Vapriikin Nukkekekkerit ja rollikka
Vietin kuopuksen kanssa mukavan  viikonlopun Tampereella herkistävän kyläilyn ja viehättävien syntymäpäiväjuhlien merkeissä. Ehdimme myös pistäytyä täsmäkäynnillä Vapriikissa.  Kävimme jo aiemmalta vierailulta tutussa johdinautossa, rollikassa ja meille ennestään tuntemattomassa uudessa Nukkekekkerit näyttelyssä. Olen käynyt Nukke- ja pukumuseossa Hatanpään kartanossa vuosia sitten kun asuin Tampereella  ja nyt oli hienoa päästä katsomaan millaisen kodin nuket ovat Vapriikista saaneet. Nukkekekkereiden aulassa oli valtava keinuhevonen, televisioruutu nukkevideoineen ja mahtava nukkekotikerrostalo. Sen ovat valmistaneet Nukkekotiyhdistys ry:n jäsenet. Talossa oli hyvin erilaisia huoneistoja ja niinpä sieltä olikin hauska etsiä suosikkihuoneistoja. Lasta ihastutti erityisesti pyöräkellari ja se, että sieltä  löytyi skeittilauta.

Itse pidin isossa salissa olevien nukkien ja nukkekotien katselusta. Nukkeja oli laidasta laitaan. Oman huomioni kiinnittivät esimerkiksi 1600- tai 1700-luvulta lähtöisin oleva yksinkertainen puunukke ja boheemit buduaarinuket. Lasta nuket vitriineissään eivät sen sijaan niinkään kiinnostaneet.

Leikkihuoneita oli näyttelyssä kaksi ison vitriinihuoneen jälkeen. Idyllisen leikkimökkihuoneen jälkeen toisessa huoneessa on jättiduploja ja pelejä. Tätä seurasi vielä yksi kokonaan tyhjä huone ennen jääkiekkonäyttelyä. En tiedä onko siihen suunniteltu jotakin mutta itselle tuli mieleen, että Nukkekekkerit voisi saada siitä vielä hyvän laajennusosan. Lapsesta leikkipaikka Nukkekekkereissä oli hieno. Huone oli tarkkaan harkittu ja siellä oli  kauniit seinämaalaukset kartanonpuistomaisemineen. Isosta leikkimökistä löytyi hauskaa keittiöleikkivälineistöä. Leikkimökin pihalla oli koirankoppi, jossa asusti suloinen pehmokoira. Parasta Vapriikissa oli lapsesta silti rollikka ja toiseksi parasta Nukkekekkerit näyttelyn sohva, jolla hän leikki oikein innostuneesti leikkiä, jossa maassa on laavaa ja sohvalla turvapaikka.

Eini Kujalan Haiharan nukkemuseon perustajasta Gunvor Ekroosista tekemä nukke. Nukkekekkerit näyttelystä löytyi mielenkiintoista  tietoa Kaukajärven kartanossa lapsuutensa viettäneen naisen elämästä ja tarinoista, joita tähän kartanoyhteisöön liittyi.


Nukkekekkereille voi ottaa oman nuken, pehmon tai muun lelun ja kuvata sen nukkestudiolla. Meidän reissuseurana Tampereella oli muumimamma.Ja vielä lopuksi kuva siitä Rollikasta, joka on kolmivuotiaan mielestä Vapriikin parasta antia. Myös kuvassa näkyvää vanhaa polkupyörää on mahdollista kokeilla. Itsekin tosin olin siihen noin 160 cm pitkänä liian lyhyt enkä kunnolla ylettynyt polkimille.
Vapriikki on pääsääntöisesti avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10-18. Museokortilla museoon pääsee ilmaiseksi ja myös alle 7-vuotiaat pääsevät sinne ilmaiseksi. Aikuisten lippu maksaa 10 euroa ja opiskelijoiden ja 7-16 vuotiaiden lasten lippu maksaa 4 euroa. Perhelippu kahdelle aikuiselle ja 1-4:lle alle 17-vuotiaalle lapselle maksaa 22 euroa.

Kommentit