Elämä ei ole hassumpaa Risto Räppääjän tahtiin!Sinikka Nopola & Tiina Nopola (sanoitukset) ja Christel Rönns (kuvitus), Iiro Rantala (sävellykset) 2017 Risto Räppääjän laulukirja. Sisältää cd:n. Helsinki: Tammi.

Lapseni eivät ole olleet mistään muusta laulukirjasta niin innostuneita kuin Risto Räppääjän laulukirjasta! Kummatkin lapset ovat kuunnelleet levyä mielellään ja erityisesti pienempi lapsista on ihan rakastunut siihen. Lapsi istuu mielellään kuulokkeet päässään levyä kuunnellen ja mukana laulaen. Iltasadun taustamusiikkinakin meillä on nyt useampana iltana pyörinyt tämä Tammelta saamamme levy.

Levyn suosio ei ole  ihme. Esikoisella oli iso Risto Räppääjä innostus kun kuopus oli aivan pieni. Kuopus onkin ihan pienestä seurannut elokuvia Risto Räppääjästä ja Nelli Nuudelipäästä ja kuullut palasia kirjoista.  Risto Räppääjä ja Yöhaukka oli aivan ensimmäinen elokuva, jonka hän näki elokuvateatterissa. 


Risto Räppääjä -elokuvat ovat tosi mukavaa koko perheen viihdettä. Ne ovat mahtavan värikkäitä ja sisältävät mukaansatempaavaa ja hyvien artistien tekemää musiikkia. Elokuvat ovat myös kestoltaan sopivia. Niitä ei ole venyttämällä venytetty, toisin kuin monia muita lastenelokuvia, joita katsoessa (aikuinen) kaipaa herkästi tiivistämistä. 

Vaikka Risto Räppääjä -elokuvat ovat hyvän mielen elokuvia parhaimmillaan ja varsinkin aikuiset ovat niissä kärjistettyjä hassuja hahmoja, niissä käsitellään ihmissuhteita ja niihin liittyviä kokemuksia tavoilla, joista varmasti lähes jokainen lapsi löytää tarttumapintaa. Tällaisia teemoja ovat vaikkapa itselle tärkeistä tavaroista luopuminen, riidat ystävän kanssa tai ulkopuoliseksi jäämisen kokemus. Elokuvissa nämä tuodaan yleensä taiten esille juuri musiikin kautta. Humaani pohjavire on koko ajan mukana, esimerkiksi laulussa Jorpakkoon lauletaan: Ihmistä ei saa tunkea väärän malliseen koteloon. Ihmistä ei saa tunkea liian pieneen lokeroon.
 
Itse olen ollut enemmän innostunut Risto Räppääjistä elokuvina kuin kirjoina, mutta kirjatkin ovat tarjonneet mukavaa ajanvietettä ja meillä onkin luettu niistä  suurin osa esikoisen kanssa. Risto Räppääjän laulukirjaan on koottu musiikkia kolmesta ensimmäisestä elokuvasta, jotka ovat Risto Räppääjä, Risto Räppääjä ja polkupyörävaras ja Risto Räppääjä ja viileä Venla, joiden ohjaajana on ollut Mari Rantasila. Ne ovat mielestäni myös ne kaikkein parhaat Risto Räppääjä elokuvat (Risto Räppääjä ja liukas Lennartia en ole koskaan nähnyt, muut olen katsonut). 

Myöhemmissä Timo Koivusalon ohjaamissa elokuvissa ei musiikki ole omasta mielestäni ollut enää niin hyvin esillä ja jotenkin tunnelma ei vaikuta enää ihan niin aidolta kuin vanhemmissa. Esimerkiksi sellaisia hassuja maisemia, joissa erilaiset  artistit pääsevät esille taustalla ei ole myöhemmissä elokuvissa enää hyödynnetty niin paljon kuin vanhemmissa. Lisäksi Yöhaukassa oli mielestäni vähän liikaa teinitouhua. Myös henkilövaihdokset näyttelijäkaartissa voivat vaikuttaa kokemukseeni. Lapseni ovat olleet varsin kaikkiruokaisia näiden elokuvien osalta, vaikka heidänkin suosikkielokuvansa taitavat löytyä kolmen ensimmäisen joukosta. 

Risto Räppääjan laulukirjassa esitellään myös musiikkia musikaalista Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvi  ja näytelmästä Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli. Nämä itselleni ennalta tuntemattomat laulut ovat ihan levyn parhaimmistoa ja näytelmästä peräisin oleva, kirjan ainoa unilaulu, Alpo-kissan kehtolaulu, edustaa mukavasti rauhallisempaa  otetta kuin monet muut kirjan laulut.  

Kirjasta löytyvät laulujen sanat ja nuotit.  Christel Rönnsin kuvitus on humoristinen, ja osin herkkäkin  ja siitä jokainen kirjoja tai elokuvia katsellut tunnistaa paljon tuttuja juttuja. Lauluja on mukana kaikkineen 16 ja tunnetut laulut elokuvista, kuten Elämä ei ole hassumpaa, Kaikki kuntopiiriin vaan ja Mä oon mä, tulevat kattavasti käsitellyiksi. Itse vähän kaipailin mukaan myös Oon hattarasi sun luritusta ensimmäisestä  elokuvasta.


Uskoisin, että tämä kirja levyineen toimii parhaiten sellaisille lapsille, jotka ovat jo tutustuneet Risto Räppääjän maailmaan. Kirjasta levyineen riittää meillä varmasti iloa pitkäksi aikaa! Kirja onkin  oiva lahjaidea Risto Räppääjä faneille! 

Risto Räppääjän laulukirjasta on aiemmin kirjoittanut ainakin Johanna Kleemola Taidekoti -blogissaan.Olemme saaneet Risto Räppääjän laulukirjan kustantajalta.

Kommentit

 1. Meidän on pakko saada tää kans! Molemmat skidit (2- ja 5-vuotiaat) rakastaa Risto Räppääjää ja isompi osaa kaikki laulutkin. Kiva, että tässä on myös uutta musiikkia vanhojen klassikkojen lisäksi. Ainoa ongelma tässä on nyt vaan tuo CD, kun meillä ei ole CD-soitinta!

  VastaaPoista
 2. Me taas ollaan niin vanhanaikaisia, että meillä on vielä cd-levyt aktiivisessa käytössä. Meillä ei ole itse asiassa televisiota eli kaikki television ja elokuvien katseluliikenne tapahtuu tietokoneen (joskus padin) kautta, jonka kautta siis myös cd-levyjä soitamme. Huomasin, etten juuri kirjoittanut tuosta kirjasta arvioon. Ihan pelkkä levy olisi varmasti hurmannut meidän kuopuksen lähes samalla voimalla, vaikka toki kirja on kiva lisä myös!

  VastaaPoista
 3. Hei! Nyt taitaa tulla hieman ryhmä kysymys, mutta minä en ymmärrä; ovatko cd:n laulut laulettuja vai ovatko ne pelkkiä säestyksiä joiden mukana pystyy laulamaan? Terv. Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kysymyksesi ei ole tyhmä ollenkaan. Olen tainnut sivuuttaa tuon asian tyystin postauksessani.

   Mutta siis laulettu levy on. Ja meillä toimiikin juuri niin parhaiten kun nelivuotias ei vielä itse osaa lukea. Ja meillä ei valitettavasti olla erityisen musikaalisia muutenkaan, niin itse koen jossain määrin hankaliksi, vaikkakin mukaviksi esimerkiksi soivat laulukirjat, vallankin jos en tunne lauluja ennalta.

   Näissä ovat siis laulamassa sellaiset nimet kuin Niilo Sipilä, Annu Valonen, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen, Martti ja Pantse Syrjä, Severi Heikkilä, Lauramaija Luoto, Olivia Ainali, Venni Uotila ja Lauri Karo. Lisäksi löytyy vielä taustalaulajia ja kuoroa. Aika hyvä artistijoukko siis!

   Meillä tämä levy on soinut välillä ihan tuskaksi asti. Nelivuotias pitää levystä ihan hirmuisesti. Tänäkin iltana halusi sitä kuunnella, vielä iltasadun jälkeen ja sai valita kolme suosikkilauluaan. Suosikit ovat vähän vaihtuneet syksyn mittaan, mutta kiinnostavuus on levyn osalta pysynyt yllä.

   Poista
  2. Kiitos paljon vastauksestasi! Meillä sama tilanne kuin teillä eli kirjan saaja olisi 5-vuotias joka ei osaa lukea. Uskoisin että myös meillä tämä olisi tosi in juttu, kun nytkin lauluja hoilotetaan ulkomuistista ilman säestystäkin...Meillä kirja taitaa päätyä joulupukin pussiin!

   Kiitos avustasi ja olipa mukava löytää blogiisi tämän googletuksen seurauksena, tulen varmasti vierailemaan jatkossakin!:-)

   Poista

Lähetä kommentti