori kiinnosti meillä nuorempaa lasta aivan tavattomasti noin parivuotiaana ja vielä sen jälkeenkin. Myös minä ja vanhempi lapsi nauroimme monet kerrat kirjan loppuhuipennukselle.

Pieni suuri tarina ystävyydestä on saatu pyynnöstäni kustantajalta. Arvon meidän lukemamme kirjan Bloggerissa tätä postausta 10.6 klo 22 kommentoineiden kesken. Purevatko teillä naivistiset, ehkä vähän retrotkin eläinkuvitukset ja pieni hassuttelu?  Millaisista eläinkirjoista te tai lapsenne (tai muut läheiset lapset) pitävät? Ensi viikolla 7.6 klo 16-18 on tulossa myös tämän kirjan julkistamistilaisuus Nide-kirjakaupassa.

Kommentit

 1. Kyllä puree! Meillä tykätään eläinkuvituksista ja saduista, joissa on selkeä juoni ja joko jokin hauska jippo tai jonkilainen opetus. s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 2. En ole kokeillut vuosiin lukea tuollaista retro-kuvitteista kirjaa lapsille. Mutta miksei purisi, jos tarina vain tempaa mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Mietin kovasti kirjoittaessani tuon retron, että kuvaako se kirjan tyyliä ja pohdin sitä edelleen. En oikein tiedä, mikä olisi hyvä termi kuvaamaan tuota kuvitustyyliä, jollaista on paljon myös esimerkiksi erilaisissa kangaskuoseissa ja joka on ollut aika yleinen 2000-luvulla. Päädyin retroon mutta joku parempikin termi saattaisi olla. Itse tykkään paljon kyseisestä tyylistä.

   Poista
 3. Oi, ehdottomasti mukana arvonnassa! :) Näyttää kivalle kirjalle!

  VastaaPoista
 4. Puree kyllä! Kuvissa on iloiset värit ja muodot, uskon että pienempikin lukija katselisi niitä mielellään. :)
  (piivoitto@gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja onnea arvontaan! Kuvien muodot ja värit ovat kyllä kohdaallaan tässä kirjassa.

   Poista
 5. Mukana ihanassa arvonnassa :) meillä eläimet on kova juttu :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan! Nämä eläimet olivat mielestäni myös oivaa vaihtelua Miinalle ja Manulle ystävineen. Heistä kertovia kirjoja meillä luetaan tällä erää oikeastaan joka ikinen päivä kolmivuotiaan toiveesta.

   Poista
  2. Onnea voitit arvonnan, laitan viestin!

   Poista
 6. Eläimet ja hassuttelu sytyttää aina 😊. Mukana arvonnassa.
  Postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Aivan ihanalta näyttää tuo kirjan kuvitus! Mukana arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Kyllä puree =)! Eläintarinat kiinnostaa meidän lapsia =). Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Ihana kirja ja niitä ei koskaan voi olla liikaa! Ehdottomasti mukana :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja onnea arvontaan! Ei tosiaan voi olla kirjoja liikaa, mutta kirjahyllyissä voi kyllä tila huveta liian vähiin. Meillä on sellainen tilanne, ettei kirjojen määrä voi kauheasti kasvaa ellen keksi uusia paikkoja hyllyille :)

   Poista
 10. Tämän tyylin piirrokset miellyttävät minua todella paljon. Luetaan välillä ihan oikeita eläinluontokirjoja, sitten meillä on What does the Fox Say :D kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja onnea arvontaan. Oikeiden eläinluontokirjojen lukeminen olisi varmaan välillä mielenkiintoista. Meillä on luettu Sieppoa ja joskus myös Luonto-Liiton Suurpeto-opasta, oikeita luontokirjoja vähemmän.

   Poista
 11. Kyllä, meillä hyvinkin erilaiset kirjat kiinnostavat koko perhettä.
  Aina luetaan unisadut ja paljon muutenkin.
  Eläinsadut, erilaiset etsimiset ja kaikki, mistä löytyy vähänkin hauskaa eli saa nauraa, kiinnostaa aivan erityisesti. Tärkeä yhdistävä tekijä perheessä.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja onnea arvontaan! Satuhetki on kyllä mielestäni usein päivän paras hetki.

   Poista
 12. Tämän tyyppiset kirjat ovat ihan parasta. Tuovat mieleen oman lapsuuteni :)

  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 13. Arvonta suoritettu ja arpaonni suosi nimimerkkiä Anna s. Laitan viestiä!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti