Nukketeatteri Ofelian Reetu ja Lola hurmaa kauneudella ja herkkyydellä


Kuva: Jore Puusa

Esityksen alussa Anne Lihavainen pyytää yleisöä kutsumaan teatterin taikaa laskemalla kolmeen ja puhaltamalla. Lapset (ja tietenkin myös aikuiset) puhalsivat todella hyvin koska Nukketeatteri Ofelian Reetu ja  Lola on ihana esitys! Esityksessä Käpykylässä asuvat hiiri Adalmiina hiiri ja villisika Valtteri  toteavat, että Käpykylä on saamassa uusia asukkaita. Adalmiina huomaa matkalaukun, jonka sisällä on joku ja Valtteri lukee lehdestä uusista asukkaista. Käärmeistä! Ensin Adalmiinaa ja Valtteria huvittaa ajatus olennoista, joilla ei ole jalkoja. Mutta luettuaan, että käärmeet syövä hiiriä, he ovat tietenkin kauhusta kankeina. Kaiken lisäksi, käärmeet voivat kuulemma kasvaa kymmenmetrisiksi! Valtteri, "vahva kuin muuri", päättää puuttua peliin ja häätää käärmeet. Käärmeille, Reetulle ja Lolallekin tulee keskenään riitaa. Lola on rohkea ja innokas tutustumaan uuteen ympäristöön. Reetua taas jännittää ja mietityttää pidetäänkö Käpykylässä käärmeistä.

Vieraan pelko ja toisaalta outoon tutustuminen on kantavana teemana esityksessä. Lavastus esityksessä on oivaltava ja kierrätyshenkinen. Vyyhdinpuista on tehty puita. Sanomalehdestä on tehty lintu, joka toimii välillä myös Käpykylän sanomina ja sitten taas lintuna. Musiikki esityksessä on kaunista ja rauhallista mutta villisian kanssa Lihavainen taipuu myös oivaan räppiin.  Esitys on monipuolinen ja siinä hyödynnetään  varjoteatteria. Silta, jolla sika ja Lola käärme mittelöivät innoitti kolmevuotiaan kysymään voisiko hän mennä myös kävelemään sillalle. Lihavaisen tekemät teatterinuket ovat upeita ja Lihavainen saa ne elämään käsissään. Hiiri vaikuttaa tutisevan ja eläinten kohtaamisiin on luotu jännitteitä. Valppaan näköiset käärmeet ovat myös sopivasti jännittäviä ja kun katsoo hiiren ja käärmeen kohtaamisia miettii, että, miten tässä käy. Onneksi nämä käärmeet eivät ole kuulleetkaan hiiristä, eivätkä hiiret siis kuulu niiden ruokalistalle. Nälkäisille käärmepakolaisille löytyy muuta syötävää ja kaikki on Käpykylässä hyvin.

En keksi juuri huomautettavaa esityksestä. Myrsky oli vähän pehmeä versio itsestään. Enemmänkin synkkyyttä ja rätinää olisi myrsky voinut tuoda tullessaan. Toisaalta miedosta ja herkästä myrskystä eivät pienimmätkään katsojat pelästy. Näyttelijänä Lihavainen tekee vahvan ja herkän roolisuorituksen Nina-Maria Häggblomin käsikirjoittamassa ja Salla Leinon ohjaamassa esityksessä.


Kannattaa katsoa alla oleva esityksen traileri! Siitä saa hyvän kuvan esityksen vaikuttavuudesta ja kauniista musiikista. Siellä näkyvät myös esityksen kimaltelevat nimihenkilöt ja Reetu ja Lola ja myös villisika Valtteri vilahtaa näissä kuvissa. Lisäksi taustalla soi esityksestä tuttu laulu, joka on kaunis ja herkkä kuin mikä. Kurkistamaan siis:
Me näimme tämän Nukketeatteri Ofelian esityksen Nukketeatteri Sampossa viikonloppuna. Esitys Reetu och Lola on vielä mahdollista nähdä Sampossa ruotsinkielisenä tällä viikolla. Ruotsinkielisen esityksen näyttelijänä on Johanna af Schultén  ja se esitetään keskiviikkona ja torstaina 26 ja 27.4 klo 10. Kannattaa myös muistaa, että tämä ihana esitys kiertää tilauksesta muutenkin!

Kuva: Jore Puusa

Kommentit