Lukupalojen YökouluPaula Noronen (teksti), Kati Närhi (kuvitus) 2016: Yökoulu ja kadonnut opettaja. Helsinki: WSOY.

Meillä alkavat tulla ajankohtaisiksi helppolukuiset lastenkirjat. Tähän mennessä niihin on kyllä tutustuttu niin, että vanhempi lukee näitä lapselle ja Aku Ankka ja Nalle Puh -lehdet toimivat lapsen lukemisen opettelun apuvälineinä Aapisen kaverina. Viime aikoina olen sattunut löytämään Fida-kirpputoreilta ihan mahtavia lastenkirjoja (löysin esimerkiksi iki-ihanan Tiheikön väen kootut kertomukset, jota olen etsinyt pidempään). Tällä viikolla löysin huippuedullisesti tänä vuonna ilmestyneen Lukupalat-kirjasarjaan kuuluvan kirjan Yökoulu ja kaodonnut opettaja. Arvasin heti, että tämä olisi lapsesta kiinnostava koska kaikki jännittävä yleensä on pop. Kirja sattui myös sopivasti tähän syyskaudelle kun olen vähän miettinyt, että muutaman jännittävän tai muuten kekrin ja halloweenin juhlintaan sopivan kirjan voisi esitellä blogissa. Kirjassa on mukava määrä kuvia ja ne ovat  värikkäitä.

Yökoulussa seikkailevat vampyyrilapsi Martta ja zompilapsi Paavo, Herra Sijainen, Neiti Kaarina Kammonen ja Rehtori Frankenstein. Martan isä ja Paavon äiti ovat mukana alussa ja lopussa, lähettämässä lapsia yöksi kouluun ja aamulla patistamassa lapset taas nukkumaan.  Lapsen mielestä kirja oli liian lyhyt eikä jännittävä sinänsä ollenkaan. Kuten nimestäkin kuuluu lapset etsivät kadonnutta opettajaa ja selvittävät siinä ohessa rikoksen jos toisenkin. Lyhyyskin on varmaan suhteellista, aikuisen lukemanahan kirja todella tuli luettua vauhdilla mutta kun vasta lukemaan oppinut kirjaa tavailee niin lukuaika saattaa olla huomattavasti pidempi. Kirjaan oli myös saatu mahdutettua kunnon tarina, paljon tapahtumia ja viittauksia perinteisiin satuihin. Kirjassa oli mielestäni positiivista reipas lapsiparivaljakko, jonka toimintaa eivät perinteiset sukupuoliroolit vangitse.

Sarjasta löytyy myös kaksi muuta erilaisin symbolein  (huvittavaa ja makeaa) varustettua kirjaa.  Tätä kirjasarjaa meille varmasti hankitaan luettavaksi lisää.Kommentit