Hämärinkäinen, kaunis kirja kaamosaikaanMila Teräs (teksti), Karoliina Pertamo (kuvitus) 2015, Hämärinkäinen. Hämeenlinna: Karisto.

Hämärinkäinen sopii  niille, jotka nauttivat kaamosajan  tunnelmoinnista. Toisaalta se sopii myös niille, jotka eivät siitä pidä, muistuttamaan pimeän vuodenajan tarpeellisuudesta. Mila Teräksen kirjoittama Hämärinkäinen kertoo pienestä olennosta nimeltä Hämärinkäinen. Hämärinkäinen kutoo kangaspuillaan hämärää. Kirjassa esitellään myös muita olentoja kontiaisesta kuunkierittäjiin, jotka työskentelevät pimeässä.  Kukkakauppias Keikanderia kaamosaika kuitenkin harmittaa kun kukankutojat eivät työskentele kyllin nopeasti, eikä jouluksi näytä syntyvän kylliksi myytävää. Niinpä Keikander haluaa estää Hämärinkäisen suunnitelmat ja vangitsee hänet. Keikanderin toiminta käy kuitenkin varoittavana esimerkkinä siitä, miten käy jos ihmiset yrittivät liikaa puuttua luonnon kiertokulkuun. Hämärinkäinen saa onneksi apua neuvokkaalta Kontiaiselta ja pelastuu. Välittömästi Hämärinkäinen käy taas työhön ja muut saavat levätä. Ihmisetkin rauhoittuvat ja myös kukat ehditään vielä pelastaa uupumukselta.  

Hämärinkäinen kertoo pimeästä vuodenajasta tunnelmallisella ja välittävällä otteella. Karoliina Pertamo on kuvittanut kirjan vahvoin värein: violetti, sininen, vihreällä ja punainen korostuvat ja valkoinen loistaa joillakin sivuilla aivan ihanasta toiveena valkoisesta joulusta. Erilaiset mielikuvitusolennot ovat tässä kirjassa ihania. Ja myös oikeat eläimet kuten punatulkut ja ketut on kuvitettu aivan lumoavalla otteella. Kun näin kirjan kannen ensimmäisen kerran Prisman tarjoushyllyllä, mietin, että kyseessä saattaa olla kirja kiltistä möröstä. Sekin olisi ollut kiinnostavaa. Mutta kun huomasin, että tämä kirja onkin joulukirja, laitoin sen heti ostoskoriini. Tämä kirja on painettukin Suomessa, joten se sopii oivasti kotimaisia lahjoja suosivan lahjakoriin.Kommentit