Kalevalaa pöllöjen tapaan

Hannu Mäkelä (teksti) ja Elina Warsta (kuvitus) Voimalla seitsemän pöllön. 2017. Helsinki: Tammi.


Hannu Mäkelän Voimalla seitsemän pöllön  on kiinnostava lastenromaani, joka on myös ehdokkaana lastenkirjallisuuspalkinto Runeberg Juniorin saajaksi. Elina Warstan vahvoilla väreillä toteutettu kuvitus tihkuu kauneutta ja lumovoimaa.




Isopöllö, joka on huuhkaja ja suurin Suurkorven pöllöistä, pitää itseään metsän valtiaana. Lisäksi Suurkorvessa asuu kuusi muuta  omanlaistaan pöllöä. Isopöllö päättää, että hän kuuluu valtakunnan johtajaksi. Muut pöllöt eivät tilannetta ymmärrä hädin tuskin vielä äänestystilanteessakaan. Lopulta harakatkin nauravat Isopölölän valtakunnalle. Harakkojen kanssakin löytyy kuitenkin lopulta mahdollisuus suhteellisen tasa-arvoiseen yhteiseloon. Ohessa runoillaan, ja ihastutaan puolin ja toisin.

Kirjan idea on todella hyvä ja kieli kuulasta. Pönttö-Kalevala liitteestään kirja saa lisäpisteitä. Meillä tämä kirja ei rehellisyyden nimessä herättänyt  varsinaisia hurrausta. Jotenkin tuntui, että itselleni kirjan henkilöt vaikuttivat kylläkin osuvilta mutta jotenkin luin heitä turhankin stereotyyppisinä hahmoina ja olisin ehkä kaivannut vähän tuoreempaa otetta. Kahdeksanvuotias taas ei oikein jaksanut aikuismaista ihmissuhdekiemurointia. 

Tunnen vähän syyllisyyttä sanoessani kirjasta näin. Sen idea on kuitenkin oiva, kieli kaunista ja kiinnostavaa ja kuvitus toisaalta vahvaa ja lumovoimaista, toisaalta herkkää ja kunkin pöllön kipukohdat esiin tuovaa. Ymmärrän senkin, että teos on päässyt palkintoehdokkaaksi Runeberg Junioriin. Tällä kirjalla saattaa olla annettavaa sekä Kalevalan päivän että Aleksis Kiven päivän ohjelmanumeroksi. 

Parhaimmillaan kirja varmasti miellyttää sekä aikuista lukijaa että lapsikuulijaa.  Luetaanko tämä? -lastenkirjablogissa kirja vaikutti saaneen lämpöisemmän vastaanoton kuin meillä.





Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta.

Kommentit