Maria Baric Companyn Salaisuuksien sateenvarjo

Kuva: Ossi Kajas


"Äiti sun pitää nähdä se. Siellä oli video ja laskettiin tähdenlentoja. Mä näin ne kaikki." Ekaluokkalaisen tullessa jokunen viikko sitten perjantaina koulusta hän kertoi Maria Baric Companyn Salaisuuksien Sateenvarjo konsertista, jota hän oli ollut kuuntelemassa koulusta käsin.  Esikoiseni tietää makuni hyvin ja hän pääsi myös samaisella viikolla lauantaina katsomaan myös vielä vähän pidemmän konserttiversion levynjulkaisukeikalle.

Kuva: Ossi Kajas

Tuolloin nimittäin suuntasin ystäväni ja lasteni kanssa tähän levynjulkaisukonserttiin Kanneltaloon. Esikoinen ei kyllästynyt uusinnasta ja oli iloinen kun tässä esityksessä oli vähän lisääkin ohjelmanumeroita. Pienemmälle taas olisi varmaan koulu- ja päiväkotiryhmille suunnattu esitys saattanut sopia paremmin koska loppupuolella hän jo huhuili esityksen olevan liian pitkä. Kuitenkin kiinnostavaa kuultavaa ja katsottavaa riitti kolmevuotiaallekin. Hieno, tunnelmallinen konsertti ja hieno on myös levy,  jonka konsertin jälkeen ostin. Sekä levyä että konserttia on varmasti hiottu huolella ja hartaudella. Hyvät muusikot, paljon soittimia, kaunis äänimaailma, Barićin satumainen ääni, ilmeikäs Nemanja Stojanovic ja ihanat teatterieläimet... Paljon enempää ei kyllä keksi pyytää. Lopun varjoteatteriesitys Lintuemo pesässään lauluun yhdistettynä oli lumoavan kaunis. Lapset pääsivät sitä  itse  tekemään vanhempiensa kanssa. Muutenkin konsertti on suunniteltu niin, että yleisön on mahdollista osallistua eikä pelkästään katsella. Enkä yhtään ihmettele, että lapsestani konsertin alun video oli hieno. Niin oli minustakin!


Kuva: Ossi Kajas


Barićin ääni helisee kuin tiuku. Musiikki on kaunista ja vilpitöntä. Vaikuttaa kuin kaikki esiintyminen olisi hänelle helppoa ja kepeää. Monissa kohdin Barićin ääni myös ihan kuplii naurua ja iloa. Konsertin tunnelma ja ilo välittyy mielestäni todella hyvin Ossi Kajaksen ottamista kuvista. Levyn laulujen kerrotaan olevan lauluja yhteisiin hetkiin. Tuntuukin, että niitä voi käyttää hyvin monenlaisissa tilanteissa. Olen ihan itseksenikin fiilistellyt teekupin äärellä illalla levyä kuunnellen. Aika tullut on oman suosikkilauluni, jonka mukana voi lentää seikkailulle:   "Sulje silmät ja kuuntele mitä kertoo sulle ääni tää. Jos sen omakses tunnet nouse ylös lähde etsimään ystävää. Ja lentäkää, tuulen lailla lentäkää, tuulen lailla lentäkää..."

Kuva: Ossi KajasEnsimmäisenä lauluna levyllä on Sirkus saapuu kaupunkiin.  Tämä lauluhan voisi hauskasti kertoa vaikka esiintyjistä itsestään ovathan he monitaitoisia muusikkoja, teatterin ja nykysirkuksen osaajia: "Hei katsohan noita  mestarillisia muusikoita, satumaisia soittotaitureita, sirkuksen tähtiä!..Viidakon laki ja Metsätiellä ovat hurmaavia lauluja ihmisistä ja eläimistä. Lyhyt Sateenvarjon rakennan toimi hyvin leikkilauluna konsertissa. Levyn viimeinen laulu, yli kuusiminuuttinen Valaan laulu on myös upeaa ja mystistäkin kuultavaa. Vuosi on vasta alkupuolellaan mutta tässä on kyllä yksi hyvä ehdokas vuoden 2017 lastenlevyksi.


Barić luotsaa myös Voimauttavan taiteen äärellä ry:tä. Tähän kuuluu tärkeä ajatus siitä, että he näkevät kulttuurin keinona edistää ihmisten hyvinvointia. Heillä on toimitilat Mellunmäessä ja he ovat järjestäneet monenlaista ja mielenkiintoisen kuuloista toimintaa esimerkiksi lapsille ja nuorille, joilla ei välttämättä ole muuten mahdollisuuksia kulttuuriharrastuksiin. Europass -sivustolta löytyy mielenkiintoinen haastattelu Barićista ja tietoa heidän toiminnastaan. Juuri tällaista toimintaa kaivattaisiin Suomessa enemmänkin!

 Blogin kautta saatu kaksi lippua konserttiin.

Kommentit

  1. Minulle tuli postin matkassa viime viikolla Salaisuuksien sateenvarjo cd-levy arvostelukappaleeksi ja se on kyllä huiman hieno ja hyvä. Esitys vaikuttaa olleen myös ihana elämys. Ihan mahtavan laadukasta musiikkia!

    VastaaPoista
  2. Tuo on tosiaan niin lahjakkaan upeasti tehtyä musiikkia ja lisäksi vielä se ilo ja välittömyys, joka tekee musiikista jotenkin kepeän ja helpon kuuloista keikallakin. Toivon, että tuo levy huomattaisiin laajemminkin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti