Tampere ja Työväenmuseo Werstas
Me ehdittiin parissa päivässä pääsiäisen aikaan koluta lasten kanssa hauskoja museoita ja muita kohteita Tampereella. Lasten mielestä parhaat jutut vaihtelivat kertomuksesta toiseen. Joka tapauksessa paljon mielenkiintoista nähtiin.

Mutta omasta mielestäni paras kohde viimeisenä. Eli nyt esittelyssä Työväenmuseo Werstas. En ollut etukäteen suunnitellut edes käymistä Werstaassa mutta rakennus sijaitsee samalla alueella Lastenkulttuurikeskus Rullan kanssa ja julisteet ulkopuolella samoin kuin koko rakennus vetivät puoleensa. Myös lapsille löytyi mielenkiintoista katsottavaa. Kohteessa oli yhtä aikaa vaikuttava ja hämmentävä näyttely Taidetta Neuvostomaasta.


Pienet lapset  eivät tämän näyttelyn kuten eivät myöskään Espanjan sisällissotaa käsittelevän näyttelyn (myös minulta tämä meni ohi, kuljin vain äkkiä läpi) ykköskohderyhmä ole. Museosta löytyy kuitenkin monenlaista mielenkiintoista lapsille. Heti sisääntultua museoon on lapsia odottamassa hauska leipäkone. Toisesta päästä työnntetään leikkileipiä sisään ja toisesta päästä hihnaa tulee yllätys yllätys leikkileipiä ulos.  Anteeksi tämä pieni ironisuus. Oikeasti lapsilla oli tosi hauskaa tämän koneen ympärillä ja koneessa pystyi myös säätämään taikinan sekoitussuhteita ja kone otti kantaa sekoitussuhteen onnistumiseen. Kone saattoi myös ylikuumentua, joka oli lapsista erityisen hauskaa. Museossa oli näytteillä myös esimerkiksi kuplavolkkari. Vielä hauskempaa olisi kaksivuotiaasta ollut jos sen kyytiin olisi päässyt.

Museossa on myös nähtävillä valtava höyrykone ja kurkistamaan pääsee myös työväentalolle, jossa voi myös soittaa itse urkuharmonia. Täällä pystyi myös lukemaan ja kuuntelemaan muinaisia puheita. Oli jotenkin juhlallista painaa napista ja laittaa Hertta Kuusisen puhe soimaan puhujanpöntöstä. Myös Tekstiiliteollisuusmuseo oli mielestäni mielenkiintoinen onhan tekstiiliteollisuus ollut Suomessa todella merkittävä naisten työllistäjä. Mutta en juuri kurkistusta pidemmälle päässyt tässä osiossa pienen seuralaiseni kanssa.

Museo on ilmainen mutta mahdollistaakseen jatkossakin ilmaisuuden ja aineistojen keräämisen monista tärkeistä asioista tasavertaisuuden nimissä toivotaan museossa tietenkin lahjoituksia.

Museossa järjestetään nettisivujen mukaan myös lasten kierroksia 5-10 vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. K.Issakaisen suuri nappijahti on näiden kierrosten nimi ja olisi varmasti mielenkiintoinen mutta ilmeisesti näitä kierroksia ei ainakaan lähiaikoina ole tulossa. Myös itsenäinen museosuunnistus olisi ollut mahdollista mutta itse en ole koskaan käynneillä kyllin kartalla havaitakseni tällaisia ja toisaalta tuntuu, etteivät lapset  kaipaakaan mitään erityisiä suunnistuksia vaan yleinen katseleminen ja touhuaminen riittää.
Työväenmuseo Werstaan nettisivut

Kommentit