Bunkkerimuseo Joensuussa


Vierailimme lomareissulla Joensuun bunkkerimuseossa. Joensuun Marjalassa sijaitseva ilmainen museo on kesän aikana 26.8 saakka auki tiistaista sunnuntaihin klo 11-17. Korsut on "löydetty" uudelleen vasta 1990-luvulla, jolloin ne on kunnostettu museoksi. Kauniina kesäpäivänä rauhanajan jatkuttua pitkään on vaikea tajuta, että alueella on oikeasti sodittu oman sukupolveni isovanhempien aikaan.
Museolle pääsi helposti bussilla Joensuun keskustasta taidemuseon edestä. Kuljettaja neuvoi meitä ystävällisesti jäämään oikealla pysäkillä pois kun meinasin hypätä bussista ulos yhtä pysäkkiä aiemmin nähtyäni ensimmäisen kyltin museolle. Opasteet museolle olivat tosi esimerkilliset. Lyhyen kävelymatkan varrelle bussipysäkiltä oli sijoitettu useita viittoja.

Museoalueella oli vierailijoita muttei tungosta. Tämä museo oli meidän lasten mieleen ja omasta mielestänikin se oli kiinnostava ja sijaitsi todella kauniissa paikassa. Museoalueella oli mukava kierrellä lasten kanssa. Toisaalta museoalueella kulkiessa kanssa sai olla aika tarkkana, ettei kukaan vauhdikkkaasta seurueesta vain pudonnut juoksuhautaan sen yläpuolella kalliolla kulkiessa. Veteraanipuiston alueella olikin varoituksia aitaamattomista rakenteista ja kaivannoista. Lapseni taisivat olla innostuneimpia juuri juoksuhaudoista mutta kyllä bunkkeritkin olivat heistä kiinnostavia.Bunkkereista löytyi paitsi aseita myös esimerkiksi sota-aikaisia kuvia, lottien ja sotilaiden vaatekappaleita sekä sodan ajan tärkeitä tuotepaketteja, kuten kahvia ja sokeria ja tietenkin erilaisia puhdetöitä.

Alueella oli kaksi opasta. He vaikuttivat innostuneilta työstään ja tarjosivat esittelyjä alueelle ja mahdollisuutta kysyä kysymyksiä. Me kiertelimme alueella lähinnä omaan tahtiimme. Oli kuitenkin hienoa nähdä, että oppaat esittelivät museota innolla ihan yksittäisillekin kävijöille. Vessan virkaa alueella toimittaa bajamaja ja ulkokanttiinista olisi ollut myös mahdollisuus ostaa mehua ja keksiä.


Kommentit