Typy ja topakka tonttu

Sanna Isto ja Eppu Nuotio (teksti) ja Sari Airola (kuvitus) 2015 Typy ja topakka tonttu. Helsinki: Bazar.


Kirjoitin aiemmin kirjasta nimeltä Typy ja murisva mörkö. Sarjassa aiemmin ilmestynyt Typy ja topakka tonttu on hyvää joululukemistoa ja Sari Airolan violetti-punavoittoinen kuvitus, joka saa lisäpotkua keltaisista, vihreistä ja valkoisista yksityiskohdista, on tässä kirjassa upea, aivan kuin mörkökirjassakin.



Joulu on tulossa mutta Typyn kotona on tapahtunut vesivahinko, jonka takia Typy joutuukin vähäksi aikaa asumaan Bertta-tädin luokse. Bertta ei ole innostunut joulusta. Onneksi hänen luotaan löytyy kuitenkin laatikollinen joulukoristeita. Typy löytää koristelaatikosta touhukkaan ja puuhastelevan tontun, joka on tylsistynyt laatikkoelämäänsä. Bertan kodissa alkaa näyttää joululta kun Typy ja tonttu askartelevat ja  koristelevat kilvan. Ohessa syntyy myös sotkua ja sekamelskaa, joutuupa tonttu vähäksi aikaa pakastimeenkin lumileikkien innostamana. Muistan itse, että  lapsena pääsin koristelemaan myös naapuriin  sukulaisten luokse joulukuusta. Ystävällisesti minut ja siskoni otettiin vastaan mutta kyllä koristelimme  melko innostuneesti verrattuna aikuisten tyylillisiin odotuksiin. Omien lasteni kanssa olen havainnut, että ainakaan heidän mielestään joulukoristeita tuskin voisi koskaan olla liikaa, eikä koristeiden yhteensopivuus ole erityisen keskeinen asia joulun tuonnissa kotiin. Typy ja tonttu koristelevat vessankin kuvituksen perusteella sellaiseen asuun, että siellä on varmaan jo hankala asioida. Typy odottaa, että pääsisi kotiin ja Berttakin odottaa, että vesivahinko Typyn kotona saataisiin korjattua. Mutta jouluaatto tulee ja lopulta ihana joulutunnelma löytyy kaikille.



Kirjan tunnelmassa on joulun taikaa ja lapsen uskoa ylilluonnolliseen ja leikkiin. Kirjan kuvitus on ilmeikäs ja vauhdikas. Kun vesilasi kaatuu kuvataan veden valuminen oivallisesti ja vielä toiseen kuvaan tonttu lähikuvaan nauttimaan tästä vesivahingosta. Tämän kirjan kuvat ovat juuri sellaisia, että tekisi mieli avata kirja vaikka mielivaltaisesti jostain kohdasta ja laittaa tauluksi seinälle. 


Kommentit