Varamummo pelastaa tunnekuohujen keskellä

Kuva: Sanna Breilin


Varamummo... Oi sellainen olisi kyllä ollut meillä tarpeen välillä tarpeen isovanhempien asuessa kaukana. Susanna Haaviston käsikirjoittama Varamummo kertoo varamummopalvelusta, josta mummo Ellen, Haavisto itse, suihkaisee lohduttomaan ja auttamaan lapsia heidän arkisista huolistaan ja kiipeleistään eteenpäin. 

Olisipa sitten kielen oppiminen uudessa kotimaassa hankalaa, leikki yksin kurjaa tai perheen pikkuvauva viemässä kaiken huomion, kurvaa varamummo paikalle. Joskus hän tulee paikalle jopa lossiin turvautuen. Varamummo sanoittaa, laulattaa ja ratkaisee pulmia. Tötteröpupu, Suvi Isotalo, mölykioskeineen, auttaa mummoa sekä säestyksin, että myös lasten huolten tulkitsemisessa. Hanna Raiskinmäki vaihtaa lapsen roolista ja tunnetilasta toiseen ketterästi.



Kuva: Sanna Breilin


Tästä esityksestä löytyy musiikkia, väriä ja moottoripyöräilyä. Jujuna on myös väärinpäin puhuminen. On ihastuttavaa, miten esityksessä esimerkiksi paikannetaan tunteiden olinpaikkoja tiettyihin ruumiinkohtiin ja kuvaillaan tunteita runsaasti ja ymmärrettävästi. Musiikkia on esityksessä paljon ja moni kohtaus tuntuu omankin perheen elämästä tutulta, sillä Varamummossa käsitellään juuri sellaisia asioita, joita kaikki lapset kohtaavat. Itselläni oli lähes tippa silmässä kun esityksessä isosiskoa harmitti pikkusisko. Vaikka tuosta vaiheesta on meillä jo aikaa, nuoremmankin lapsen ollessa jo viisi, muistan silti hyvin elävästi, millaisia mustasukkaisuuden kokemuksia ja toisaalta vanhemmalle kädettömyyden tunteita voi tuokin onnellinen tilanne toisen lapsen syntyessä tuoda arkeen. 

Esitys näyttää, että huolia, surua ja kiukkua on, ja ne kuuluvat tavalliseen arkeen, mutta niistä pääsee yli ja eteenpäin. Lavastus ja puvustus on yksinkertainen mutta iloinen ja pienin jutuin tuodaan erilaiset asiat esille. Viisivuotiaalle ei tosin ihan mennyt täydestä, että tuttipullo sai vauvan roolin. Hän huuteli: "Eihän tuo ole mikään vauva". Mutta kaikkineen homma siis toimi hyvin.

Kapsäkissä olemme aikaisemminkin nähneet Närpiäiset, joka myös pohjautuu Pikku Kakkosen ohjelmiin.  Tämä on oikein hyvä konsepti, että hyviksi havaittuja lastenohjelmia tuodaan myös teatterin lavalle. Voisin kuvitella tunnettavuuden auttavan markkinoinnissa ja esitysten näin saavuttavan hyvin lapsia yleisökseen. Ainakin nyt sali oli lähes täynnä. Lisäksi  ennen tai jälkeen esityksen voi Varamummoa  katsoa myös Yle Areenasta. Minusta on aina hyvä kun esitystä voi kerrata myös kotona kirjojen, elokuvien, ohjelmien, askartelujen, piirrosten, laulun, tanssin tai minkä tahansa keinoin. Parhaat jututhan usein siirtyvät vaikka leikkiin tai lentäviksi lauseiksi.


Kuva: Sanna Breilin

Varamummo on mahdollista nähdä Musiikkiteatteri Kapsäkissä huomenna 9.12 klo 13, 30.1 klo 9 ja klo 10.30 ja 2.2 klo 10 ja 12. Liput esitykseen maksavat alkaen 14,50 euroa.  Suosittelen myös viereistä viihtyisää Ravintola Kapsäkkiä esityksen jälkeiseen herkutteluun. Meille ainakin maistuivat kaakaot ja muut herkut hyvin.

Nelihenkisen perheemme liput esitykseen on saatu blogin kautta. Kiitos Kapsäkki!

Kommentit