Tunnepuuhaa Mollin kanssa

Katri Kirkkopelto: Mullin mallin Molli, 2017. Helsinki: Lasten Keskus

Katri Kirkkopellon Mullin mallin Mollin luvataan sisältävän puuhaa sekä hyvän mielen hetkiin että pahan tuulen puuskiin. Katri Kirkkopellon kirjat Mollista (ja Pikistä) ovat viehättäviä kiinnostavasti kuvitettuja satuja, joissa tunnetaidot ovat keskiössä.  Olen itse pitänyt noista kirjoista kovasti ja on viehättävää, että niissä käsitellään ystävyyteen liittyviä taitoja, joita jokainen lapsi tarvitsee. Ja eiväthän nuo asiat aina ole aivan yksinkertaisia meille aikuisillekaan. Molli ja Piki satukirjoissa itseäni viehättää erityisesti se, että vaikka tunnetaidot ovat keskiössä ei niitä alleviivata ja peitetä opetuksellisuuden alle.Helpointa Mullin mallin Mollin tehtäviä lienee kirjan nimikkeistä huolimatta tehdä hyvällä tai neutraalilla tuulella. Kirkkopellon kynänjälki on niin kiehtovaa ja hahmot eloisia, että tästä puuhakirjasta ei voi olla pitämättä. Jokainen jotain luovaa joskus koettanut saattaa tunnistaa itsensä vaikka Pahan tuulen maalauksista. Näinhän niitä blogitekstejäkin  joskus kursitaan kokoon. 
Upeaa tässäkin Kirkkopellon teoksessa on se, että hän on paitsi upea kuvataiteilija myös sanataiteen saralla oiva tekijä. Puuhakirjaksi tämä  tuntuukin loruineen olevan tavallista huolellisempaa tekoa. Esimerkiksi kehykset piirroksille, kuten vaikka omalle pahan tuulen otukselle, ovat aika ihastuttavia.  Lisäksi perinteisemmätkin sokkelo- ja etsintätehtävät sisältävät myös jonkun tunnetaitojujun ja usein mahdollisuuden piirtämisen lisäksi myös kertomiseen.

Esikoinen oli meillä pienempänä melko innokas puuhakirjailija. Ja varmasti myös itse jaksoin kannustaa häntä enemmän niiden pariin kuin kuopusta, joka ei niin herkästi tunnu puuhakirjoista innostuvan. Joten tämäkin kirja täyttyy hitaanlaisesti vaikka sen äärellä on loruteltu ja sitä tutkisteltu. On hän kuitenkin tästä vihkosta innostunut joitakin tehtäviä tekemään, esimerkiksi etsimään höttiäisiä ja sovintosokkelossa Mollille ja Pikku Sisulle sopivaa reittiä toistensa luo.  Mollin ja Pikku Sisun tunnistaminen ennestään tutuiksi jo sinällään lisää näiden puuhien kiinnostavuutta.

Hepulinoppa on meillä ollut toistaiseksi eniten lasten mieleen. Sitä kokeilimme joskus myös nelivuotiaan kanssa kun hänellä oli samanikäinen ystävänsä vieraana. Ketäpä ei naurattaisi vaikka kotkottaminen ja ympäri pyöriminen. 


Mullin mallin Mollin  puuhia voi tehdä vaikkei tuntisi Mollia kirjasta. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti tutustumista myös kirjaan. Kirjalle Molli  ilmestyy tänä keväänä jatkoa kirjassa  Molli ja Kumma.


Molli on  mahdollista nähdä  kevätkaudella Turun Kaupunginteatterissa ja Porin teatterissa. Lisätietoa tästä muuallekin tilattavasta esityksestä löytyy Kurnuttavan Sammakon, Turun Kaupunginteatterin Turun Kaupunginteatterin tai Porin Teatterin sivuilta

Mollilla on ihailtavan hienot nettisivut. Kannattaa tutustua!

Olen saanut puuhakirjan Mullin mallin Molli  arvostelukappaleena kustantajalta.

Kommentit