Upea Ihmeellinen maalari ja iso suositus koko Nukketeatterikeskus Poijulle!


Kuva: Heli Barić

Maalari Sutinen toivottaa hyvää huomenta kellolleen ja puurokupilleen. Hän maalaa tehtaassa tuoleja harmaiksi ja lukee illalla  runoja yksinäiselle miehelle. Hänelle on kuitenkin unelma onnellisten saaresta, ja unelmaansa kohti hän lähtee pienellä vaaleansinisellä autolla.

Timo Ruuskasen esitys Ihmeellinen maalari, joka perustuu Kaarina Helakisan samannimiseen satuun, on hieno soolo. Ruuskasen näytelmän miehet, maalisudista tehty Sutinen, lyhdystä tehty Valonen ja kalastaja Kohonen, joka saattaa olla hattu tai sitten Ruuskanen itse klovniksi pukeutuneena punainen koho nenänään, ovat koomisia mutta sympaattisia hahmoja, joille voi heidän hölmöydestään huolimatta vain toivoa parasta. 

Paitsi onnesta Sutinen haaveilee myös vallasta ja oman valtakunnan hallinnasta. Hän haluaisi hallita aivan samoin kuin Valonen ja Kohonen, joiden kanssa hän matkansa kuluessa tekee paitsi yhteistyötä, myös taistelee vallasta, tai ehkä pikemminkin valtaan liittyvistä mielikuvista.

Lampaat ovat tuunattuja villalangan keriä, puurokupista tulee auto ja Ruuskasen oma takki muuttuu tarpeen mukaan vaikka veneeksi ja varpaatkin pääsevät tärkeään osaan esityksessä. Juhlat syntyvät muutamasta pienestä elementistä. Muuntuvuus ja kekseliäisyys ovat tässä esityksessä ihan huipputasolla ja Outi Herrainsilta, joka on tehnyt visualisoinnin ja nuket, on tehnyt esitykseen upeaa työtä.

Helakisan satu on mielenkiintoinen, humoristinen ja monin tavoin ajankohtainenkin. Koskapa miehistä ei  oltaisi oltu huolissaan, varmaankin ainakin osittain ihan aiheestakin... Ruuskanen on muokannut sadun kieltä monin kohdin mainiosti toimimaan näyttämöllä, esimerkiksi Vatasesta on tullut teatterin lavalla Kohonen. Hän on myös höystänyt tarinaa oivallisin kielikuvin ja erityisesti Sutisen ja Valosen keskustelu lampaiden kanssa on aivan upeaa sanailun juhlaa! Esitys on kiinnostava sekä lapsille että aikuisille, ja erilaisia tasoja löytyy varmasti kaikille.

Lopulta  kaikille esityksen sankareille löytyy kuninkaan tai ruhtinaan virkaa maallisempi ja tavallisempi paikka maailmassa. Mutta  kaikilla on mahdollisuus vallita oman sydämensä valtakuntaa värikkäältä tuolilta.

Ihmeellinen maalari on Nukketeatterikeskus Poijun ohjelmistoa. Esitys on mahdollista nähdä tänä syksynä 25.10 Taidetalo Pessissä,  27.10  Malmitalolla, 30.10 Lumosalissa ja 3.11 Taidetalo Toteemissa. Kaikki esitykset alkavat kello 10.15. Ikäsuositus on kolmevuotiaasta eteenpäin. Liput maksavat 10 euroa kappale, (alle 1-vuotiaat ilmaiseksi).

Poijun esityksistä, joita on mahdollista nähdä nyt syyskaudella pääkaupunkiseudulla, olen kirjoittanut aiemmin Joulupukin lahjastaLumiukon sydämestä, Kampelan kolmesta toivomuksesta ja Peikonhännästä.

Poijun esityksiä voi tietenkin myös tilata vierailulle monenlaisiin paikkoihin!

Poijun sooloesitykset onnistuvat kokemukseni mukaan uskomattoman hyvin, vaikka yksin esittäminen ja esityksen suunnitteleminen niin, että se toimii yhden näyttelijän voimin, on varmasti iso ja haastava urakka. Poijussa tuo osataan ohjelmiston valinnasta lavalle asti. Suosittelen siis lämpimästi kaikkia Poijun syksyn esityskalenterin esityksiä!

Minä ja kaksi lastani saimme liput esitykseen ilmaiseksi.

Kristiina Louhen kuvitusta Kaarina Helakisan satuun Ihmeellinen maalari. Tämä kuvitus löytyy kokoelmasta Sinitukkainen tyttö ja muita satuja (2006, toinen painos). Helsinki: Otava.

Kommentit