Tampereen Taidemuseon MuumilaaksoMuumilaakso Tampereella on ihana kohde ja olen Muumi- ja Tove Jansson fanina käynyt siellä (tosin silloin se sijaitsi Kirjastotalo Metsossa) muutamaan otteeseen jo ennen kuin minulla oli lapsia. Vanhemman lapsenkin kanssa on pariin otteeseen käyty Muumilaaksossa ja pieninkin on tuonne uuteen paikkaan Tampereen taidemuseon alakertaan päässyt kerran. Muumilaaksoon emme viimeisellä reissulla ehtineet mutta ajattelin kuitenkin lisätä tämän tekstin muiden Tampereaiheisten juttujen joukkoon.

Muumilaaksolle on vain pienet tilat ja on kyllä sääli, ettei Tampereelta ole niille isompia löytynyt. Mutta silti museo on tosi hieno. Tosin hyvin todennäköistä, että jos lapsi on käynyt Naantalin Muumimaailmassa tuntuu näyttely museolla vaatimattomalta. Itse ihan tarkoituksella olen vienyt lapset ensin tuonne Tampereelle ja vasta sen jälkeen Naantaliin eikä pienempi ole vielä Naantaliin päässytkään. Ihan erilaisia ovat ja kummatkin omalla tavallaan hienoja paikkoja. Naantalissa kannattaa mielestäni varata tutustumiselle aikaa koko päivä, taidemuseolla ehtii lyhyelläkin vierailuajalla saada ihanan taide-elämyksen. Ja luultavasti lapset kyllä kiinnostuvat näyttelystä, vallankin jos heille on luettu alkuperäisiä muumitarinoita.

Minusta on erityisen kiva  kun näyttelyssä voi tarkemmin tarkastella pienoismalleja muumeista ja heidän seikkailuistaan. Esillä on esimerkiksi sellainen talo kuin Outo vieras muumitalossa kirjassa. Tämä kirja on ollut jossain vaiheessa esikoisen suosikkeja ja nyt aletaan ilokseni olla kuopuksen kanssa siinä pisteessä, että hänkin jaksaa sitä kuunnella ja tämä sopivasti jännittävä ja ystävällisellä tavalla turvallinen tarina kiinnostaa. Tove Janssonin, Pentti Eistolan ja Tuulikki Pietilän yhdessä rakentama iso pienoismalli muumitalosta on kyllä tosi upea. Se on ihana ja iso talo, jossa on monta tyyliä. Muistaakseni näyttelyssä kerrottiin, että tekijöillä oli kaikilla ollut oma näkemyksensä talon tyylistä niinpä siinä on lopulta hyvin monenlaisia vaikutteita ja eri tyylisuuntien edustusta voi etsiä esimerkiksi talon monenlaisista ikkunoista.

Muumilaaksossa ei saa kuvata kuin veneissä mutta niissä saa kyllä lapsista hienoja tilannekuvia muumipehmojen kanssa tai ilman. Meillä on näitä sekä vanhasta  että uudemmasta Muumilaaaksosta.

Kevään aikana Muumilaaksossa vietetään vauvan kanssa museoon päiviä kuukausittain. Ihan hyvä idea, tosin mielestäni vauvan kanssa olisi ihan helppo mennä tuonne muutenkin varsinkin kantorepun tai -liinan kanssa. Lisäksi siellä olisi kevään mittaan tarjolla muumitalon sisustustusluentoja. Ne olisivat tosi kiinnostavia ja menisin kyllä jos lähempänä olisin.

Hosulin kierroksia  museolla järjestetään 
lauantaina 7.5. klo 11. Kierrosta suositellaan 5-8-vuotiaille lapsille. Hosulin työpajoja järjestetetään lauantaina  lauantaina  7.5. klo 12-13.30. Sitä suositellaan lapsille nelivuotiaista eteenpäin.

Laitan tähän muutaman kuvan Outo vieras Muumitalossa kirjasta koska siitä löytyy kuvia museossakin olevasta pienoismallista. Haisuli on tuossa sadussa sellainen, että Muumilaakson tarinoita animaatioiden Haisuli vaikuttaa olevan vain etäistä sukua tälle oudolle vieraalle, joka haisee rikinkatkulta ja mädiltä munilta ja pureksii kaikenlaista mahdollista rikki mutta on toisaalta muumipapan luotettava salainen ystävä ja taitava purjehtija.

Tampereen taidemuseon Muumilaakson sivut

Kommentit