Joulukalenteriohjelmien suosikkejaMeillä on aikaisempina vuosina katseltu muutamia joulukalenteriohjelmia lasten kanssa. Tänä aamuna tarjosin lapsille vaihtoehdoiksi kolmea vaihtoehtoa, jotka meiltä kotoa löytyvät dvd:llä, meidän tämän joulunalusen joulukalenteriohjelmaksi. Äänestykseen päätyivät siis: Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä, Histamiinin joulukalenteri tai Nukketeatteri Sampon Tohelon ja Torvelon ja Duppaduulixin kalenteri. Aamulla ei ehditty mutta nyt iltapäivällä päästään sitten katsomaan äänestyksen voittanutta Heinähattua ja Vilttiossua, joka sai yhden äänen seitsemänvuotiaalta. Kolmevuotias äänesti anarkistisesti listan ulkopuolelta Chuggingtonia, joten ehkä katsomme sitäkin tänään jaksollisen. Näissä kaikissa joulukalenterivaihtoehdoissamme on vähän historian siipien havinaa jo. Heinähatun ja Vilttitossun kalenteri on vuodelta 1993, Histamiinin joulukalenteri on alunperin vuodelta 1985 (ja Histamiinia on nähty ensimmäisen kerran joulukalenterissa ilmeisesti jo 1980) ja  dvd:ltä löytyvä uusittu ja lyhennetty versio on vuodelta 1992, Tohdelon ja Torvelon joulukalenteri on vuodelta 2004, mutta televisiosta se on tullut ilmeisesti jo 1998. Tällaisesta osoitteesta on mahdollisuus kurkistaa kaikkien vuosien Ylen joulukalenteriohjelmat jos haluaa vaikka nostalgisoida ja etsiä omia lapsuuden suosikkeja.

Heinähattu ja Vilttitossu joulun jäljillä ohjelmaa ei meillä ole vielä katseltu. Viime joulun alla luimme vanhemman lapsen kanssa kyseisen Sinikka ja Tiina Nopolan kirjan, joka oli mielestäni todella ihana ja myös lapsi siitä piti. Toivoinkin vähäsen, että lapset valitsivat katsottavaksi Heinähatun ja Vilttitossun joulukalenterin, niin minäkin pääsen sitä sitten kurkkimaan. Tarina menee suunnilleen siihen tapaan, että Heinähatun ja Vilttitossun kotoa alkaa kadota ruokaa ja tästä epäillään sitten montaakin henkilöä. Mutta onko ruokavaras lopulta ihminen vai tonttu?

Muistan, etten lapsena pitänyt Histamiinista. Nyt aikuisena olen lukenut  Histamiini -kirjoja lapsilleni ja pitänyt niistä. Silti edelleenkään en erityisesti lämmennyt Histamiinin joulukalenteriohjelmalle viime joulun alla. Idea on ihana, Histamiinin ja muiden tallin asukkaiden tarina ja hiiriperheen satu, jossa päästään joidenkin taruhahmojen maailmaan. Jotenkin vain tuntui, etteivät omat lapset innostuneet ja jostain syystä en itsekään. Tuntuu kurjalta sanoa näin mutta jotenkin joulukalenteri oli vain omaan makuuni  liian hidastempoinen ja myös vanhanaikainen. Tiedän kuitenkin, että Histamiinin joulukalenteri on valittu rakastetuimmaksi joulukalenteriksi, joten huono se ei voi olla, mutta makuasioitahan nämä aina ovat. Itsenikin varmasti vain pitäisi antaa sille uusi mahdollisuus kun emme me sitä sitten viime jouluna jaksaneet katsoa kovin montaa jaksoa. 
 
Nukketeatteri Sampon  Joulukalenteri, Tohelolle, Torvelolle ja pikkuiselle söpöliinille Duppaduulix koiralle, on oma suosikkini kaikista näkemistäni joulukalenteriohjemista. Tämä dvd sisältää myös ihanan Yllätyslahja ystävälle -nukketeatteriesityksen. Valitettavasti dvd on tietääkseni jo loppuunmyyty. Ehkä sitä saattaa löytyä kirjastoista. Joulu todella tulla jollottaa näiden sävelten ja pienten tarinoiden mukana!
 
Teppana tonttu on tehnyt Tohelolle, Torvelolle ja Duppaduulixille oman joulukalenterin. Tämän kalenterin kautta Tohelo, Torvelo ja Duppaduulix tutustuvat eri tonttujen taitamiin perinteisiin ja siihen, mikä kenellekin tuo joulun. Komean kaapin, josta päivän yllätys löytyy voi muuten edelleen pongata Nukketeatteri Samposta. Tässä kalenterissa on kiva juttu se, että siitä löytyy paljon musiikkia ja nukketeatterin salaisuuksia. Siinä  tehdään myös perusteellinen kurkistus joulunviettotapoihin. Lähes jokaiselle päivälle löytyy myös askartelu- ja puuhaohjeita kotona toteutettavaksi. Jos on mahdollista päästä katsomaan Nukketeatteri Sampon jouluesityksiä paikanpäälle Nukketeatteriin voi lapsiin tehdä ison vaikutuksen kuulla samoja lauluja ja nähdä tuttuja asioita, esimerkiksi nukketatterihahmoja koristamassa teatteria kuin, mitä on nähty kotona dvd:ltä. Ja tietenkin kannattaa muistaa myös Sampon joulukirjat! Välillä dvd:n tehtäväosiossa kehotetaan lapsia lähettämään piirroksiaan Sampoon. Jos tämän haluaa tehdä kannattaa huomata, että osoite on muuttunut kun teatteri on muuttanut Puotilasta Helsingin keskustaan. Tässä joulukalenterissa jaksot ovat vielä vähän lyhyempiä kuin noissa muissa kalentereissa (paitsi aaton jakso, joka on pikkuisen pidempi), siksikin tämä on kiva jo ihan pikkuisten kanssa.

Viime vuonna meillä katseltiin jonkin verran myös televisiosta Joulukalenteria: Kadonneiden lahjojen tapaus eli siis  tuttavallisemmin Maltin ja Valtin joulukalenteri, joka oli kovasti esikoisen mieleen. Maltin ja Valtin joulukalenterista ajattelin, että jossain vaiheessa se olisi kiva hankkia myös kotiin. Tässä joulukalenterissa oli mielestäni varsinkin alkutunnus ja tunnari hieno. Tonttu Toljanterista on useampiakin joulukalentereita mutta niitä olemme katsoneet vain satunnaisesti lähinnä sukulaisvierailujen yhteydessä joulunaikaan. Nyt kun mainio kirja Toljanterista on meillä luettu voisivat Toljanterit seikkailut joulukalenteriohjelmissa kiinnostaa uudella tavalla. Tänä vuonna YLE:n joulukalenterina on Jäätävä seikkailu. Millainenhan se mahtaa olla? Uskon, että kurkistamme sitä ainakin satunnaisesti nyt joulun alla.
Kiinnostavaa olisi kuulla, millaisia televisio-ohjelma tai elokuvia teillä katsellaan joulun alla? Itseäni kiinnostaa etsiä jouluun myös uusia meillä ennen näkemättömiä lastenohjelmia katseltavaksi. Aika vahvasti on kuitenkin jo löytynyt sellaiset klassikot, joita katsotaan joka vuosi ja ajattelin vielä myöhemmin kirjoittaa lisää näistä meidän suosikeista.

Kommentit