Melkoinen museoretki

Anne Finnilä, Jere Jäppinen, Elina Kallio ja Hilkka Vallisaari: Melkoinen museoretki. Kuvitus: Christel Rönns. Helsingin Kaupunginmuseo 2011.

Kirjassa seikkailevat kaksi sisarusta, Otto ja Emma, Oton kummitädin kanssa. Pieni Emma katoaa melkein samantien joukkion museoon päästyä ja häntä etsiessä tutustututaan kuin huomaamatta museon työntekijöiden työhön ja näyttelyn valmisteluun. Seikkailu ei ole liian jännittävä, kummitäti on tietenkin paniikissa mutta isoveli nauttii seikkailusta ja etsinnästä. Piiloleikissä on vähän luukkukirjan tuntua ja uskon, että sen vuoksi yleensä kirjojen suhteen melko valikoiva kaksivuotiaskin jaksoi hyvin kuunnella tarinan alusta loppuun. Osansa on tietenkin myös kirjan hauskalla kuvituksella ja vähän sarjakuvamaisella tulkinnalla. Rönss on onnistunut liikkeen kuvauksessa mainiosti. Kuusivuotiaalle taas kirjassa olisi mielestäni voinut olla jo vähän enemmänkin lihaa luiden ympärillä mutta hänkin kuunteli kirjaa tyytyväisenä.

Hauskan lisän kirjaan tekevät tutut Helsingin maisemat, Sederholmin talohan siinä taisi komeilla museona. Sitä odotellessa, että se taas avattaisiin… Lasten kaupunki oli niin kiva ja olisi mukava kun Helsingissä olisi jatkuvasti ilmainen mukava piipahduspiste, jonne lasten kanssa olisi helppo mennä. Oheistarinana kirjassa kulkee myös iäkkäämmän naishenkilön melkoinen museoretki. Tästä seikkailusta olisi kirjassa mielestäni voinut olla vähän enemmänkin asiaa. Kirja sopii varmasti jokaiselle museossa käyneelle lapselle ja niillekin, jotka eivät ole vielä käyneet, esimerkiksi ennen ensikäyntiä.


Kommentit