Mukulakatu Joensuussa



Joensuussa Carelicumissa, Pohjois-Karjalan museossa, sijaitsee Mukulakatu.  Olemme käyneet sukulointireissujemme yhteydessä Mukulakadulla lukuisia kertoja ja lapset pitävät Mukulakadusta todella paljon. Mukulakatu ei suotta sijaitse museossa ja kanna jo nimessäänkin kaksoismerkitystä paitsi lapsista myös historiansiipien havinasta. Mukulakatu on kuitenkin ennen kaikkea satumaailma. Mielestäni Mukulakatu on juuri siitä ihana paikka, että se on enemmän leikin ja kokemuksellisuuden kuin oppimisen paikka (vaikka ehkä juuri leikkimällä oppiikin, tiedä häntä).

Mukulakadun satumaailma hahmoineen ja tavaroineen on taitelija Ihva Aulan käsialaa. Värimaailma Mukulakadulla on voimakas ja omaan makuuni värit siellä ovat ainakin paikoin vähän liiankin tummia ja kylmiä. Silti paikka on hyvä sellaisena kuin on. On hienoa, että se on niin eheä kokonaisuus. Joissakin kohdissa huomaa, että pieni remontti voisi jo olla paikallaan mutta lapset eivät yleensä tällaisista asioista ole niin tarkkoja.

Mukulakatu ei ole  suuri tila vaikka koostuukin useammasta huoneesta. Silti siellä on mahdollisuuksia moneen. Sen voi mieltää tutkimusmatkana historiaan suola-aittoineen, junineen ja siirtomaatavarakauppoineen tai se voi olla vain satumaailma, jossa voi leikkiä vaikka postinkantajaa, leipuria tai kalastajaa.  Tiloista löytyy myös kirjoja ja rauhallista tilaa niiden lukemiseen, puuleluja kuten junarata ja nukkekoti sekä hyvä teatteritila, jossa voi itse esiintyä. Tämä on yksi paikoista, jossa lapset löytävät aina uutta tekemistä. Omat lapseni ovat nähdekseni olleet erityisen innostuneita veneestä, jossa voi kalastaa pehmokaloja. Mukulakadulla on usein ollut myös mahdollisuus askarteluun.

Pohjois-Karjalan museossa on muutenkin huomioitu lapset ainakin mahdollisuudella Aarreseikkailuun museorotta Raunin kanssa. Siitä en osaa paljon kertoa sillä emme ole yleensä lasten kanssa juuri Mukulakatua pidemmälle museovierailuillamme ehtineet.










Kommentit