Lasten kaupunki


Olin innolla odottanut, että Lasten kaupunki aukeaisi taas ja viime viikon lauantaina suunnistin sinne pienemmän lapsen kanssa. Aika moni muukin oli tullut paikalle juuri avattuun museoon joten pienten ja isojenkin jalkojen vipinää riitti. Paljon oli tekemistä ja itse tykkäsin kovasti siitä, että  Lasten kaupunki oli yhteydessä uuteen Kaupunginmuseoon. Vietimme aikaa lähinnä Lasten kaupungissa mutta myös muista tiloista löytyi mielenkiintoista katseltavaa, esimerkiksi aulatilojen ihanat patsaat. Lasten kaupungista löytyy esimerkiksi vitriineistä vanhoja leluja, viehättävä kuvitus seiniltä ja huone, jossa on leikittävänä iso nukkekoti, työkaluja, junarata ja muita kulkuneuvoja. Lisäksi siellä on ainakin vanhanajan koululuokka ja huone, jossa on mahdollisuus piirtää ja kirjoittaa hiekkaan, teatterihuone puvustoineen ja vanhanajan kauppa ja laiva leikkeihin. Lapseni innostui erityisesti puuhevosesta ja kärryistä ja tietenkin leluista, joilla pääsi itse leikkimään. Tiloissa on myös hieno huone omien eväiden syömistä varten ja tila lepäilemiseen ja kirjojen lukemiseen. Laiva leluineen löytyy myös tästä lepäilytilasta. Etukäteen veikkailin, että tämä huone voisi muistuttaa hiukan lepohuonetta Tampereen Lastenkulttuurikeskus Rullassa. Mutta eipä oikeastaan muistuta, vaan Lasten kaupungin lepäilytila on soinnutettu hienosti museossa jo aiemmin sijainneeseen toiseen laivaan ja paremminkin tuo mukanaan lisää historian havinaa Helsingistä satamakaupunkina, joka on oikein toimiva ratkaisu.

Museo on siitä kiva, että sinne voi piipahtaa pikaisesti mutta siellä saa myös pidemmänkin ajan kulumaan. Pieniä yksityiskohtia tutkittavaksi löytyy paljon. Monenikäiset lapset löytänevät sopivaa puuhaa itselleen ja aikuiset voivat vaikka nostalgisoida menneisyyden äärellä muuten vaan. Avajaisten merkeissä talossa oli erityisohjelmaa, henkilökunta oli pukeutunut hienoihin vanhanaikaisiin vaatteisiin ja lapset saivat ilmapalloja.

Olin alun perin ajatellut, että katsoisimme Eppeliä ja Peppeliä, jotka esiintyivät uuden museon aulassa mutta lopulta lähinnä itse katsoin ja kuuntelin koska lasta kiinnosti enemmän vieressä ollut kasarihuone, jossa oli pieniä esineitä kuten muovikoruja tutkittavaksi, kuntopyörä ja ennen kaikkea Nintendo-peli! Monia lapsia nämä muistumat omien vanhempien lapsuuden ajalta näyttivät kiinnostavan kovasti. Eppel&Peppel on mielestäni tosi ihana. Olen ollut lasten kanssa useammassa tapahtumassa katsomassa heitä ja ovat kyllä hyviä esiintymään. Kansansadut heräävät hienosti henkiin erilaisten hauskojen esineiden ja musiikin avulla.
Ennen kuin Lasten kaupunki sulkeutui remonttia varten siellä oli tosi kivaa ohjelmaa. Kävimme siellä esimerkiksi kekrijuhlissa ja useamman kerran katsomassa erilaisia esityksiä, esimerkiksi Elsa Beskowin Auringonmuna satuun perustuvaa musiikkihetkeä. Kaikki nämä olivat ilmaisia ja mukavia. Toivottavasti tällaisia juttuja järjestetään tulevaisuudessakin. Uskoisin, että näin onkin. Ainakin heti huomenna 21.5 on museolla  kello 12-15 mahdollisuus  lasten työpajassa tehdä hyrriä.


Lasten kaupunki on avoinna maanantaista perjantaihin 11-19 ja lauantaisin ja sunnuntaisin 11-17.

Kommentit