Kesätekemistä lapsille Helsigissä: Taiteiden yö

Vielä on onneksi kesää jäljellä. Helsinki-päivän rinnalla Taiteiden yö saattaa olla yksi Helsingin hauskimmista päivistä.  25.8.2016 on paljon tekemistä, katsomista ja koettavaa tarjolla ympäri kaupunkia ja moni jutuista on mukava myös lapsille. Poimin alle muutamia tärppejä, jotka itseäni kiinnostaisivat.

Annantalon lasten ja lastenmielisten Taiteiden yössä on tarjolla monenlaista puuhaa lapsille ja perheille. Siellä on esimerkiksi erityisesti vauvoille ja pienille taaperoille suunnattu Loiske Ensemblen esitys BabySauna. Itse en ole tuota esitystä nähnyt mutta ainakin heidän esityksensä Zukkapaitupumbula, oli minun ja kuopuksen mieleen kovasti kun näimme sen hänen ollessaan vauva. Tuli nostalginen olo kun nyt huomasin, että Loiske Ensemblen nettisivuilla on kuultavissa Zukkapaitupumpula esityksen laulut. Saimme nimittäin tuolloin esityksestä kortin, jossa oli sanat Kenen pientä kättä -lauluun, jota on joskus tullut lapselle tavailtua koska mielestäni tuo laulu on tosi suloinen. Annantalolla avataan tuolloin myös Elsa ja Lauri -kirjojen kuvitusnäyttely. Tarjolla on myös esimerkiksi naperokinoa ja askartelua.

Kannattaa katsoa myös muiden Helsingin kulttuuritalojen ohjelmaa, yleensä niissä on myös paljon lapsille suunnattua tai heille sopivaa ohjelmaa. Me olemme usein olleet taiteidenyönä Malmitalolla. Siellä on tänä vuonna teemana ystävyys, joten yhden elämän tärkeimmän asian äärellä vietetään siellä tämänvuotista taiteiden yötä.

Designmuseon Taiteiden yö
Lapsille vähän omaakin ohjelmaa ja joka tapauksessa Eero Aarnio näyttely ja ihan erityisesti siihen liittyvä suunnittelu- ja rakentelumahdollisuus ovat lapsille kivaa tekemistä.

Hakasalmen huvilan etnopiknik voisi myös miellyttää lapsia.Kaapelitehtaan Taiteiden yöstä löytyy vaikka mitä mukavaa. Miltä kuulostaisi Arkkitehtuurikoulu Arkin legotyöpaja Vihreä kaupunki? Olen melko varma, että omista lapsistani se ainakin kuulostaisi hyvältä. Kaapelitehtaan alueella on myös esimerkiksi Tanssiteatteri Hurjaruuthin sirkustyöpajoja 6-12 vuotiaille. Kaapelitehtaan museoissa on avoimet ovet ja tarjolla kuvasuunnistusta. Erityisesti suosittelen Teatterimuseota. Olen aiemmin kirjoittanut museosta tekstin ja toisenkin. En ole kirjoittanut Muumit teatterissa ja  Saako sitä syödä - näyttely teatteriruoasta! näyttelyistä mutta ne ovat mainio lisä Teatterimuseon tarjontaan, joka on siis kyllä lapsia ajatellen ihan mahtava tällä hetkellä. Me olimme Kaapelitehtaalla Helsinki-päivänä ja taiteiden yönäkin se on hyvin vahva ehdokas. Ja jos sinne mennään niin Teatterimuseolla kyllä käydään muumeja ihastelemassa, leikkimässä ja ehkä vähän näyttelemässäkin.

Jos suuntaa Lasten kaupunkiin on Uuden kaupunginmuseon pihalla mahdollisuus kuunnella Freijan konserttia.

Lastentarhamuseon pihalla on mahdollisuus esimerkiksi puuhastella jättikokoisten fröbelin palikoiden kanssa kello 15-18.Päivälehden museossa ainakin keppihevosten kokoontuminen. Somecity näyttelyssä on myös mukavaa puuhaa lapsille ihan itsestäänkin. Aikuisetkin saavat näyttelystä ajattelemisen aihetta vaikkei sosiaaliseen mediaan nyt ehkä ihan huippusyvälle näyttelyssä päästäkään. Itse  tykkäsin niinkin lapsellisista jutuista kuin kuvata itse koristeltuja pehmoleluja ja kotonakin olen iloinnut niistä kuvista, joita otimme ja tulostimme. Ne kun ovat jääneet meillä vierailun jälkeen esille keittiön ikkunalaudalle. Näyttelyssä on myös minusta oivaltavaa se, että lapsille on puuhattavaa ja pelattavaa muulla kuin tietokoneella toisin kuin itse kapeakatseisesti odotin.


Salaisessa puutarhassa on esimerkiksi mahdollisuus askarrella kukkia Kaupunginteatterin Shrek esityksen lavastukseen ja osallistua ipanapadiskoon.

Servaalin korttelin katujuhlassa on tarjolla esimerkiksi loitsuja ja tutustumisia SKS:n päärakennukseen. Lapsille on omaa ohjelmaa, ainakin askartelua ja pihaleikkejä. Kansatieteilijä sisälläni haluaisi SKS:n kierrokselle mutta lasteni mielenkiinto ei varmaan riittäisi kierrokselle vaikka pihaleikit kyllä varmasti kiinnostaisivatkin.

Seurasaari olisi hyvällä ilmalla ehdottomasti yksi kiva kohde Taiteiden yönä. Kartanon valkea rouva esitys kiinnostaisi itseäni mutta lapsille se tuskin sopii. Mutta ihan vain ilman erityisohjelmaakin Seurasaari on kyllä huippukohde kesällä.

Ja jos oikein hurjaksi heittäytyy voi vaikka vaihtaa kaupunkia ja lähteä Espoon WeeGeehen Taiteiden iltaa viettämään. Siellä on monipuolinen ohjelma ja Mimmit esiintyvät siellä.

Olisiko muita kivoja vinkkejä lasten kanssa Taiteiden yöhön?

Kommentit

  1. Kiitos vinkeistä! Salainen puutarha oli minulle aivan uusi juttu, vaikuttaa tapahtumainfon perusteella muiden lailla todella kivalta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiva jos näistä oli iloa! Ihan mielettömästi olisi kyllä kaikkea kivaa yhdelle illalle. Itse toivoisin löytäväni vielä jotain pienimuotoista kivaa tekemistä aamupäiväksi kaksivuotiaan kanssa. Jonain vuonna kirjastossa on jo aikaisin tarjottu lapsille taiteiden yön iloja, ainakin Täti Taikakynää olemme jonakin vuonna olleet katsomassa, mutta nyt en vielä ainakaan mitään tällaista löytänyt. Jossain leikkipuistossa voisi toki olla jotakin erityistä silloin. Ihan jokaista ohjelmavaihtoehtoa ei kyllä jaksa käydä läpi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti