Teatterimuseon Kun maailma ei riitä. Satulavastuksia näyttely.Kävin lasten kanssa Teatterimuseossa katsomassa näyttelyn, joka pohjautuu Katariina Kirjavaisen lastenteatterilavastuksiin Helsingin kaupunginteatterissa. Ensiksi lapset lähtivät ehkä hiukan pettyneinä pois tästä lastenteatterinäyttelystä muihin jo aiemmilta museovierailuilta tuttuihin puuhiin ja itsekin suoraan sanoen ajattelin, että vaikka lavastusten pienoismallit toki olivat hienoja ja kaikki tarinat vielä jollakin tavalla esikoiselle tuttuja (vaikka teatterissa emme niitä ole nähneetkään) niin leikkitila ei vain oikein vaikuttanut toimivalta. Osin tähän kokemukseen ehkä vaikuttaa sekin, että vaikka olenkin lukenut vanhemmalle lapselle Onneli ja Anneli kirjat on lukemisesta jo aikaa eikä meistä kumpikaan muista niitä kovin hyvin.  Mielessä on Onnelin ja Annelin talvi elokuva, jonka näkemisestä ei ole kovin pitkästi kulunut. Ja elokuvaa ja teatteria ei vain pitäisi vertailla keskenään ja odottaa teatterilavastuksen ja sen pohjalta laaditun leikkipaikan näyttävän elokuvalta.

Mutta kuten niin usein mieli muuttuu museovierailun aikana. Lopulta poistuessakaan ei ollut olo, että näyttely olisi upeinta, mitä lapsille on vähään aikaan Helsingissä ollut tarjolla. Mutta hauskaa tilassa kuitenkin oli. Huomasin, että esitteet teatteriesityksistä sisälsivät yllättävän paljon kaikenalaista, esimerkiksi leikkejä ja lukuvinkkejä. Ihan mukavaa sanaleikkiä kokeilimmekin. Vanhempaa lasta kiinnostivat myös kuulokkeista kuuluvat tarinat. Näyttelyssä oli iso liitutaulu kävijöiden tuotoksia varten. Liittaulu  näkyi tällä kertaa sinistudiosta, joka puolestaan on yksi lasteni suosikeista Teatterimuseossa. Lapset alkoivat myös vähitellen leikkiä rekvisiitalla. Ihan erityisesti kiinnostivat kuutiot ja niissä syntyi hauskoja leikkejä. Kotonakin iso pahvilaatikko on usein osoittautunut leluista parhaaksi.

En siis ehkä matkustaisi vaikka Rovaniemeltä Helsinkiin ihan vain tämän näyttelyn perässä mutta jos Teatterimuseossa lasten kanssa vierailu kiinnostaa muuten niin toki tämä näyttely tuo käyntiin vielä lisää nähtävää ja tekemistä. Kerrankin ainakin ehtii sillä näyttelyaikaa on jäljellä vielä pitkästi eli 8.1.2017 asti.

Kommentit