Nukke nukkuu Dockan sover vierailulla Nukketeatteri Sampossa

Kai Kangassalon ottama kuva Nukke nukkuu esityksestä Uuden teatterin nettisivuilta


Kävimme tänään puolison ja kolmivuotiaan kanssa katsomassa UudenTeatterin Milla Riskun Nukke nukkuu vierailuesityksen Nukketeatteri Sampossa. Kyseessä oli teoksen ensiesitys Suomessa sillä aiemmin sitä on esitetty vain Ruotsissa.

Esityksen alussa näyttelijä tuli lavalle pukeutuneena laivaksi ja vesistöksi, mikä oli yllättävä ja hauska tapa aloittaa esitys. Lapseni kyseli kovaan ääneen "mikä tuo on?" Kuiskuttelin korvaan, että "taitaa olla laiva", johon hän tietenkin kommentoi, että "ihminen tuo on". Laivasta löytyy esityksen mittaan kaikenlaista yllättävää ja mielenkiintoista. Lopulta kaikki nukahtavat, joten esitys sopisi hyvin vaikka iltateatteriksikin, vaikka aamukin toimi kyllä hyvin ja kuten olen ennenkin kirjoittanut pienelle yleisölle aamu on mielestäni hyvä esitysaika.

Esityksen lopussa oli mielenkiintoinen taiteilijatapaaminen. Näitä järjestetään Sampossa silloin tällöin esitysten yhteydessä mutta itse olin ensimmäistä kertaa tällaisessa mukana. Paikalla oli iso joukko koululaisia, jotka esittivät hyviä kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten nukketeatteriesityksiä keksitään, toteutetaan, mikä on vaikeaa ja mikä helppoa ja niin edelleen. Saimme tietoja teatterinteon pienistä salaisuuksista, esimerkiksi äänistä, joita esityksessä käytetään ja vahvoista magneeteista, joita voidaan toteutuksessa käyttää apuna ja muutenkin sopivista materiaalivalinnoista nukketeatteritarpeistoon niin että se on järkevä käytössä ja kiertävä esitys on helppo siirtää paikasta toiseen jopa ilman autoa. Kuulimme jopa mistä nuken kengät on ostettu. Saimme tietää myös Riskun harjoitteluprosessista ja vuorovaikutuksesta yleisön kanssa, mikä tekee kaikista esityksistä hiukan erilaisia ja nukketeatterinäyttelijän koulutuksesta.

Esitys pohjautuu muutamiin Jukka Korven omille lapsilleen kirjoittamiin uniloruihin, joista Risku on mielikuvitusta ja askartelutaitojaan käyttäen tehnyt esityksen. Esitys onkin mielestäni hieno esimerkki siitä, miten pienistä aineksista saadaan aikaan vaikuttava ja mieleenpainuva kokemus. Emme olleet paikalla ihan taiteilijatapaamisen loppuun asti koska kolmevuotias ei tätä loppukeskustelua ymmärrettävästi oikein jaksanut. Koululaisilla sen sijaan oli paljon kysymyksiä ja mielenkiintoa tapaamiseen.

Esitystä suositellaan kolmevuotiaille ja tätä vanhemmille. Tyytyväisen oloiset koululaiset eivät olleet ihan pieniä, joten hyvin esitys näyttää sopivan vähän isommillekin lapsille vaikka jäin käsitykseen, että Ruotsissa esitystä on esitetty enemmän päiväkodeissa ja kirjastoissa kuin koululaisryhmille. Esityksiä on vielä Sampossa luvassa sekä suomeksi että ruotsiksi mutta vain ihan muutama (ruotsiksi perjantaina 16.9 kello 10, lauantaina 17.9 kello 13, perjantaina 30.9 klo 10, perjantaina 14.10 kello 10 ja suomeksi ainoastaan lauantaina 17.9 klo 15). Yleisöstä tuli myös kysymys siitä aikooko Risku esittää esitystä vielä myöhemmin lisää. Tähän hän ei  vielä osannut vastata. Suosittelen siis esitystä. Myös Sampon taiteilijatapaamisista jäi positiivinen kuva. Menemme varmasti toistekin esitykseen, jossa tällainen mahdollisuus on. Sampo on tosin muutenkin pienenä ja sympaattisena teatterina kahviloineen hauska ja helposti lähestyttävä siinä mielessä, että henkilökunta viettää aikaansa työskentelemässä ja keskustelemassa aulakahviossa, joten henkilökuntaa on kyllä halutessaan mahdollisuus jututtaa yleensä muutenkin.




Kommentit