Ympyräiset opettavat tärkeitä sosiaalisia taitoja

Ympyräiset kirjasarjan kirjat Sisu Kettu ei anna periksi, Kiva Kirahvin kannustus ja Räyhä Ravun kiukkupuuska. Anne-Maria Kuusela (tekstit), Matias Teittinen (kuvitukset) ja Maija Nuorteva (asiantuntija) 2017. Karkkila: Kustannus-Mäkelä Oy.
Uusi sarja Ympyräiset on ajan hermolla. Kirjojen kautta voi  lasten kanssa käydä läpi tärkeitä tunnetaitoja.  Sarja tarjoaa myös muun muassa pelejä ja animaatioita ja näiden kanssa pyritään kansainväliseen levitykseen. 

Jokaisen kirjan alussa esitellään Ympyräisiä. Heihin kuuluvat muiden muassa juuri Kiva Kirahvi, joka aina kannustaa muita, sinnikäs Sisu Kettu ja Räyhä Rapu, joka nimensä mukaisesti kiivastuu nopeasti ja helposti. 

Kuva kirjasta Kiva Kirahvin kannustus


Meillä lapset olivat kiinnostuneita kirjoista. Minulle kirjojen kuvamaailmasta ja hahmoista tulevat vähän mieleen vihaiset linnut. Tämä tosin saattaa johtua siitä, etten tunne pelimaailmaa kovin hyvin, niin olen vähän kuin ensimmäisen mielikuvan vanki. Visuaalisesti kirjat eivät mielestäni edusta kauneinta ja kiinnostavinta lastenkirjallisuutta mutta  uppoavat hyvin lapsiin, jotka ovat tottuneet ja pitävät monenlaisista tuotteistetuista lapsille suunnatuista sarjoista. Toisaalta kirjojen heleä värimaailma on kyllä mukava. 

Lopussa kirjoissa on vähän asiaa myös vanhemmalle ja ylipäätään kirjassa on kysymyksiä, joista voi lasten kanssa keskustella. Keskustelu lasten kanssa olikin mielenkiintoista ja kussakin kirjassa on montakin tärkeää asiaa.

Kuva kirjasta Sisu Kettu ei anna periksi

Erityisesti Sisu Ketusta kertova sisukkuus -kirja saavutti meillä suosiota. Siinä oli vanhimman lasten mielestä eniten tapahtumia.  Se jääkin meillä lisätutkintaan. 

Koen, että olin lopulta vähän väärä ihminen  arvioimaan näitä kirjoja. Olen  itse pyytänyt näitä arvostelukappaleita mutta huomaan, että kaipaan ehkä lastenkirjoilta todellisuudessa eniten tarinaa, jossa opetusta voi tulla (tai jäädä tulematta) siinä sivussa. Tämän tyyppiset kirjat ovat ehkä mielestäni vähän  turhan ilmeisiä opetuksellisuutensa kanssa. Ja vaikka lapset pitivät näistä niin hekin valisivat kotiin jääväksi sen mielestään juonellisimman kirjan. 

Silti uskon siihen, että mielen vahvuuksien ja vuorovaikutustaitojen treenaaminen on todella tärkeää ja näille kirjoille (ja varmasti myös muulle materiaalille) olisi varmasti runsaasti käyttötarkoituksia esimerkiksi kodeissa ja päiväkodeissa.

Kuva kirjasta Räyhä Ravun kiukkupuuska


Jos haluat teille luettavaksi Räyhä Ravun kiukkupuuskan tai Kiva Kirahvin kannustuksen niin kommentoi Pienten taikapiirin Facebookissa kumman haluaisit. Lähetän lukemamme kirjat ensimmäisille kommentoijille. Myöhemmin syksyllä järjestän sitten jonkun arvonnankin lukemistamme kirjoista, mutta tämä ensimmäisille kirjojen lähettäminen on tehokas ja nopea tapa kierrättää kirjoja! 


Tästä kirjasarjasta on kirjoittanut aiemmin ainakin Kia Luetaanko tämä? -lastenkirjablogissaan.


Olemme saaneet kirjat kustantajalta.

Kommentit

  1. Minulla on nämä samat kirjat arvostelukappaleina ja mietin parhaillani, mitä näistä kirjoitan. Simppeleitä, kivoja kirjoja ja minusta on kiva, että tunnetaidoista kirjoitetaan. Mutta toisaalta, mindfulness-ohjaajana ja Lasten Tunnetaito-ohjaajana olisin toivonut kirjoilta vähän enemmän, erityisesti kiukkukirjassa olisi voinut olla vinkkejä, miten siitä kiukusta selviää. Siihen kun tarvitaan muitakin taitoja kuin vain anteeksi pyytäminen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti