Kiasma, innostava vierailukohde lasten kanssaKiasma on huippupaikka lasten kanssa! IItse tykkän, että Kiasma on kohde, joka Helsingissä kuuluu top viiteen lasten kanssa tehtävien vierailujen osalta.  Esikoisen kanssa käyvimme siellä useita kertoja taaperopajoissa ja näiden yhteydessä vähän näyttelyissäkin. Kuopus oli jo vauvana mukana perhepäivässä. Hänen kanssaan olen myös museokortin turvin tehnyt pari pikareissua Kiasmaan. Kierrettiin ihan vain pikkuisen kerrallaan koska aikaa oli rajallisesti esikoisen eskaripäivän aikana ja toisaalta pieni ei olisi ehkä kovin isoja paloja jaksanutkaan. Aamupäivät viikolla olivat tähän tosi hyviä kun museossa oli rauhallista.

Kiasma on rakennuksena mielestäni tosi hieno. Lapset tykkäävät ja innostuvat myös arkkitehtuurista ja museon portaikoista ja käytävistä. Sieltä on myös hauskaa katsella ulos ja nauttia hienoista näköaloista.

Itseni tulee usein vasta viimehetkillä tulee mentyä katsomaan jotain näyttelyä (ja onpa aika monta kertaa viime hetki mennyt ohikin ja sellaista jäänyt näkemättä, jota ehdottomasti piti mennä katsomaan). Siispä vasta viime viikonloppuna mentiin katsomaan Choi Jeong Hwan Happy Together (näyttely loppuu 18.9)  ja  Ernest Neton Boa (näyttely loppuu jo 4.9). Katseltiin etukäteen kuvia netistä ja esikoista kiinnosti erityisesti ensiksi mainittu, itseäni jälkimmäinen. Happy Together näyttelyssä on muovia ja kimallusta ja näyttely on kaikkineen iloinen ja innostava. Yhdessä huoneessa on lattialla valtavasti rakennusmateriaalia, josta saa kukin tehdä, mitä itse haluaa.
Kummatkin näyttelyt olivat paikanpäällä hienoja mutta Neton tunnelmallinen ja rauhallinen tyyli puri myös elävässä elämässä enemmän itseeni, kuten nettiesittelyiden pohjalta arvelinkin. Näyttelyn värimaailma oli tosi kaunis. Eriväriset pavut roikkumassa katosta toivat mieleen yhden suosikeistani, Julia Vuoren Sika -sarjakuvat, joissa mielenrauha (tai jotakin muuta, en ole ihan varma  mitä, enkä tähän hätään löydä tätä kirjaa kotoa) jossakin tarinassa saavutettiin henkilökohtaista papua tuijottamalla. Näitä papusäkkejä tuijottaessa tulee kyllä aika ihastunut olo. Pitäisikin varmaan joskus askarrella lasten kanssa pavuista tai vähintäänkin tehdä lautasille syötävää taidetta ruuasta, eriväriset pavut olisivat siinä tosi kivoja. Oleilutilat ja soittamismahdollisuus olivat myös Neton näyttelyssä kivoja ja myös se oli mielenkiintoista, että boakäärme sai niin positiivisen merkityksen näyttelyssä. Kulttuurimme kun sisältää lähinna negatiivista ja vihamielistä käärmetulkintaa. Tämän näyttely voi parhaimmillaan opettaa lapsille luonnon ja kultturisen erilaisuuden arvostusta.
Hauskaksi sattumaksi kaveriperhe sattui täysin suunnittelematta meidän kanssa samaan  bussiin kohteenaan sama määränpää. Olikin mukava kun sekä lapsille, että aikuisille oli seuraa toisistaan vierailulla.

Liput Kiasmaan maksavat aikuisilta 12 euroa (alennusryhmillä muutamien eurojen alennukset), alle 18-vuotiaat pääsevät vierailulle ilmaiseksi, samoin kuin tietenkin museokortin omistajat ja  kaikki pääsevät Kiasmaan  ilmaiseksi kuukauden ensimmäisenä perjantaina. Avoinna Kiasma on tiistaista-sunnuntaihin ja tarkemmat aukioloajat kannattaa katsoa Kiasman nettisivuilta. Kiasmassa järjestetään 1-4 vuotialle lapsille suunnattuja taaperoiden piipahduspajoja 17.11-9.12.2016 to-pe klo 10-13 ja 12-28.1.2017 to-la klo 10-13. Syksyn mittaan Kiasmassa on myös yli 3-vuotiaille tarkoitettuja lauantaipajoja, jotka järjestetään 17.9-29.10 klo 13-16. Lauantaipajoissa on mahdollisuus syksyn mittaan kokeilla monenlaisia juttuja, esimerkiksi grafiikan tai akvarellin tekemistä. Näihin on mahdollisuus osallistua museolipun hinnalla kun taas ryhmille tarkoitetut Monsteritutkijan kierrokset lapsille ovat maksullisia. Vauvoille on tarjolla Vauvojen värileikkiä 20 euron hintaan. Vauvojen värileikkiin ilmoittautumiset alkavat 6.9 eli ihan pian. 8.9 järjestetään  Tutkijan kierros sateenkaariperheille, joka on suunnattu sateenkaariperheiden 3-7 vuotiaalle lapselle aikuisen seurassa. Tälle kierrokselle on myös pakollinen ilmoittautuminen.

Kommentit