Me päästiin eilen Kardemumman kaupunkiin!


Kuva: Samuli Koivusalo

Matkasimme eilen Kardemumman kaupunkiin. Odotukset olivat korkealla, ja oikeastaan ennen kuin esitys oli ehtinyt alkaakaan, huuteli kolmevuotias "Tämä on hyvä esitys." Varmaan tämä kommentointi lähti suurista odotuksista ja lavastuksen komeudesta.

Tämä oli ensimmäinen kerta kun koimme teatteriesityksen Ylihärmän Nuorisoseuralla tai kun näimme Kolme iloista rosvoa teatterin lavalla.

Ylihärmän nuorisoseuralla on kuitenkin jo kymmenenä kesänä esitetty lastenteatteriesitys.  He mainostivat, että lavasteet ovat massiivisemmat kun aiemmissa esityksissä ja seuran puitteet ovat kohentuneet alkuvuosista huimasti. Esitykseen satsaaminen näkyi monessa. Lavastus oli upea. Heleä väritys tuo satumaista ja ajatonta tunnelmaa esitykseen. Liikkuva raitiovaunu ja Vanhan Topiaksen tornitalo, joka tulipalossa savusi niin, että jännitys huipentui, olivat todella hienoja! 
Kuva: Samuli Koivusalo
Näytelmään oli saatu hyviä tekemisen tuntua lisääviä yksityiskohtia, kuten itseään pesevät rosvot ja monissa töissään touhuavat kaupunkilaiset.
Puvustuksen eteen oli  nähty vaivaa. Sohvi-neiti vahdittavine lapsineen oli tahraton, Jesper, Kasper ja Joonatan taas puolestaan olivat näkyvästi sotkussa. Erilaisten ammattien edustajat ja kaupunkilaiset käyskentelivät lavalla hyvin toimeaan kuvaavissa roolivaatteissa. Lavalla nähtiin leijona, suuri kameli ja valtavasti muita eläimiä. Saimme kuulla monta tuttua laulua, osin vähän räppäävissäkin tunnelmissa. 

Kuva: Samuli Koivusalo
Huomaa, että esitystä on harjoiteltu paljon. Lavalla nähtiin monia hyviä ilmeitä, kuten kärrynvetoon kyllästynyt ja pysähtynyt aasi  keskellä raitiotietä tai kipakka Sohvi-neiti ohjastamassa muita. Jännittävät ja hassut tilanteet seurasivat toisiaan ja esittäjät olivat selvästi löytäneet henkilöhahmonsa. Varmasti ote vain syvenee esityskertojen edetessä, esimerkiksi Sohvi-neitiä esittävällä Susanna Mantereella on varaa vaikuttaa vielä vähän kiukkuisemmalta vaikka topakkutta jo löytyykin.


Kuva: Samuli Koivusalo

Kuva: Samuli Koivusalo

Tämä esitys toi iloa! Tarina on itsessään hauska. Siinä on liikuttava puolensa paikkansa löytämisestä ja hyväksynnän merkityksestä. Tällainen teatteri tarjoaa sitä varmasti osallistujilleen. Ja kuten Jesperin, Kasperin ja Joonaksen kohdalla kipakka komentelu ei toimikaan vaan ystävällisyys ja aito ymmärrys.  Hanna Keskinen, Ylihärmän Nuorisoseuran puheenjohtaja, joka esityksessä vastasi ainakin lavastuksesta, valosuunnittelusta ja -toteutuksesta  muutaman muun kanssa,  on käsiohjelmaan kirjoittanut: "Kaikki saavat tulla mukaan sellaisina kuin ovat ja olla omia itsejään. Kaikille löytyy oma tehtävä ja kaikki otetaan mukaan. Kaikki, niin lapset kuin aikuisetkin ovat saman arvoisia. Tekevät yhdessä, ryhmänä. Ja kaikki ovat tärkeitä ja tarpeellisia!" 

Tämä esitys onkin aivan nappivalinta nuorisoseuran lavalle. Varmasti kuitenkin näyttelijät, muut taustajoukot ja ohjaaja Maaria Koivula-Talkkari ovat tehneet ison työn yhteistyön onnistumisessa valtavan esiintyjäjoukon keskuudessa.

Kuva: Samuli Koivusalo


Harrastajateatterit ja talkootyö ovat Suomessa iso ilmiö. Ylihärmän esitys kannattaa mennä katsomaan jos asuu tai vierailee Etelä-Pohjanmaan alueella. Ja vaikka on kesä, niin esitys on  sisällä nuorisoseuralla, niin kelejäkään ei tarvitse käyntiä suunnitellessa miettiä.

Omasta mielestäni ehkä kaikkein ihaninta esityksessä olivat pienet lapset eläinnaamioissaan silmät tuikkien! Vaikka toisaalta tahtoisin sanoa, että esitystä olisi voinut hiukan tiivistää (esityksen kesto oli väliajan pullabuffetteineen noin kaksi tuntia), enpä tiedä olisiko sitä voinutkaan, kun pieniä ja isoja innokkaita esiintyjiä oli niin paljon ja jokainen ohjelmanumero on omalla tavallaan viehättävä.

Suosittelen esitystä lämpimästi! Kannattaa mennä tukemaan teatteriharrastusta ja saamaan mukavia elämyksiä. Tämä esitys antaa paljon myös sen näkeville lapsille ja on koko perheen teatteria parhaimmillaan. Omilla lapsillani oli esityksen ideoista ammentavan naamioleikin suunnittelu jo eilen illalla  esityksen jälkeen käynnissä, ja nyt kun kirjoitan tätä, naamioleikki on meneillään.

Kuva: Samuli Koivusalo

Liput  esitykseen maksavat 10 euroa kappale ja esityksiä on 27.8 saakka.

Thorbjørn Egnerin kirja Kasper, Jesper ja Joonatan. Kolme iloista rosvoa on myös todella hyvä klassikko.  Meillä sitä on kuunneltu äänikirjana, jolloin pääsee kuuntelemaan myös vetävät laulut. Omasta mielestäni se onkin yksi parhaita kirjoja, jolla voi halutessaan aloittaa lasten tutustuttamisen pitkiin äänikirjoihin. Myös aikuinen saattaa nauttia kuuntelusta :)

Kommentit