Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä



Olin ajatellut, että käydään jossain vaiheessa kesää vielä jossain kulkuvälinemuseossa. Sitten päättelin, että museo voisi olla Hyvinkäällä sijaitseva  Suomen Rautatiemuseo koska sinne on helppo matkustaa junalla ja aihepiiri varmasti myös kiinnostaisi lapsia. Vierailua edeltävänä päivänä huomasin vielä, että 22.7 museolla vietetään Leenan päivää ja Leena-veturi liikennöi silloin alueella ja muutakin erikoisohjelmaa olisi tarjolla. Tyytyväisillä mielin lähdimme tuona perjantaina lähijunalla Hyvinkäälle. 

Museo sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Hyvinkään rautatieasemalta. Tullessamme museoalueella ostimme saman tien kahden euron liput Leena-veturin kyytiin. Tämä ajelu ei ollut pitkä mutta ihan riittävän pitkä kyllä, sen verran kolisevaa meno on nykyjunien mukavuuksiin tottuneille. Tämän jälkeen meidän oli tarkoitus ajaa vielä pienellä puistojunalla (lasten lippu euron, aikuisten 2 euroa) mutta pienempi lapsi ei halunnutkaan kyytiin joten tämä jäi minulta sitten kokematta. Meno näytti kyllä hauskalta. 7-vuotias kävi kierroksella ja piti tästä ajelusta. Tunnelma olikin vähän kuin huvipuistossa, joka sijaitsee vanhojen rakennusten ympäröimällä alueella. Henkilökunta oli pukeutunut vanhanaikaisiin vaatteisiin ja hieno, hyvin näyttelijänlahjoin varustettu asemakatti Makarattinoff esiintyi myös.



Piha-alueella olisi tuona päivänä ollut mahdollisuus askarrella ja ulkona oli museokahvila. Söimme välipalan tyytyväisinä kahvilan tarjoiluista nauttien ulkona. Jälleen kerran mietin kuitenkin sitä voisiko näissä kahviloissa olla vähän enemmän vaihtoehtoja myös erikoisruokavalioisille. Esimerkiksi keliaakikolle tai vegaanille olisi tuskin mitään tarjottavaa syömäpuolelta löytynyt. Tosin en kysynyt tästä niin ihan varma en asiasta ole. Uskon, että ostettavat määrät ovat niin pieniä, että toisaalta ymmärränkin valikoiman pienuuden mutta toisaalta tarjolla voisi olla edes jotakin hyvin säilyviä vaihtoehtoja kuten yksittäispakattuja keksejä tai patukoita tai jotakin muuta vastaavaa. Toisaalta on kuitenkin väärin Rautatiemuseota kohtaan, että nostan tämän esille juuri tässä postauksessa, tämä koskee niin montaa muutakin paikkaa. Rautatiemuseossa oli kuitenkin satsattu siihen, että kahvilan tarjoilupöytä näytti kivalta ja esimerkiksi limonadit olivat Laitilan virvoitusjuomatehtaan valmistamia.



Itse museossa oli lapsille leikkipaikka puujunaratoineen heti sisäänmenoaulassa. Museossa on nähtävillä junavetureita ja -vaunuja sekä pienoismalleja. Juniin ja vetureihin ei pääsääntöisesti pääse sisälle mutta katseleminen ulkoapäinkin oli kyllä mielenkiintoista. Lapsille löytyy kuitenkin tilava tila, jossa pääsi kiipeämään yhden veturin kyytiin ja oli mahdollisuus esimerkiksi piirtämiseen. Kuvaavaa ehkä, että kun itse kiipesin tuonne veturiin  lasten kanssa, he halusivat sieltä pikemmin pois kuin minä. Taidan itse olla meistä välillä se, joka tykkää puuhastella noita lastenjuttuja museoissa jopa innokkaammin kuin lapset itse. Tilassa oli myös samanlainen juna kuin Intercity-junien leikkivaunussa lasten leikkejä varten ja pienoismalli, joka muistutti lapsiani Linnanmäestä.





Museo on kesäkaudella 31.8 saakka avoinna päivittäin kello 10-17. Aikuisten lippu maksaa 8 euroa, opiskelijoiden, eläkeläisten ja työttömien 5 euroa ja 7-17 -vuotiaiden lippu 3 euroa. Perhelippu maksaa 16 euroa ja museokortilla museoon pääsee ilmaiseksi. Tämä taisi nyt olla toinen kerta kun vingutettiin 7-vuotiaankin museokorttia. Tai todellisuudessa ei vingutettu sillä en vielä varsinaista korttia ollut edes tilannut mutta väliaikaisella kortilla ja sen numerolla hän pääsi ilmaiseksi sisään. Pohdin onko lapselle järkevä ostaa museokorttia mutta päädyin sen nyt kesällä ostamaan kun yhdellä viikolla kesällä olin ostamassa hänelle jo kolmatta museotikettiä. Toisaalta käymme museoissa usein, toisaalta isoon osaan 7-vuotias ei vielä lippua tarvitse eikä lastenlippu ole yleensä yhtä kallis kuin aikuisten.  Itse ajattelen niin, ettei hänen kortillaan ole pakko voitolle päästä mutta luulen, että tulemme vuoden mittaan pääsemään lähelle ainakin sitä, että lippuihin olisi mennyt yhtä paljon rahaa kuin museokorttiin. Koitan tänne blogiin välillä raportoida, miten kortin ostaminen on kannattanut. Kulttuurin tukeminen nyt on joka tapauksessa kannattavaa niin en siitäkään hermostu jos emme ehdi museoida kovin paljon kuluvan vuoden aikana. Tuhlasin kyllä Rautatiemuseoreissulla pääsylippujen asemasta vähän enemmänkin kun löysin ihanan kotimaisen Pisama Designin laukun museokaupasta. Tämä onkin yksi hauskuus museokortissa. Voi ajatella laittavansa lippurahat museokauppaan tai kahvilaan. Museokauppa oli Rautatiemuseossa tosi kiva  ja siellä olisi ollut paljon kivoja leluja, askartelutarvikkeita ja joitakin lapsia kiinnostavia kirjoja myös myynnissä.

Kesällä aurinkoisena päivänä Rautatiemuseo oli ihan huippukohde ja meillä oli mukava retkipäivä. Itse koin, että viehättävä miljöö pihalla ja tapahtumapäivä teki vierailusta erityisen onnistuneen. Silti museo olisi varmaan vierailun väärti myös talvella ilman ulko-ohjelmaa. 1.9-31.5 museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin vähän kesää lyhyemmillä aukioloajoilla.

Museolla vietetään 7.8 Rautatiemuseopäivää, jossa on paitsi lapsia kiinnostavaa ohjelmaa myös erillisohjelmaa lapsille. Tuon päivän lippujen hinnat löytyvät edellä olevasta linkistä, museokorttiakaan ei silloin voi käyttää.


Kommentit