Helsingin kesä lapsille: SuomenlinnaSitten ehkä isoin suosikkini kesäisessä Helsingissä: Suomenlinna!  Siellä on niin paljon kaikkea kaunista ja mielenkiintoista. Lauttamatka on jo itsessään seikkailu ja lapsille se on aina ihan erityistä tekemistä. Me olemme aina käyttäneet kaupungin liikennelaitoksen lauttoja, joihin on oltu tyytyväisiä. Tällöinhän lautalle käy normaali Helsingin liikenteen matkalippu ja rattaiden kanssa pääsee ilmaiseksi. Linnoitusraunioilla voi kuljeskella ja istuskella, voi syödä eväitä tai ruokailla kivassa ravintolassa tai toinen toistaan ihanammissa kahviloissa. Lapsille löytyy pieni leikkipaikka ja pieni mukava kirjastokin saarella on ja esimerkiksi telakka-alueella on myös hauska käydä katselemassa. Pienellä saarella on myös monta museota. Ja monessa en ole vielä edes käynyt.

Suomenlinnan museoista ehdoton suosikkini on Suomenlinnan lelumuseo. Se on pieni ja söpö. Kyseessä ei ehkä ole mikään lasten paratiisi koska siellä on lähinnä vitriineissä vanhoja leluja katseltavaksi. Voi olla, että kohde sopiikin enemmän vaikka nostalgianälkäisille aikuisille. Toisaalta kyllä lapsetkin ovat kiinnostuneita katselemaan vanhoja leluja ja jaksavat kyllä tämän pienen museon kierroksen. Tämän museon pienestä myymälästä löytyy myös muun muassa ihania leluja ja kortteja ja ennen kaikkea ihana kahvila Café Samovarbar. Museonjohtaja Petra Tandefelt on aikamoinen taiturileipuri. Hän on myös kirjoittanut Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirjan. Olen itse tykännyt tästä herkkukirjasta tosi paljon ja meillä yksi kutsujen vakiotarjottavista on tosi helppo ja suussasulava Tahmatassun suklaakakku, jonka Tandefelt mainostaa vievän yhden jos toisenkin Hemulin mennessään. Kirja sisältää paitsi herkkureseptejä on myös ihana kuvituksensa puolesta, josta saa pientä osviittaa alla olevista kuvista. Vanhat lelut ovat päässeet leivonnaisten rinnalle pääosaan kirjassa. Itselläni on itse asiassa sellainen versio kirjasta, että siitä puuttuu osa sivuista ja osa sivuista taas on mukana kahteen kertaan. Varsinaisesti tämä ei ole luku- eikä varsinkaan makukokemusta kuitenkaan haitannut koska niin monta kivaa reseptiä ja kuvaa kirjasta kuitenkin löytyy enkä edes itse tätä ilmeistä virhettä huomannut vaan yksi tarkkasilmäisempi lukija siitä minulle huomautti kirjaa selatessaan kun mainostin hänelle kirjan ihanuutta.

Suomenlinnasta löytyvät myös:
Suomenlinna-museo
Ehrensvärd-museo
Sotamuseon Maneesi
Sukellusvene Vesikko
Tullimuseo

Museoista Suomenlinna-museo on auki ympäri vuoden, muut vain kesäkaudella.

Sukellusvene Vesikko
Suomenlinnan museoihin saa myös 18 euron hintaisen yhteislipun, joilla pääsee kaikkiin kerran kesän aikana. Luullakseni suurin osa museoista kuuluu kuitenkin myös museokortin piiriin eli yhtään aktiivisemmille museokävijöille suosittelen sitä.
Vanhempi lapseni oli viime kesänä Suomenlinnassa käydessämme puolison kanssa lasten kierroksella. Kummatkin olivat tykänneet siitä ja lapsi olisi tänäkin vuonna mielellään menossa kierrokselle. Kierros oli sisältänyt hauskaa etsintää ja historialliset asiat tulevat samalla vähän kuin itsestään esille. Ehkä toteutammekin kierrokselle osallistumisen jollakin vierailulla Suomenlinnaan. Suomenlinnan kierrokset on tarkoitettu 6-13 vuotiaille lapsille vanhemman seurassa. Tämän vuoden kierros sijoittuu valistusajalle ja on nimeltään Kuningas ja kadonnut kruunu. Kierros ei sovellu hyvin lastenrattaille (lasten lippu 11 euroa, aikuisten 14 euroa). Jos haluaa vielä jotain vähän erikoisempaa, niin Tykkisluuppi Dianalla järjestetään myös Lasten meriseikkailuja, joille lapset voivat osallistua aikuisen seurassa (aikuisten liput 25 euroa, lasten 11 euroa, lasten on ilmeisesti oltava vähintään viisivuotiaita).


Suomenlinnan nettisivut, joista löytyy  paljon kaikenlaista löytyvät täältä.

Kirja, johon viittaan ja tässä tekstissä:
Tandefelt, Petra (2012, 2. painos) Nallerouva Hunajapurkin Herkkukirja. Nostalgisia leluja ja reseptejä. Tammi: Helsinki.

Kommentit