Visuaalisesti kiehtova metsäretki: Anna Uschanovin Aidantakainen Atlas


Kuva: Markus Luukkonen


Kenkien pukeminen, metsää kohti käveleminen, heinä suussa maassa makoileminen… Aidantakainen Atlas on esimerkki siitä, miten arkisesta aiheesta voi tehdä mielenkiintoisen esityksen. Tulee tunne, että Anna Uschanov on todella käännellyt metsäretkiaihettaan perusteellisesti, hitaasti ja monelta kannalta katsoen sekä  sanoittamisen, ruumiillisen kuvaamisen, että kuvataiteen tekemisen kautta. Uschanov kuorii metsäretken kuvia esille kerros kerrokselta. Toisaalta esityksessä tulee esille, miten arkisesta voi löytää jotakin erikoista, satumaista.

Näimme pari viikkoa sitten  Taidekoti Kirpilän perhepäivässä (kirjoitan Kirpilästä myöhemmin lisää) Uschanovin esityksen Aidantakainen Atlas. Siellä oli aika mahtavat puitteet tälle maalaustaidetta ja varjoja hyödyntävälle esitykselle mutta toisaalta avoimessa tyhjässä tilassa tästä esityksestä löytyisi varmasti myös uusi erilainen juoni ja esimerkiksi erilaiset varjot erottuisivat vielä paremmin. Uschanovin lavastus oli omalla tavallaan ihana. Hänen taidekirjastaan löytyi aina vain uusia ja uusia sivuja. Lavastuksesta löytyi pieniä yksityiskohtia kuten töissään vaeltavia muurahaisia. Nämä kuvat, jotka häneltä sain tänne blogiin laitettavaksi tuovat mielestäni ihanasti esille esityksen tunnelmaa. YouTubesta löytyy myös Ville Saarikosken Aidantakaisesta Atlaksesta kuvaama ja Marko Syrjäläisen äänittämä video, jonka linkitän tähän alle koska siitä saa hienon kuvan esityksen tunnelmasta:



Tämä esitys sopisi hyvin yhdistettäväksi päiväkotien, koulujen ja kotien taidehetkiin. Toisaalta esitys sopii myös erinomaisesti lähiluonnon käsittelyn tueksi. Me saimme Taidekoti Kirpilässä käydessämme ihanan pienen taide-elämyksen. Kiitos Taidekoti Kirpilä ja Anna Uschanov !

Kuva: Ville Saarikoski

Kommentit