Teatteria pienen hiiren jouluponnisteluista ja yhteisestä jouluilosta!


Kuva: Salla-Marja Hätinen

Annantalon katsomossa käy ensi-illan kuhina kun yleisö järjestäytyy katsomoon niin, että kaikki lapset saavat paikan, josta he näkevät hyvin. 

Edessämme on valkoinen lumimaisema, jossa  on käytetty rakennusapuna vanhoja suksia ja sauvoja.  Myös Ilpo Mikkonen on valkoisessa asussa kiireestä kantapäähän. Nukketeatterinsa PikkuKulkurin tunnuslaululla hän vetää meidät teatterin taikapiiriin.

Pienellä Iitu hiirellä on iso unelma kuusesta ja hän uhmaa iltaa ja pakkasta lähtiessään yksin etsimään koristeita joulukuusen.


Iitu kohtaa useita eläimiä. Ketun, pyryhararakan, koiran ja kissan.  Nämä Asta Immosen tekemät eläinnuket ovat ihania. Nämä eläimet ovat vaarallisia pienelle hiirelle, joka ei vielä oikein taida ymmärtää vaaroja. Eläimet kuitenkin säästävät sen yhteisen hienon hankkeen nimissä ja auttavat sitä saamaan joulukuusen koristelluksi.

Kuva: Satu Muurinen

Ilpo Mikkonen on niitä sooloteatterin esittäjiä, joka osaavat valita esityksensä niin, että ne toimivat yksin esittäen.

Myös esityksen tiimi on hyvä. Mainiot nuket, jo mainitsinkin. Meidät hurmasi erityisesti kiiltävästä huumaantunut pyryharakka, joka oli todella komea ja lapset ihastelivat oivallisesti aarteita kätkevään mekkoon pukeutunutta kettua.  Salla-Marja Hätinen on tehnyt musiikin ja Teija Sivula on ohjannut esityksen.



Christine Leeson (teksti), Gaby Hansen (kuvitus) ja Pirjo Rintakoski (suomennos) Tuiki joulupuu (englanninkielinen alkuteos The Gift of Christmas), 2000. Helsinki: Oy Satusiivet - Sagovinga Ab/ Lasten Parhaat Kirjat.


Nukketeatteri PikkuKulkurin uutuus perustuu Gaby Hansenin ja Christine Leesonin kirjaan, Tuiki joulupuu, joka kertoo Iitu Hiirestä ja hänen joulukuusen koristeluhankkeestaan. Teatterin tarina ei seuraa orjallisesti kirjan tarinaa, esimerkiksi hiiriäiti on vaihtunut isään ja siinä missä kirjassa Iitu seikkailee sisaruksineen joulukuusen koristeiden etsinnässä, Iitu lähteekin yksin etsimään koristeita. Kirjan maisema on lumeton loppusivuille asti ja näyttämöllä taas ollaan lumen valtakunnassa. Mikkonen tuo esityksessä eteemme uusia eläimiä ja elementtejä, jotka tuntuvat ilmestyvän tyhjästä. Yksi luolakin näyttää muuttavan muotoaan monesti.


Lopuksi sekä kirjan että teatterin eläimet juhlivat joulua rauhanomaisesti, ihanan yllätyskuusen ympärillä. Tarina eläimistä (aivan kuten sotilaistakin), jotka lopettavat vihanpidon jouluna toistuu monina erilaisina versioina eri saduissa. Suosittelen Tuiki joulupuuta, vaikka yhteiseksi pikkujoulutekemiseksi lasten kanssa!

Tuiki Joulupuu on mahdollista nähdä esimerkiksi seuraavissa paikoissa, ja monissa vielä ilmaiseksi:

Heti tänään 20.11 klo 18 Hollolan kirjastossa.

Helsingissä Puistolan kirjastossa 22.11 klo 18.

MLL:n tilaisuudessa 2.12 Munkkivuoren seurakuntasalissa klo 10.30. (Liput esitykseen maksavat vain 5 euroa.)

Lahdessa Tuiki joulupuu esitetään 22.11 klo 9 ja klo 10 Launeen kirjastossa.

Tampereella esitys on mahdollista nähdä Terälahden kirjastossa 14.12 klo 10.

Kempeleen kirjastossa esitys vierailee 21.12 klo 10.

Vantaalla esityksen voi nähdä ainakin Hämeenkylän seurakunnan adventtitapahtumassa 3.12, jossa esitykset ovat klo 11.30 ja 12.30. (Liput esitykseen 2 euroa.)

Tässä siis muutama vaihtoehto, mutta esitys on mahdollista nähdä vielä muillakin paikkakunnilla. Kannattaa kurkata, PikkuKulkurin esityskalenterista, vieraileeko esitys teidän lähistöllä!

Kuva: Salla-Marja Hätinen


Menettekö te katsomaan jouluista teatteria? Minusta jouluinen teatteri on lasten kanssa oiva tapa virittäytyä jouluiselle taajuudelle. Tänä syksynä itselläni on vapaa-aika melko vähissä mutta toivon, että ehdin vielä nähdä muitakin jouluisia esityksiä. Suosittelen Tuiki joulupuun lisäksi, aikaisempina vuosina näkemiämme Nukketeatterikeskus Poijun Joulupukin lahjaa ja  Sampon kolmea jouluesitystä, Joulu tulla jollottaa, Ihana joulu ja Yllätyslahja ystävälle.

Paljon kiinnostavia vaihtoehtoja, joita emme ole nähneet on kuitenkin tarjolla ympäri Suomen. Tein tähän pienen listauksen nopeasti löytämistäni esityksistä:

Helsingin kaupunginteatterissa pyörii esitys Tontut suutareina, Sytkyjen esitys Pähkinänsärkijä on mahdollista nähdä Helsingin kaupungin Talvipuutarhan jouluohjelmistossa. Tampereen Teatterissa olisi mahdollisuus nähdä Saiturin joulu. Tampereen komediateatterissa esitetään  Tampereen Komediateatterin, Teatteri Mukamaksen ja Ransu ry:n yhteistuotantona Ransun joulutarina, Mukamaksessa esitetään myös Jouluyö. Teatteri Hevosenkengän joulukauden ohjelmistoon kuuluvat Lumikuningatar ja Pippuridinon joulu. Teatteri Ilmiön ohjelmistoon kuuluu Riimipuu on rakennettu. Teatteri Vantaalla esitetään Viirun ja Pesosen joulu. Teatteri Ofelia esittää useilla paikkakunnilla, ainakin Lahdessa, Espoossa,  Sipossa, Vantaalla ja Tuusulassa (myös Jokelassa) Saunatontun lahjaa. Suomen kansallisoopperassa ja baletissa on mahdollisuus nähdä Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas. Joensuun kaupunginteatterissa vierailee Teatteri Mukamas esityksen, Joulu on jo ovella, kanssa. Kajaanin kaupunginteatterissa nähdään Joulu III. Rovaniemen teatterissa taas esitetään Joulutarinaa.

Tuleeko sinulle mieleen muita jouluesityksiä missä päin Suomea tahansa? Olisi kiva jos jakaisit tietosi kaikkien iloksi!



Saimme liput minulle ja kahdelle lapselleni Tuiki joulupuu-esityksen blogin kautta.

Kommentit