Luonnontieteellinen museo Helsingissä
Lasteni suosikkimuseosta tuli äskettäin museokorttikohde. Luonnontieteellinen museo on oikea aarreaitta. Katsomista, kokemista, tekemistä ja tietoa löytyy kaikenikäisille. Olemme käyneet museossa harvakseltaan säännöllisesti siitä lähtien kun esikoinen on ollut pieni. On hauska seurata, miten museokokemukset muuttuvat lasten kasvaessa. Katselin tätä juttua varten vanhoja kuvia, joissa pikkuinen konttailee rappusissa ja ryömii innoisaan lumitunnelissa ja sitten uudempia, joissa tutkitaan, pelaillaan ja rakennellaan. Todella kaunis rakennus, joka alunperin on toiminut kouluna, on itsessään  mielestäni vierailujen parasta antia. En tosin tiedä onko tämä kovin paljon sanottu. Taidan melkein jokaisessa museopostauksessa kehua rakennusta. Esimerkiksi yläkerta eläinmuseossa näyttää lentoliskoineen tosi upealta.


Sisältä löytyy muun muassa lumitunneli, huone, jossa on Afrikan ääniä ja tietenkin isot täytetyt eläimet ovat kiinnostavia myös. Lapsia kiinnostavat herkästi ihan pienet jutut kuten rotta roskiksessa tai eläinten kakat. Hienoa on se, että museosta löytyy hauskaa ja kiinnostavaa vähän kaikenluonteisille ja eri ikäisile  lapsille ja aikuisille. Olisipa  kiinnostuksen kohteista ykkösenä sitten kakka ja myrkkyhämäkki tai luonnontieteeellinen tutkimus niin hommaa riittää. Maailman vaarallisin eläinkin museosta löytyy. Parhaimmillaan museo toimii herättelijänä ympäristöasioihin. Jos ei muuten niin vähintään näyttely Muutosta ilmassa herättää ilmastonmuutoksen pohdintaan. Museon nettisivuilta löytyy myös heidän kokoamansa Top 10 lista museon tärpeistä ja monenlaista muuta tietoa.


Luonnontieteellisessä museossa on välillä ollut myös mahdollisuus taiteilla pajassa, jossa taiteilija on ollut tavattavissa. Mielestäni tämä on ollut  mainio idea. Itse en ole hyvä piirtelijä enkä askartelija mutta ehkä juuri tästä syystä huomasin taiteilijan vinkit  oikein toimiviksi. Mieleen jäi miten hän toi esiin, että esimerkisi jäniksen voi piirtää lähtien vain muutamasta ympyrästä liikkeelle. En ole ihan varma järjestetäänkö näitä enää. Kivoja kuitenkin ovat olleet ja on ollut mukava saada pienten piirrustukset esimerkiksi karhunpesästä mukaan kotiin.

Talvikaudella Luonnontieteellinen museo on tavallisesti auki tiistaina ja keskiviikkona klo 9-16 (nyt lokakuussa tosin kiinni budjettileikkausten vuoksi tiistaisin),  torstaisin klo 9-18 ja perjantaina klo 9-16, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16. Kuukauden ensimmäisenä perjantaina museoon pääsee ilmaiseksi klo 13-16. Museokortilla museo on ilmainen, normaali aikuistenlippu maksaa 13 euroa ja lasten (7 vuotiaasta eteenpäin) 6 euroa, myös alennusryhmiä tietenkin on. Toivottavasti museon taloudelliset edellytykset säilyvät niin, että sitä voidaan pitää avoimena ja edelleen kehittää.

Itse odotan ja toivon myös Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan liittyvän museokorttikohteisiin. Sekin on hieno kohde lasten kanssa. tse haluaisin välillä vain pujahtaa sinne yksin lukemaan kirjaa tai kirjoittamaan ja rauhoittumaan ihanaan lummehuoneeseen.


Kommentit