Sateenkaarikala kaunis näytelmä merten syvyyksistä

Kuva: Uupi Tirronen

Saimme kutsun Nukketeatteri Sampoon katsomaan Sateenkaarikala -esitystä. En ole aikaisemmin nähnyt tätä Marcus Pfisterin kirjoihin perustuvaa näytelmää. Ihanan kaunis Sateenkaarikala asuu Kristalliriutalla. Kaukaa Levälahdelta häntä saapuu varta vasten ihastelemaan pieni ja vaatimaton kala. Hän tapaa koko joukon mielenkiintoisia ja hyväntahtoisia kaloja ja simpukan. Sateenkaarikala on kuitenkin kopea, ylpeä ja jopa ilkeä pientä kalaa kohtaan. Lopulta Sateenkaarikala jää ilkeilynsä ja omahyväisyytensä vuoksi yksin. Sateenkaarikala lähtee kysymään neuvoa tilanteeseen syvyyksissä laivan hylyssä asustavalta viisaalta mustekalalta. Mustekala neuvoo paitsi pyytämään anteeksi myös antamaan muille sellaista, joka on itselle tärkeää ja joka ilahduttaa muita. Tämä on ensin vaikeaa Sateenkaarikalalle mutta lopulta hän ymmärtää ohjeen arvon. 

Sateenkaarikala -esityksessä oltiin merellisissä tunnelmissa aivan kuin Sampon nukketeatterikonsertissa Laiva on lastattu. Sateenkaarikala on kuitenkin melko erityyppinen esitys vaikka yhtäläisyyksiäkin löytyy. Tämäkin esitys kesti noin 50 minuuttia minkä vuoksi kolmen vuoden ikäsuositus on perusteltu. Esitykseen kuuluu ms hupaisia kohtia. Omat lapseni muistelivat vielä kotona, miten merihevoset kopsuttelivat ja hirnahtelivat ja musikaalinen simpukka on myös aikamoinen diiva. Sateenkaarikalassakin musiikki on olennaista ja meren ääntä syntyy muun muassa erikoisella rummulla. Silti Sateenkaarikalaa vie eteenpäin ennen kaikkea tarina. Kaikkineen Sateenkaarikala on opettavainen esitys, jonka arvo on  hienossa sanomassa ja juonessa ei niinkään hauskuutuksessa.  Kantavana voimana on elämänviisaus toisten auttamisen tärkeydestä ja siitä, että vain jaettu ilo tuottaa iloa itsellekin. 

Lavastus esityksessä on hieno ja kalanuket kiinnostavia persoonallisuuksia, jotka näyttelijät saavat eloon. Kun Sateenkaarikala lähtee laivanhylylle pimenee koko lava ja katsomo. Oi miten ihania olivatkaan meduusat tuolloin! Iivo Barić, Katariina Kantelinen ja Antero Reinistö ottavat monipuoliset roolinsa haltuun hyvin ja heidän pukunsa ja näyttelijän taitavuus saavat heidät välillä katoamaan lähes kokonaan osaksi merta.


Kuva: Uupi Tirronen
Sateenkaarikala on mahdollisuus nähdä Sampossa torstaina 3.11 ja perjantaina 4.11 klo 10 ja lauantaina 5.11 klo 15. Liput esitykseen maksavat 11 euroa kappale. Torstaina 3.11 Sampossa vietetään teatteritorstaita ja siellä on esityksen jälkeen taiteilijatapaaminen ja lisäksi mahdollisuus askarrella käsinukke tai pöytäteatterinukke. Levy Lauluja Kristalliriutalta, jossa on esityksen laulut,  on myös saatavissa Samposta. Ostin sen itse tältä reissulta muttemme ole vielä ehtineet kuunnella sitä.

Liput esitykseen on saatu Nukketeatteri Samposta.

Kommentit