Talvipuutarhan ja jouluesityksen taikaa aistimassaOlimme tänään Talvipuutarhassa katsomassa Sampo Lappalaisen joulu -esitystä, jonka esitti Nukketeatteri Sytkyt. Jotenkin tuossa lyhyessä vartin esityksessä Talvipuutarhassa oli jykevyyttä ja upeutta. Lasinen kasvihuone, kauniit kasvit ympärillä, himmeli katossa ja kolme isoa kynttilää rivissä karismaattisen Juha Laukkasen takana antavat esitykselle ainutlaatuisen miljöön. Täällä voi todella tuntea kesän tulleen talven keskelle hetkeksi ja tämä tunnelma korostuu kun oikea talvi on lumen ja pakkasen myötä lopulta saapunut Helsinkiin. Laukkasen esitykset ovat mielestäni ennen kaikkea vuoropuhelua perinteisten satujen kanssa. Aikuisesta voi tuntua, ettei esityksissä tapahdu kovinkaan paljon mutta aikuisenkin on mukava päästä välillä vanhojen satujen maailmaan. Yleensä Talvipuutarhan esityksissä onkin myös aikuisyleisöä ilman lapsia. Laukkasella on kyky asettua lasten tasolle ja saada heidät kiinnostumaan arkisten kysymysten kautta esityksestä. Nyt hän tiedusteli lapsilta joulun päivistä ja kertoili ohessa lyhyesti joulun traditioista, joihin hän sitoi myös esityksen  Sampo Lappalaisesta.

Kummatkin lapset nauttivat esityksestä. Kolmevuotias istui sylissäni ja aistin miten hän valpastui jännittävissä kohdissa. "Kirja oli kyllä pelottavampi" sanoi seitsemänvuotias. Näytelmän Hiisi näytti hänestä pitkänenäiseltä kuningasrotalta. On kuitenkin varmasti parempikin, että tällaisissa koko perheen esityksissä kammottavampia hahmoja vähän pehmennetään, muuten pienimmät helposti poistuisivat paikalta itkien.Talvipuutarha on yleensäkin ihana paikka ja nyt siellä voi lisäksi etsiä tonttuja ja myös muita joulukoristeita ja tietenkin joulukukkia on esillä. Tekstin alkuun linkittämäni Talvipuutarhan sivun kautta löytyy tietoa Talvipuutarhan aukioloajoista. Kahvilakin on joulunpyhinä auki  ja ostimme sieltä hyvät pullat ja kakut, glögiä ja mehua esityksen jälkeen.

Nukketeatteri Sytkyt esiintyy Talvipuutarhalla vielä huomenna 7.1 klo 13 ja 15. Esitykset ovat ilmaisia.

Sytkyt on mahdollista nähdä myös Kulttuurikeskus Caisassa 19-21.1 välillä esittämässä kiinalaista pöytäteatteria ja työpajaa Puutarhasatuja. Puutarhatunnelmia on siis tarjolla sielläkin mutta vähän erilaisen kulttuurin kautta. Caisan sivuja tutkiessa itselleni jäi vielä näiden esitysten käytännöt vähän epäselväksi mutta oletan, että viikolla olevat esitykset on tarkoitettu päiväkoti ja koululaisryhmille ja ne ovat maksuttomia ja lauantaina 21.1 järjestettävän esityksen ovet olisivat avoinna kenelle vain ja maksaisivat 5 euroa kappale. Jos luotsaat päiväkoti- tai koululaisryhmää kannattaa varmasti ilmoittautua. Itse merkitsin 21.1 kalenteriini ja menemme luultavasti tuolloin Caisaan esitystä katsomaan.Kommentit