Kuvitusseikkailussa oppikirjojen maailmassa Päivälehden Museossa!


Ihana laiva, taustallaan Carlos da Cruzin kuvitusta.

Päivälehden Museon lastennäyttelyt ovat luottokohteita, jotka eivät vielä koskaan ole pettäneet meitä ja aika monessa näyttelyssä olemme vuosien varrella ehtineet vierailla. Kävimme kolmevuotiaan kanssa eilen, Päivälehden Museon ja Kuvittajat ry:n yhteistyössä toteuttaman uutuusnäyttelyn Viisi ihmeellistä aarretta - Seikkailu oppikirjojen kuviin, avajaisissa. Kolmevuotias oli innoissaan ja nautti näyttelystä täysin siemauksin. Tarjottu limonadi oli hänestä oikein hyvää harvinaista herkkua. Kuitenkin tärkeimpiä kivoja juttuja näyttelyssä olivat hänestä kuumailmapallo, liukumäki, köyden avulla liikuteltava laiva, johon mahtuu monta lasta, jäälautat, joilla saattoi hypellä ja pieni mökki, johon saattoi mennä sisälle. Liukumäen takaa löytyi vielä pieni jännittävä luukkukin (itse en tajunnut oliko sillä joku tarkoitus yleisön kannalta) ja kuulemma jotkut lapset olivat menneet sinne sisälle ja se kiinnosti myös kolmevuotiasta kovasti. Paljon siis toimintaa ja tekemistä kuten Päivälehden Museon näyttelyille on ollut aiemminkin tyypillistä. Tämä kaikki toinen toistaan hienompien kuvituskuvien keskellä! Pienessä tilassa pääsee erilaisten kulkuvälineiden kyytiin, vuodenajat ja historiallinen miljöö ja aika vaihtuvat, välillä käydään Lontoossa asti. Silti tämä kaikki tuntuu  pieniä yksityiskohtia ja valaistusta myöten harkitulta, harmoniselta ja hyvältä kokonaisuudelta. Kannattaa myös katsella ylöspäin! Sielläkin on yllätyksiä pienille ja isoille havaittavaksi.

Yksityiskohta Johanna Lumpeen kuvituksesta, Annu ja Olli Seikkailujen aapisen maailmassa.


Hyppelyä jäälautoilla! Taustalla Katri Kirkkopellon kuvitusta.


Kuumailmapallon taustalla Harri Tarkan kuvitusta.




Museossa on mahdollisuus myös kirjoitusharjoitusten tekoon.

Kotimatkalla bussissa tutustuimme näyttelyn esitteeseen. Tässä kouluvihkon näköisessä esitteessä kuvittajat kertovat työstään ja itseään inspiroivista aiheista. Tähän kuvittajanäyttelyyn on valittu tällä hetkellä käytössä olevia oppikirjoja ja tuoreita tietokirjoja. Varsin tutun näköisiä olikin osa hahmoista ja voisinkin kuvitella, että lapsista on mukavaa tunnistaa itselle tuttuja kirjoja ja asioita kuvituksesta. Ainakin itselleni tuli mukava olo kun tunnistin Annun ja Ollin lapsen aapisesta. Kolmevuotias, joka ei näyttelyssä juuri isoja seinäkuvituksia kommentoinut vaan keskittyi enemmän toimintaan ihastui esitteen kuviin ja luimmekin kuvia satuinamme paluumatkan niistä erilaisia asioita etsien. Maija Hurmeen luontoretkikuva oli lapsesta erityisen kiinnostava, Ossi Hiekkalan historialliset meriaiheet taas jännittäviä. Tässä vihkosessa oli myös muutamia tehtäviä, kuten erikoisen eläimen silmien ja korvien laskentaa tai eläinten nimeämistä, ja nekin olivat kolmevuotiaan mieleen.

Sanna Pellicionin kuvitusta ja näyttelyn ihania pieniä yksityiskohtia!


Maija Hurmeen kuvitusta ja lisää näyttelyn yksityiskohtia!

Liukumäki taustallaan  Johanna Lumpeen ja Salli Parikka Wahlbergin suomen- ja saamenkielisen aapisen kuvitusta.

Näyttelyssä voi myös suorittaa tehtävän ja saada diplomin omalla kuvalla. Me menemme varmasti vielä uudestaan näyttelyyn tutustumaan. Seitsemänvuotiaalla oli muita menoja avajaisten aikaan ja hän kommentoi, että on jo saanut oppikirjoista tarpeekseen, eikä näyttely siksi kiinnostaisikaan. Kun näyttelystä eilen iltana kotona juteltiin ja pienempi kertoi kokemuksistaan, niin johan kiinnosti myös isompaa!

Näyttely jatkuu 1.10.2017 saakka.  Päivälehden museo on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 11-17. Suosittelen näyttelyä  koulu- esikoulu- ja päiväkotiryhmille. Ja tietenkin kaikille perheille! Mielestäni on  hienoa, että keskustassa on taas Lasten kaupungin lisäksi näyttely, johon voi mennä ihan ilmaiseksi vaikka asiointireissun keskellä piipahtamaan lasten kanssa.  Parhaimmillaan näyttely myös innostaa lapsia tiedonetsinnän ja lukuharrastuksen pariin ja tekee koulutyöstä houkuttelevampaa. Mutta ilman näin yleviä tavoitteitakin voi varmuudella sanoa, että moni tulee  riemuitsemaan näyttelyssä!


Kommentit

  1. Kiitos vinkistä, tänne täytyy vielä mennä!

    VastaaPoista
  2. Joo kannattaa kyllä käydä! Mäkin mietin koska ehdittäisiin vanhemman lapsen kanssa pyörähtää näyttelyssä. Ja pienempi lähtisi varmasti ilomielin mukaan myös.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti