Vapriikki

Vapriikki on valtava museo, jossa saman katon alla on monta pientä museota.  Hieno paikka vaikka itse pidänkin enemmän ehkä vähän pienimuotoisemmista jutuista. Kun suunnittelimme pääsiäislomareissua Tampereelle oli Vapriikki oikeastaan ainoa kohde, johon etukäteen päätettiin mennä. Huomattiin, että siellä on Jääkauden jättiläiset näyttely ja kuusivuotiasta tämä erityisesti kiinnosti. Aiemmin näitä mammuttijuttuja on käyty katsomassa  Luonnontieteellisessä museossa ja  Kuopion luonnontieteellisessä museossa.

Saman katon alla ja samalla pääsylipulla on siis mahdollista käydä Jääkiekkomuseossa, Luonnontieteellisessä museossa, Mediamuseo Rupriikissa, Pirkanmaan maakuntamuseossa ja  Postimuseossa.

Aika hengästyttävä museo mielestäni. Vähän liikaakin nähtävää ja koettavaa saman katon alla. Kiersin kyllä vähän melkein kaikkia osioita mutta koska kiersin lähinnä itsepäisen ja liikkuvaisen kaksivuotiaan kanssa en kovin hyvin pystynyt perehtymään muuhun kuin johdinautoon. Ensiksi kiersimme Jääkauden jättiläiset näyttelyn aika nopeasti. Vaikuttaviahan nuo mammutit aina ovat ja myös luolamaalauksista oli näyttelyssä mielenkiintoista tietoa. Tämän jälkeen suurin osa ajasta kuluikin johdinautoon tutustuen. Se oli ehdottomasti pikkuisesta museon parasta antia. Johdinautoon sisälle meneminen, rahastajan tiskillä istuminen, ulos meneminen ja taas takaisin sisälle "bussiin". Ovien sulkeminen ja avaaminen vaikutti yleisesti ottaen olevan lapsille suurta huvia. Kuljettajan paikallekin olisi pitänyt päästä muttei päässyt kun sitä ei ollut varattu yleisölle vaan tekniikalle, joka pyöritti johdinautossa pyörivää filmiä.

Muut kaksivuotiaan suosikit löytyivät luonnontieteellisestä museosta. Siellä oli esimerkiksi mahdollisuus ryömiä puunrungon läpi näyttelyyn, rupikonna, öinen metsämaisema, pääsi ryömimään sisälle leikkipuunrunkoon, jossa on pehmoleluja, puun pieniä ötököitä jättikoossa. Mielestäni oli vaikuttavaa, että museossa jopa tuoksui jotenkin metsäiseltä. Postimuseostakin löytyi kiinnostava auto ja Pahkasikaa esittelevästä näyttelystä hauska vessa, mutta jääkärien salaisista kirjeistä tai vuoden 1918 Tampereesta minulla ei kyllä ehtinyt karttua yhtään lisätietoa tällä museokäynnillä. Pääasia tietenkin on, että kaikille löytyi museosta jotakin kiinnostavaa.

Jos asuisin Tampereella kävisin kyllä varmaankin silloin tällöin lasten kanssa Vapriikissa ja kiertelisin sitä heidän kanssaan pienissä paloissa tai sitten voisin halutessani käydä  museokortin omistajana istumassa johdinautossa ihan niin usein kuin huvittaisi... Mutta jos ihan erityisesti haluaisin nähdä vaikka nyttemmin avautuneen Hurriganes näyttelyn niin jättäisin kyllä luultavasti ainakin kaksivuotiaan kotiin tai laittaisin hänet kantoreppuun. Kuusivuotias oli tietenkin jo monipuolisemmin kiinnostunut museon tarjonnasta. Hänen erityinen suosikkinsa oli metsäkonesimulaattori.

Aikuisten lippu museoon maksaa 10 euroa, lapsilta ja opiskelijoilta 4 euroa (alle 7-vuotiaat ilmaiseksi), perhelippu (2 aikuista ja 1-4 lasta) 22 euroa ja museokortilla sisään pääse ilmaiseksi.

Vapriikin nettisivut http://vapriikki.fi/

Kommentit