Stina Wirsén Kuka päättää ja Kuka suuttuu?


Stina Wirsén, Kuka suuttuu? (2008, alunperin ruotsiksi 2005) ja Kuka määrää? (2008, alunperin ruotsiksi 2006). Helsinki: Schildts.

Tunnekirjoja löytyy onneksi aika paljonkin. Nämä Stina Wirsénin jo pienille toimivat kaksi kirjaa ovat virkistävän railakkaita ja meillä kaksivuotias on ollut näistä tosi innostunut. Ihan ensin nämä ehkä myös hämmensivätkin. Kun ensimmäisen kerran näin näitä kirjastossa niin olin yllättänyt, miten suoraan ja kaunistelematta kiukku niissä esitetään. Minua aikuisenakin naurattaa ja joskus nämä vähän lohduttavatkin muistuttaen siitä, että muidenkin lapset tappelevat ja joskus aikuisetkin menettävät malttinsa.







Kuka suuttuu? kirjassa nalle ei tahdo päästää kissaa mukaan leikkiin ja fyysinen tappeluhan siitä syntyy. Lopulta kumpikin itkee ja on tosi surullinen. Lopulta kaikki on hyvin ja yhteinen leikki alkaa ja sujuu hienosti. Vaikka pieni onnettomuus sattuu tämänkin jälkeen on kaikki hyvin. Kuka määrää? kirjassa kuvataan pienen ja ison olion (lienevät samoja nalleja kuin toisessa kirjassa, mutta kun tätä luimme ensin emme oikein tienneet, mitä eläimiä nämä olivat) ilta- ja aamutoimia ja neuvotteluja siitä kuka määrää milloin iltasadut loppuvat, koska nukutaan ja mitä syödään aamupalaksi. Vaikka kumpikin, sekä iso että pieni, hermostuu ja suuttuu niin, että heitä itseäänkin harmittaa on lopulta kaikki taas hyvin ja riita anteeksi annettu. Lopulta tietenkin  tuleekin kova kiire kuten aamulla hyvin helposti käy mutta konsti löytyy siihenkin: iso kantaa pientä. Kirjojen kuvitus on vähän suttuisen ja huolimattoman oloinen mutta positiivisella tavalla. Eläimet ovat todella sympaattisia ja tunnetilat suorastaan loistavat isojen ja pienten lukijoiden poimittaviksi myös kuvista.




Tässä sarjassa olisi ruotsinkielisiä kirjoja paljonkin mutta itse olen nähnyt vain nämä kaksi kirjaa. Pikaisella nettietsinnällä selvisi, että ainakin Kuka jää yksin? niminen kirja samasta  sarjasta on suomennettu myös. Nyt huomattuani asian varasin sen heti kirjastosta koska välillä on itselle puuduttavaa lukea samaa kirjaa kerta toisensa jälkeen.

Stina Wirsén, Kuka suuttuu? (2008, alunperin ruotsiksi 2005) ja Kuka määrää? (2008, alunperin ruotsiksi 2006). Helsinki: Schildts.

Kommentit