Uusi Superradio lapsille!

Kuva: Tomi Palsa

Uusi ja vanha radiokanava

Superradio on uusi radiokanava lapsille! No ei valitettavasti ihan, mutta levy kuitenkin!

Ville Karttunen otti yhteyttä, jotta haluaisimmeko  kuunneltavammaksemme Superradio levyn. Minulle hänen, nyt tauolla oleva, ilmeisesti legendaarista mainetta niittänyt yhtye, Hullut Hattuset, on lähes ennestään tuntematon suuruus. Pikaisella googletuksella minulle selvisi, että Karttunen on lähtöisin Joensuusta ja ollut mukana esimerkiksi Penttilän saha nimisessä orkesterissa. Kyllä, tämä levy meidän on saatava kuunneltavaksemme! Heti tänne!

Odotukset ovat siis suuret. Joensuuhan on meidän yleisin lomailukohteemme ja puolisoni on mitä ilmeisimmin varttunut ison osan lapsuudestaan suhteellisen samoissa maisemissa kuin Karttunen.

Odotuksia lisää se, että levy perustuu Karttusen lapsena kasetille nauhoittamiin radiolähetyksiin. Siis omaan Superradiokanavaan! Mieleen tulee ala-asteella tehdyt lehdet ja videot. Ja erityisesti miten hauskaa niiden tekeminen oli, vaikka tulokset olivat kenties melko kotikutoisia.

Levystä

Kun levy saapuu, katson sitä, että jee täällähän on laulu Hämähäkkimies Joensuussa! Seuraavana iltana ehdimme kuunnella levyä.
 
Levyssä on juontoja, jotka ovat kivoja ja hauskaa on se, että  sillä vierailee Urho, Villen 7-vuotias kummipoika, joka on myös ollut vaikuttamassa Huutomerkki ja Idän pikajuna -kappaleiden syntymiseen. Toinen vieraileva artisti on Toni Leino. Paikalla on myös studio-orkesteri tai ainakin robotti- ja tietokonesoittajia.

Tuntuu, että Karttunen on hyvin saanut otteen sekä menneestä että tästä hetkestä. Hänen lapsuudestaan tutut jutut ovat tutun kuuloisia 80- ja 90-luvulla lapsuutta ja nuoruutta eläneille. Suhteet menneen ja nykyisen välillä levyssä pysyvät hyvin aisoissa. Vaikka vanhat katkelmat Superradiosta ovat oivia niin liian pitkiä aikoja ei vieraan aikuisen lapsena tekemiä juontoja kuitenkaan jaksaisi kuunnella. Ja ylipäätään itse ainakin koen lähinnä myötähäpeää kuunnellessani radio-ohjelmia, jonne ihmiset soittavat (Nimimerkki Kansanradiota vastoin omaa tahtoaan lapsena viikoittain kuunnellut).

(Jatkoa viime numerosta) taustoittaa sitä, mitä Karttunen on eri ikäisenä tehnyt. Laulu Superradio taas johdattelee vielä syvemmälle oman radiokanavan saloihin.

Idän pikajunasta me saamme vaikka matkalaulun tutuille junamatkoille. Siinä Joensuun junaan astuvat,  ketkäs muut kuin, Turtlesit ja Silppuri.

Ajelulaulu ja Hattu päästä kertonevat ennen kaikkea muusikkomuistoista mutta myös uudistumisesta. Levyn metallibiisi Sysimetsän synkät varjot puolestaan puhuu pipojen ja pitkien kalsareiden puolesta. Pariton taas kertoo parittomasta sukasta. Vaatteet ja asusteet ovat siis hyvin levyllä edustettuina. Sopii oikein hyvin juuri tähän vuoden aikaan ja suomalaiseen säätilaan varmaan näin yleisemminkin.

Huutomerkki sopii yhtä lailla Kiljusten herraväelle kuin tapakasvatuksen välineeksi. 



Hämähäkkimies Joensuussa

Mitenkäs sitten, onko Joensuussa Hämähäkkimiestä? Ainakin olen Joensuussa useampaan otteeseen nähnyt taidetta supermiesaiheista. Jotakin tekemistä Hämähäkkimiehellä voi olla Joensuun kanssa. Näin vastaa Karttunen:

Mutta Hämähäkkimies on silti 
nähty Joensuussa
siitä aivan varma kyllä olla voi
kun oikein tarkkaan kohti
taivaanrantaa katsoo illalla
on seitinrippeitä Suvantosillalla


Suosittelen tätä levyä ehdottomasti muillekin kuin jonkinlaiset siteet Pohjois-Karjalaan omaaville! Sopii kaikille hauskasta ja pirteästä musiikista pitäville. Sanoitukset puhuttelevat sopivasti sekä aikuisia että lapsia. Levyn kanssa saa aikamatkailla. Ennen vanhaan laulussa voi tutustua muun muassa entisajan puhelimiin, voileipäkakkuihin ja postimerkkeihin.

Eipä sitten muuta kuin Ennen vanhaan laulun tahtiin:

Ennen vanhaan kaikki 
tämän päivän aikuiset
vielä innoissaan leikkivät
niin kuin lapset

Ville Karttusen seuraava keikka taitaa olla Töölön kirjaston itsenäisyyspäivän etkoilla 5.12 klo 16.   

Levy on saatu blogin kautta. 

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia levyn sanoituksista.

Ville Karttusesta ja Superradiosta löytyy tietoa täältä.

Kuva: Tomi Palsa


Kommentit