Pirteä kirja vauvan tulosta perheeseen + arvonta

Katriina Rosavaara (teksti) ja Reetta Niemensivu (kuvitus) 2017 Villiina ja isosiskopakkaus. Helsinki: WSOY.
Kirjat, joissa kerrotaan pikkusisarusten odotuksesta ja syntymisestä ovat tärkeitä silloin kun perheeseen on tulossa tai juuri tullut vauva. Ja kyllä niistä on iloa myöhemminkin ja myös sellaisille lapsille, joille ei enää pienempiä sisaruksia tule. Minulla on ollut mielessä, että niitä voisi joskus varmasti meidän viimeiseksi lapseksi jäävälle kuopuksellekin lueskella. Hän kun kommentoi, ettei ole koskaan ole ollut äidin mahassa tai vauva. Vähän kuin Villiina juttelee ystävänsä Jimin kanssa kirjassa Villiina ja isosiskopakkaus: "- Minä en ainakaan ole koskaan ollut vauva, väittää Villiina. - En minäkään, Jimi sanoo. - Minä olen isoveli ja sinä olet vielä pidempi."

Villiinaan perheeseen, johon kuuluu hänen lisäkseen äiti ja mamma, odotetaan vauvaa. Villiinaa harmittaa vauvan tulo eikä äidin lohduttelu isosiskoudesta tahdo riittää.  Villiina kuitenkin väärinkäsityksen takia säikähtää vauvan kadonneen ja menneen jonnekin muualle.  Villiina ja Jimi lähtevätkin etsimään vauvaa. Mummo tulee kuitenkin hätiin ja mieleen palautuu, että vauva ei ole kadonnut vaan kasvaa äidin mahassa edelleen. Mummo myös järjestää Villiinaalle mukavan yllätyksen, isosiskopakkauksen, jonka hän tekee Villiinan vanhaan äitiyspakkauslaatikkoon. Isosiskopakkaus on muuten tosi hyvä idea! Itse ainakin koin, että tärkeämpiä kuin vauvalahjat kuopukselle olivat pienet muistiaiset vanhemmalle lapselle silloin kuin pienempi lapsi oli vauva.  On mukavaa, että monipuolisempia perhekuvastoja alkaa löytyä  kirjoista. Se, että kirjassa käsitellään  myös lapsen kielteisiä tunteita syntyvää sisarusta kohtaan, on hyvä asia. Tässä kirjassa perhemuoto on kuvattu vähän kuin vaikka Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoissa lesboutta alleviivaamatta. Ja juuri niin lapset erilaiset perheet oman kokemukseni mukaan ottavatkin ihan itsestäänselvinä juttuina jolleivät aikuiset tee asioista ongelmia. Tämä kirja ilahduttaa varmasti myös niitä, jotka innostuvat jäätelöauton kutsuäänistä tai jäätelöstä muuten vain.
Kirja on saatu pyynnöstäni kustantajalta. Arvon sen teidän lukijoiden kesken ja arvontaan voi osallistua kommentoimalla täällä blogissa 14.6 klo 22 mennessä. Olisi hauska kuulla, millaisia kirjoja teillä on luettu (tai millaisia haluaisitte lukea) vauvojen odotuksesta, syntymästä tai tulosta perheeseen. Saat kaksi arpaa arvontaan jos tykkäät Pienten taikapiirin Facebook-sivusta. Kerro tässä tapauksessa osallistuvasi kahdella arvalla. Jos saan aikaiseksi teen näistä kirjoista joskus oman postauksensa. Omat suosikkini ovat kuitenkin olleet Astrid Lindgrenin Kultasiskoni ja  Jostein Gaarderin Haloo! Onko täällä ketään? Näissä kummassakin vauvan syntymää tarkastellaan nimenomaan vanhemman sisaruksen kokemusten kautta ja aika symbolisellakin tasolla. Nuo kirjat olivat omalle esikoiselleni, joka oli jo nelivuotias kun meidän nuorempi lapsi syntyi, tärkeitä. Kirjoista, joissa taas kerrotaan tarkemmin siitä, miten vauvat saavat alkunsa, ja mitä esimerkiksi äidin mahassa tapahtuu, on meidän suosikki ollut, Katerina Janouchin kirja Mistä on pienet vauvat tehty? Tämä kirja on humoristinen mutta hyvä siinä mielessä, että siinä kerrotaan melkein kaikki tieto siitä, mitä lapset saattaisivat kysyä varsin suoraan ja rehellisesti mutta kuitenkin niin, ettei vanhemman tarvitse punastella.
Muistathan myös blogin toisen kirja-arvonnan, johon voi osallistua vielä 10.6 klo 22 asti.

Kommentit

 1. Kahdella arvalla mukana. Kuvitus houkuttaa kyllä tutkimaan kirjaa ja tarinaa!
  poarin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan! Kirjassa on pirteä kuvitus.

   Poista
 2. Yhdellä arvalla mukana.
  -anni.mari.lahteenmaki@gmail.com-

  VastaaPoista
 3. Meillä on toistaiseksi vain yksi tätä aihepiiriä käsittelevä lastenkirja ollut, en muista enää nimeä, mutta se oli liian tietokirjamainen ja mielestäni vähän turhan vaikea 5-vuotiaalle lapselle. Kahdella arvalla mukana ^_^ kaljukeiju@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos osallistumisesta ja onnea arvontaan!

   Poista
  2. Onnea voitosta Sanna P, laitan sähköpostia!

   Poista
 4. Yhdellä arvalla mukana :)
  annikajokinen95@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Oi hitsi, arvonnan missasin kyllä nyt, kun en huomannut sitä ajoissa! Tämä vaikuttaa kivalta kirjalta, jota meidänkin lapsemme varmasti mieluusti kuuntelisivat, vaikka aihe ei ole heille ajankohtainen. Meillä on luettu muun muassa Tomppa ja Piimänakkia sekä Onni-pojasta tulee isoveli. Aino ja pakkasen poika on myös kiva. Tämän aihealueen kirjojahan on ilmestynyt varsin paljon. Nille taitaa olla tilausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tämä on varmasti sellainen aihealue, joka on jokaisesta lapsesta kiinnostava jossain vaiheessa ja myös sellainen, että vanhemmat varmasti kokevat kirjojen auttavan asian käsittelyä. Arvontaan et nyt tosiaan ehtinyt mukaan vaikka tuloksia en ole kesäflunssan yllätettyä ehtinytkään vielä julkaista. Kiva kuitenkin kun kommentoit, kiitos siitä!

   Poista
 6. Nyt on lopulta kirja arvottu ja noppa-arvonta, (osallistujia oli kovin vähän niin tällä mentiin nyt), osui Sanna P:n kohdalle. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti