Leonardon lentävät apinat -tekniikkaunelmia nukketeatterissa!

Kuva: Uupi Tirronen

Kun uteliaisuus antaa ajatuksille siivet
mielikuvitus nostaa ne korkeuksiin
-Bojan Barić 
 

Leonardon lentävät apinat tarjoaa erilaisen teatterikokemuksen. Näin perjantaina lasteni kanssa ensi-illassa tämän  Nukketeatteri Sampon uutuusesityksen. Esitys on tyylikäs ja teemojen runsaus on onnistuttu visualisoimaan kauniisti ja yksinkertaisesti. Esitys ammentaa steampunkista ja esityksen miljööseen on haettu vaikutteita viktoriaanisesta Englannista. Toisaalta ideoita on valittu myös etäämpää historiasta ja esityksessä keskeistä on renessanssinero Leonardo da Vincin taide ja keksinnöt. Esitys kunnioittaa myös marionettiperinnettä ja Nukketeatteri Sampolle tyypillisesti siihen kuuluu musiikkia. Tällä kertaa esitys on sanaton, eikä musiikki  näin ollen sisällä laulua.

Susan Aho ja Iivo  Barić tuovat lavalle mitä mielikuvituksellisempia vempeleitä ja Leonardon apinat ovat puuhakkaita. Ne lentävät ja ajelevat vaikka millaisilla kulkuneuvoilla.  Kolmevuotias hihitti aivan innoissaan da Vincin piirustuksen pohjalta laaditulle mittasuhteiltaan ihanteellisten ihmisten tanssille. Seitsemänvuotias huhuili haluavansa sellaisen zombikäden, jonka näki lavalla. Itse asiassa zombikäsi ei edes jäänyt ainoaksi vekottimeksi, jollaisen hän olisi mielellään halunnut itselleen. Moni asia herätti kysymyksiä. Seitsemänvuotias kyseli moneen kertaan: "Mikä tuo on?" En itsekään usein osannut vastata, olisiko kyseessä vaikka mustekala, sukellusvene, kypäräpäinen tyyppi vai jotakin aivan muuta. Jatkuvien kysymysten keskellä tuli mieleen lähinnä kommentoida, että käytäpä vaikka itse sitä mielikuvitusta, jota esityksen käsikirjoittanut ja ohjannut Bojan Barić peräänkuuluttaa. Esitys on tavallaan kaunista leikkiä. Tunnelma on unenomainen, ja tätä hämärä huone vaihtuvilla vahvoilla värivalaistuksilla korostaa. Savukoneen taikaakin pääsimme näkemään. Se tuntuu aina tekevän lapsiini vaikutuksen. 

Kuva: Uupi Tirronen


Olin etukäteen kertonut lapsille suunnilleen,  ettei esityksessä puhuta ja että siinä on mukana monenlaisia vempeleitä. Seitsemänvuotiaan kanssa juteltiin vähäsen myös steampunkista ja siitä, että esityksessä saattaa olla vaikka joitakin sellaisia elementtejä kuin hänen kanssaan hiljattain katsomassani, elokuvassa Liikkuvassa linnassa.  Lapsia kiinnosti, onko esitys tosiaan aivan sanaton. Seitsemänvuotias tiedusteli: "Eikö siinä edes selitetä?"  Esityksen aikanakin hän tuntui odottavan puhetta ja mietti musiikkiin kuuluvaa hyräilyä kuunnellessaan, eikö siitä syntyisi sanoja. Esitys sopii jo kolmevuotiaalle, mutta  itse en  ehkä ihan kokemattomalle teatterikävijälle suosittelisi sitä ensimmäiseksi esitykseksi. Tosin tässä kohdassa mietin, olenko itse vain urautunut tietynlaisiin odotuksiin lastenteatterista. Meillä kolmevuotiaalla meinasi ote välillä vähän herpaantua mutta hän itse selitti esityksen jälkeen ylpeänä moneen kertaan, että jaksoi keskittyä siihen. Seitsemänvuotias kyseli monta kertaa esityksen aikana esityksen loppumisesta. Keräsin jo kierroksia päässäni ja ihmettelin, että, mitä, tämä keskittyvämpi lapseni, joka on pienestä asti jaksanut oikeastaan minkä tahansa esityksen, nyt oikein puuhaa. Eikö hän jaksa katsoa? Kuiskailin eitä (tai no rehellisesti varmaan ärähdin)  jo monetta kertaa ja lapsi huokaiseekin: "Huh!". Ohjelmanumeroiden vaihtuminen ja yleisön taputukset hämäsivät ja häntä huoletti esityksen loppuminen kesken kaiken. Toisaalta tällaisella esityksellä olisi mielestäni hyvät mahdollisuudet sellaisen yleisön tavoittelussa, joka ei yleensä tule lastensa kanssa nukketeatteriin. Kaikkien tekniikasta kiinnostuneiden kannattaisi lähteä  katsomoon. Esitykseen kyllä kannattaa mennä vaikka ilman lapsiakin!

Täytyy myös erikseen mainita, että esityksen käsiohjelma on hieno. Siinä riittää tutkittavaa, tietoa ja kauniita kuvia. Esityksen visuaalisesta suunnittelusta vastannut Matti Westerlund onkin muun työryhmän tavoin tehnyt hienoa työtä.

Julisteen on piirtänyt  Matti Westerlund

Leonardon lentävät apinat esityksiä on Nukketeatteri Sampossa tarjolla 24.5 asti. Saimme esitykseen kaksi lippua Nukketeatteri Samposta.

Kommentit