Toiset tytöt -kiinnostava elokuva aikuisille ja teineille


Toiset tytöt dvd, Fisher King Production, 2014. Rooleissa: Ida Vakkuri, Bahar Tokat, Misa Lommi ja Sara Soulié. Kuvaus Hena Blomerg, F.S.C., lavastus Sattva-Hanna Toiviainen, pukusuunnittelut Riitta-Maria Vehman, maskeeraus Hannele Herttua, animaatio Anima Boutique, leikkaus Samu Heikkilä, äänisuunnittelu Janne Laine ja Olli Pärnänen, linjatuottaja Anu Hukka, tuottajat Matti Halonen ja Leila Lyytikäinen, käsikirjoitus ja ohjaus Esa Illi.

Kun kirjoitan lastenjutuista niin kovasti tietenkin painottuvat asiat, jotka satttuvat sopimaan juuri omien lasten ikäluokalle. Katsottiin puolison kanssa jonakin kesäviikonloppuna elokuva Toiset tytöt. Siinä on ikärajana 12 vuotta enkä sitä itse kyllä nuoremmille näyttäisi koska elokuvassa on mukana aika rankkoja asioita. Teini-ikäisten kanssa se olisi varmasti hyvä katseluelokuva.

Pidin itse kovasti elokuvan raikkaasta tavasta esitellä nuorten naisten elämää. Elokuvassa seurattiin neljän lukiota käyvän kaveruksen elämää. Mukaan oli saatu monenlaisia teemoja, esimerkiksi liittyen kiusaamiseen, kauneusihanteisiin, raskauteen ja seksuaaliseen suuntautumiseen. Elokuvassa oli  paljon kauniita hetkiä ja mielestäni nuoruuden hetkellisten, ehkä vähäiseltäkin tuntuvien mutta silti paljon tunnetta sisältävien hetkien tärkeys ja merkitys tavoitettiin siinä hienosti. Elokuvassa oltiin välillä  esimerkiksi Suomenlinnan maisemissa, pompittiin trampoliinilla ja juhlittiin. Radikaaleinta elokuvassa mielestäni oli kuitenkin se, että siinä keskityttiin nimenomaan nuoriin naisiin ja heidän kaverisuhteisiinsa. Myös poikaystävät näyttelivät keskeistä osaa näiden naisten elämässä mutta eivät nousseet sillä tavalla keskiöön kuin useimmissa nuorten tai aikustenkin elokuvissa. Siinä missä elokuva alkaa melko konventionaalisella kuvauksella ihastumisesta poikaan ja lopulta suhteen kariutumisesta päättyy elokuva kuvaukseen lesboudesta. Toiseus joka löytyy jo elokuvan nimestä antaisi paljonkin pohdintaa elokuvan pohjalta, kaikkiin tarinoihin elokuvassa se liittyy jollakin tavalla.

Pidin myös elokuvan tavasta yhdistellä tekstiä ja kuvaa. Tytöt tekivät animaatioita ja elokuva  pohjautuukin nuorten naisten videopäiväkirjoihin. Elokuvassa hyödynnetään hauskasti esimerkiksi sammakkoa, joka kurkkaa milloin mistäkin. Myös se oli hienoa, että elokuvassa oli neljä naista pääosassa, heistä kenenkään rooli ei mielestäni ylikorostunut toisen kustannuksella. Meinasin itse antaa erityiskehut parille heistä mutta enpä annakkaan. Kaikki vetivät mielestäni oman roolinsa hyvin.

Tämä elokuva pokkari muoto pienessä pahvirasiassa on mielestäni muuten ihan paras. Eivät vie paljon tilaa, vaadi paljon pakkausmateriaalia ja ovat edullisia. Toivoisin, että enemmänkin elokuvia olisi näin saatavilla. Voisin ostaa kalliimmatkin elokuvat tällaisessa paketissa. En tosin tiedä kuinka moni enää dvd-elokuvia ylipäätään ostaa. varmasti joku kun niitä kaupoissa on kuitenkin vielä paljon myynnissä. Itse ehdin katsoa niin vähän, että mieluummin ostan itselle tai lainaan kirjastosta elokuvat kuin maksaisin jostakin kanavapalvelusta. Pääsääntöisesti meillä katsotaan Yle Areenaa ja sieltäkään ei ehditä katsoa kaikkea mielenkiintoista, mitä tarjolla olisi.

Kommentit