Arkkitehtuurimuseoon lasten kanssa rakentelemaan



Opintoihini liittyen olin kuuntelemassa Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikköä ja kokoelmayksikön päällikkö Juhana Lahden luentoa. Hänen mukaansa suurin osa tietää Designmuseon mutta paljon harvempi samalla tontilla olevan Arkkitehtuurimuseon. Itse olin kyllä kuullut Arkkitehtuurimuseosta ja ajatellut joskus mennä sinne lasten kanssa, mutten edes tiennyt, missä museo sijaitsee. Lahti kuvaili luennolla myös näkemystään, että jos jokin museossa toimii lapsille se toimii yleensä muillekin. Lupaavan kuuloista!



Viikonloppuna teatteriesityksen jälkeen minulla ja lapsellani oli vähän aikaa kulutettavaksi kaupungilla ennen päivällisaikaa.  Siis tuumasta toimeen ja Arkkitehtuurimuseoon! Arkkitehtuurimuseon takapihallta löytyi konteista rakennettu pieni muunneltava asuintalo, aika ihana sellainen. Kävimme katsomassa sitä myös sisältä ja toteutus oli kyllä hauska. Jos asuisin yksin asuisin oikein mielelläni tuollaisessa sisältä vaaleassa kivassa kodissa. Sijaintikin olisi kyllä oikein mainio! Monet ratkaisut olivat aika kivoja kuten esimerkiksi liukuovi pienen vessan ja kylpyhuoneen ovena. Säilytystilaa oli kyllä minimaalisesti mutta toisaalta tilaa olisi vielä joillekin kaapeille ollut. Lähiaikoina talo ilmeisesti kuljetetaan jonnekin muualle sillä talon seinästä saimme lukea, että syksyn aikana se siirrettäisiin. Vakavammin ottaen konttitalot voivat olla yksi järkevä vaihtoehto asuntopulan kohdalla ja sellaisissa paikoissa, joissa on tilaa tuollainen olisi varmasti myös tosi kätevä, esimerkiksi itsenäistyvän nuoren kotina tai vierasmajana (maalla asuvat sukulaiset, ottakaa vinkistä vaarin niin saatte meidät vieraiksi!). Seitsemänvuotias oli innostunut talosta ja piipahdimme sitä kautta vielä lähtiessämme.

Mennessämme sisälle museorakennukseen meillä oli aikaa himpun verran vajaa tunti museokierrokselle ruoka-ajan lähestymisen takia. Suunnistimme siis suoraan lipunmyynnistä, jossa emme köyhtyneet yhtään museokortin takia, lastenhuoneeseen. 






Huoneessa oli muovisia kovia palikoita. Olin varovainen, jotten taas saisi mustelmia kuten Lastentarhamuseossa kävi - ja ehjinä säilyttiin! Lisäksi sieltä löytyi ainakin puisia palikoita, muovista rakentelusarjaa, liitutaulu piirtämistä ja kirjoittamista varten, hyvänoloinen valikoima arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja lapsille ja kirjaset Etsi museosta arkkitehtuuria ja Kymmen avainta arkkitehtuuriin, mahdollisuus värittää ja koristella museon ulkoasua uusiksi väritystehtävän muodossa ja arkkitehtuuri salkku, joka näytti sisältävän hurjan määrän kaikenlaisia kysymyksiä, joiden avulla lasten kanssa voi pohtia arkkitehtuuria. Tilassa pystyi siis tekemään monenmoista ja oli hienoa, että siellä oli monenlaista rakennustarviketta tarjolla. Lapsi innostui siitä, että rakennelmia oli myös mahdollisuus valaista taskulampuilla. Kivoja lastenkirjoja arkkitehtuuriin liittyen voisi olla myynnissä myös museokaupassa mutta voi olla, että esillä olleiden kirjojen painokset ovat jo loppuneet ja nuo edellä mainitsemani teokset sieltä olisi löytynytkin.

Lasta olisi kiinnostanut tutustua myös muuten museoon mutta lyhyen ajan vuoksi emme sitten muuta katsoneetkaan. Tosin aulatiloista löytyi jo sinänsä paljon arkkitehtuuria katseltavaksi ja lähtiessä suoritimme aulatiloissa jo ison joukon Etsi museosta arkkitehtuuria tehtäviä, joista lapsi oli tosi innostunut.

Jos olisin tajunnut, että tuollainen helmi puuhailuhuone on kätkettynä Arkkitehtuurinmuseoon  olisimme käyneet siellä jo monta kertaa. Onneksi tuli käytyä, kannattaa mennä! Lupasin lapselle, että seuraavalla kerralla varataan aikaa enemmän ja ehditään käydä katsomassa näyttelyäkin.

Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ja museokortilla museo on ilmainen. Aikuisten lippu maksaa 8 euroa ja opiskelijoiden, eläkeläisten ja  työttömien lippu maksaa 4 euroa. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 11-18 ja keskiviikkoisin 11-20. Museossa on välillä myös erillistä lapsille suunnattua ohjelmaa ja se on hyvä vierailukohde koululuokille.


Kommentit

  1. Visiitistä Arkkitehtuurimuseoon on jo aikaa, joten pitääpä käydä lasten kanssa. Museokorttikin kun löytyy lompakosta. Tuollaista lapsille suunnattua huonetta en ole ainakaan hoksannut aiemmin, kiva lisä pieneen museoon. Ja tuo konttitalokin olisi kiva kokea. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti