Siskoni mun tuo tuiketta elämään


Kuva: Nina Rinkinen

Näin eilen lasteni kanssa esityksen, jossa oli teatterinsa nimen mukaisesti tuiketta monellakin tavalla. Siskoni mun on syvällinen ja kaunis esitys. Saduille ja teatterille tyypillisesti siinä taistellaan hyvän puolesta yhdessä. Lapsuuden kipupisteet saavat ymmärtävän ja rohkaisevan ilmiasun. Esitys tuikkii myös valaistuksen, lavastuksen, rekvisiitan, maskeerauksen ja asujensa ansiosta.

Ann-Mari Ohtamaan käsikirjoittama ja ohjaama Siskoni mun on moniaistinen ja taidokas esitys. Meren myrskyt ja tyrskyt ja kesämaan  tuoksut päästään kokemaan erityisesti eturivissä lasten tyynypaikoilla todella läheltä. Näyttelijät Riina Nieminen ja Veera Aaltonen hyödyntävät yksinkertaisessa lavastuksessa kehollisuuttaan  akrobatian keinoin taidolla. Myös ääninäyttelijöiden Aarne Linden, Sallamaari Rapo ja Sanna Warsellin äänet on saatu esitykseen upeasti mukaan.


Kuva:  Nina Rinkinen



Siskoni mun on saanut innoitusta Astrid Lindgrenin kirjasta Kultasiskoni. Siitä tulee kuitenkin lähinnä idea, seikkailut ovat erit ja kuninkaallinen hallitsija Frida on varsin modernisoitu hahmo monine ammatteineen ja osaamisineen. Maija on seitsemän vuotta vanha ja jännittää koulun alkua. Myös juuri syntynyt pikkuveli ja hänen saamansa huomio ja oma huomiotta jääminen harmittaa ja surettaa Maijaa. Onneksi on kuitenkin kuvitteellinen sisko, jonka valtakuntaan voi mennä seikkailemaan. Esityksessä Maija tarvitsee rohkeuttaan ja kykyä herättää rohkeus myös toisessa.


Olin iloinen, että pääsin kokemaan kauniin ja herkän esityksen juuri lasteni kanssa. Kultasiskoni on kirja, jota kummatkin lapseni ovat rakastaneet. Luultavasti eri syistä. Esikoiselle kirja oli selvästi tärkeä kun odotin kuopusta kertoen siitä, miten rankkaa voi ainoan lapsen aseman jättäminen olla ja miten lapsi on aina arvokas omana itsenään. Minusta kirja olikin tuhat kertaa tärkeämpi kuin monet kirjat, jotka kertovat siitä, miten meille tulee vauva. Ne ovat toki  mukavia ja hyödyllisiä myös, mutta niissä ei useinkaan käsitellä isomman sisaruksen tuntemuksia juurikaan. Kuopus taas on varmasti arvostanut juuri sadun seikkailuja jännitystä. Siitäkin olen iloinen, että näimme Siskoni mun ja olemme myös paljon lukeneet kirjaa Kultasiskoni vaikka lapseni ovat poikia. Tämä on yksi ikuisuusaiheeni mutta kaikkien lasten on hyvä nähdä ja kuulla myös vastakkaista sukupuolta olevista sankareista ja henkilöistä kulttuurintuotteissa.


Kuva: Nina Rinkinen


Kymmenenvuotias ihastui teatteriin  aivan kuin minäkin. Kuusivuotias oli kriittisempi. Hän oli pitänyt erityisesti jännittävästä merikohtauksesta ja kaivannut enemmän jännitystä. Hän on kuitenkin myös todella kriittisessä iässä ja hänellekin teatteri oli varmasti elämys. Se tapa, jolla hän  näytti osallistuvan niihin tilanteisiin, joihin edessä tyynypaikoilla olevat lapset pääsivät mukaan, puhui mielestäni sen puolesta, että hänellekin teatteri oli hyvä kokemus.



Esitystä suositellaan yli 4-vuotiaille ja esityksiä Teatteri Tuikkeessa on 9.2.2020 asti. Esityksestä löytyy lisätietoa Teatteri Tuikkeen omilta sivuilta.

Kolmesta lipustamme kaksi saimme teatterilta. Kiitos Teatteri Tuike!

Kommentit