Herra Hakkaraisen yö teatterissa Vantaalla


Kuva: Paula Virta

Kävimme kuopuksen ja naapurin lapsen kanssa Vantaalla Håkansbölen kartanon kesän tapahtumassa. Kaunis pihapiiri on täynnä viehättäviä yksityiskohtia ja ihmettelin, ettemme ole ymmärtäneet sinne retkeillä aiemmin.

Kaupunginosajuhlassa muistettiin heti alkusanoissa myös Turun tragedian uhreja. Viestinä oli, että yhteisöllisyys ja rasismin ja vihan vastustaminen on tärkeää. Olen samaa mieltä!

Mutta nyt Teatteri Vantaan Herra Hakkaraisen yö -esitykseen, jonka Kartanon kesässä näimme. Esitys oli  kaikille avoin ja ilmainen. Håkansbölen kartanosta kirjoitan luultavasti toiste lisää.

Tämä oli ehkä vähän yllättävästi ensimmäinen kerta kun olin katsomassa Mauri Kunnaksen kirjojen pohjalta tehtyä teatteria. Yllättävää siinä mielessä, että näitä esityksiä vaikuttaa olevan jatkuvasti paljon tarjolla ympäri Suomea. Herra Hakkarainen on varmasti yksi rakastetuimpia Kunnaksen hahmoja ja  hän seikkailee lukuisissa Kunnaksen kirjoissa, vaikkei häntä erikseen monissa mainitakaan. Joissakin kirjoissa hän tosin on päässyt ihan päähenkilöksikin.

Kuva: Paula Virta

Esityksen seuraamista omalta kohdaltani häiritsi jonkin verran se, että eri tapahtumapisteissä Kartanon alueella oli yhtä aikaa meneillään ohjelmaa. Laulua ja puhetta kuului jatkuvasti ympäriltä. Tästä esityksestä saakin varmasti vielä enemmän irti Teatteri Vantaan Silkkisalissa tai muussa rauhallisessa paikassa.

Herra Hakkarainen, jota Anne Nielsen esitti, toivotti yleisön tervetulleeksi yökylään. Hän kyseli, onko meillä mukana yöpaidat ja kai sentään edes hammasharjat. Oma lapseni hihkui: "Se huijaa! Ei me jäädä tänne yöksi."

Herra Hakkarainen kertoo olevansa tavallinen, tylsä tyyppi. Hän nauttii lukemisesta, kotiruuasta ja ihan erityisesti nukkumisesta. Kaikki Kunnaksen kirjoja lukeneet tietävät, että nukkuessaan hän unissakävelijänä pääsee mitä kummallisimpiin seikkailuihin.

Kuva: Paula Virta


Olen edelleen sitä mieltä, että Teatteri Vantaan lastenesitykset hyötyisivät siitä, että näyttelijöitä olisi kaksi. Mutta näinkin homma sujuu. Anne Nielsen on taitava ja hän hyppäsi esityksessä roolista toiseen, etsien valkoisista paperikasseista aina uuden asun. Sen jälkeen kun Herra Hakkarainen nukahti ja alkoi liikkua näytelmässä nukkena, oli Nielsen muun muassa innoitusta etsivä runoilija, hodari-kioskin myyjä, lentäjä ja postinkantaja. Onpa mukana pienen lapsen vanhempikin, joka haluaisi kovasti nukkua, mutta vauva vain valvoo. Nielsen myös soittaa ja laulaa esityksessä. Puoleen tuntiin onkin saatu mahdutettua paljon.


Kuva: Paula Virta


Toisaalta se, että teatteria pääsee katsomaan seitsemän euron hintaan, on todella edullista. Oma ikuisuusvertaukseni on, etteihän tuolla summalla pääse edes elokuviin, ja jos tällä tavoin onnistutaan saavuttamaan laajemmat lapsiyleisöt teatteriin tinkimällä näyttelijöiden määrästä, jotta lipun hinta saadaan alas, ollaan ehkä jopa oikealla tiellä.

Yleisö pääsi muun muassa tassutarkastukseen ja pienet yleisössä vaikuttivat innostuneilta. Omat matkaseuralaiseni pitivät esityksestä ja myös muilta kojuilta kaikuvat äänet taisivat haitata enemmän minua kuin heitä.

Teatteri Vantaa esittää Herra Hakkaraisen yötä 18.10, 24.10 ja 27.10 klo 9 ja 10.15. Liput esitykseen maksavat 7 euroa.

Teatteri Vantaan lastenohjelmistoon kuuluu syyskaudella myös Satu Taikahuilusta, josta olen kirjoittanut täällä ja Viirun ja Pesosen joulu. Esitettä selatessani pisti silmääni myös 4.11 klo 19 järjestettävä kansainvälinen tanssinäytös Hafla Show, jota suositellaan myös perheille, ja jossa lipun hintaan sisältyy itämainen buffet-ruokailu. Esitys tosin kestää väliakoineen noin kaksi tuntia, eikä tässä mielessä sovellu niille perheille, joissa lapset väsähtävät aikaisin illalla.

Pienten taikapiirin Facebookiin olen muuten koonnut muutamia tapahtumavinkkejä Taiteidenyöhön 24.8.

Kommentit