Kansallismuseon hienot tärpit: Vintti ja Renessanssi. Nyt!




Pihin naisen elämää -blogin Leila Saarivirran ystävällisen yhteydenoton myötä pääsin mukaan Kansallismuseon bloggaajapäivään. Ohjelmassa oli ennen kaikkea opastettu tutustuminen näyttelyyn Renessanssi. Nyt! - Rafaelista Tizianiin - 1500-luvun maalauksia Italiasta.  Tässä tapauksessa tarjottiin myös harvinaista luksusta: lapsille oli järjestetty lastenhoito viihtyisässä Kansallismuseon Työpaja Vintissä. Kiitos paljon Kansallismuseon henkilökunnalle hyvistä järjestelyistä! Minulla oli pienempi lapsi mukana. Jännitin aika tavalla miten hän hoidossa viihtyy, mutta melko hyvin oli sujunut. Renessanssi näyttely oli mielenkiintoista kiertää oppaan vetämällä kierroksella. Valtaosaltaan renessanssin taide oli uskonnollista tai tilattuja muotokuvia. Mielestäni kiinnostavinta kierroksella olivat teosten runsaat symbolit, asiat, joita saimme kuulla naistaiteiteilijoista,  renessanssiajan vaikuttajanaisista ja ylipäätään sukupuolirooleista. Suurin osa näyttelyn teoksista oli miesten maalaamia mutta joitakin naistaiteilijoidenkin teoksia näyttelyssä oli esillä.

Renessanssi. Nyt! -näyttelyn yhteydessä koululaisille järjestetään pajoja. Syyslomaviikolla Kansallismuseossa on ohjelmaa perheille. 30.10 klo 10-15  museossa järjestetään tapahtuma Lasten renessanssi. Itseäni ilahdutti se, että myös lapsia huomioidaan tämän näyttelyn yhteydessä koska ihan ensimmäisenä tästä näyttelystä eivät lapset tule mieleen. Jeesus lapsi tosin on tästä oletuksesta poikkeus. Hän esiintyi hyvin isossa osassa maalauksia. Henkilökunnan kertomasta välittyi, että lapset ja perheet halutaan hyvin vakavasti huomioida yhtenä tärkeänä kävijäryhmänä Kansallismuseossa, mikä oli ilo kuulla. Bloggaajavieraista useilla on pieniä lapsia ja meidän näkemyksistämme perheille sopivasta ohjelmasta oltiin kiinnostuneita.


Lucia Anguissolan maalaus sisarestaan Europasta. Myös Europa maalasi ja sisarussarjassa oli myös muita naisia, jotka tekivät taidetta. Sofonisba Anguissola oli heistä kaikkein tunnetuin.

Vaikuttava, mietteitä nostattava ja ehkä vähän ahdistavakin teos. Luca Mombellon maalaus on täynnään jos jonkinlaista symboliikkaa. Kehys jatkaa samaa mahtipontista linjaa.

Olin jo etukäteen suunnitellut, että kun yhteinen ohjelma bloggaajien kanssa loppuu, tutustumme lapsen kanssa museoon rauhassa. Menimme ensiksi syömään kansallismuseon ruokalaan, joka osoittautui oikein toimivaksi ja mukavaksi lounaspaikaksi lapsen kanssa. Myöhemmin vietimme aikaa lähinnä Vintillä ja katselimme museon upeita kattomaalauksia. Lähtiessämme pois tarkastelimme ulkona Kansallismuseota vahtivaa kivistä karhua.

Työpaja Vintti on lasten kanssa museon parasta antia. Oli kiva kun siellä tuli nyt käytyä kuopuksen kanssa. Esikoisen kanssa olen siellä käynyt pitkä aika sitten ja Vintti oli kivempi kuin muistinkaan. Vintti on avoinna yleisölle tiistaista sunnuntaihin 12-16. Ryhmillä on mahdollisuus varata myös aamupäiväaikoja. Vintillä on mahdollisuus monenlaiseen puuhaan, muun muassa kauppa-, keittiö ja rakenteluleikkeihin. Seinillä kiertävät historian tapahtumat joten myös tietoa löytyy isommille uteliaille lapsille. Lastani kiinnostivat rakentelupuuhat ja myös matonkudonta olisi ollut mieleistä jos olisin siinä osannut häntä avustaa.






Kävimme myös museokaupassa. Museokauppa on tosi tyylikäs toteutukseltaan ja on kiva, että myös siellä on taidetta, tällä hetkellä Hannu Palosuon teoksia. Museokaupasta löytyi lapsille värityskuvia siellä väriteltäväksi ja henkilökunta kertoi, että kokeilevat sitä, että niitä olisi aina saatavilla. Kotiin vietäväksi ostin lapsille Ritarikissan puuhakirjan. Museokaupassa olisi ollut myynnissä myös monenmoista muuta mukavaa lapsille. Lapsi halusi viedä mukanaan myös värityskuvia, joita oli värittänyt aika minimaalisesti paikan päällä kotona jatkettaviksi. Vanhempikin lapsi ihastui kotona vahvasta paperista tehtyyn sotilaaseen, jonka pystyi leikkaamaan irti ja käyttämään vähän kuin paperinukkeja.

Kansallismuseoon pääsee tavallisesti museokortilla ilmaiseksi mutta fmussanssi -näyttelyn ajan lippu museoon maksaa 5 euroa vaikka museokortin omistaisikin. Normaalilippu maksaa 10 euroa ja lippu, joka sisältää myös Renessanssi. Nyt! -näyttelyyn maksaa 15 euroa. Alennusliput ovat vähän edullisempia. Alle 18 -vuotiaille museo on ilmainen.

Nyt syyslomaviikolla Kansallismuseossa on opastusten lisäksi myös perheille tarjolla aarteenetsintää ja Vintti on auki tavallista pidempään eli klo 11-17.

Kommentit